Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κοιλιά: 3 κινήσεις που μειώνουν το πιο επικίνδυνο λίπος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το σπλαχνικό λίπος που περιβάλλει τα όργανα της κοιλιάς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία. Μπορείτε όμως να το νικήσετε ξεκινώντας με τρεις καίριες κινήσεις.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα περιττά κιλά μπορεί να δυσκολέψουν την καθημερινότητα μας αλλά και να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό που όμως δε φανταζόμασταν είναι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο του σώματος που συσσωρεύεται το περισσότερο λίπος. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ  το σπλαχνικό λίπος, αυτό που περιβάλλει τα όργανα στο εσωτερικό της κοιλιάς είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο (το λίπος δηλαδή «κάτω από το δέρμα») λίπος που μπορείτε να τσιμπήσετε με τα δάχτυλά σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιπώδη κύτταρα δεν είναι απλώς αδρανείς αποθήκες λίπους. Είναι ενεργά κύτταρα που λειτουργούν ως μικροσκοπικά ενδοκρινικά όργανα, δημιουργώντας και εκκρίνοντας ορμόνες επηρεάζοντας άλλους ιστούς. Ειδικότερα τα κύτταρα του σπλαχνικού λίπους έχουν τέτοια δυναμική που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως των καρδιαγγειακών παθήσεων, της άνοιας και των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα καθώς το σπλαχνικό λίπος είναι πιο εύκολο να μειωθεί με την ισορροπημένη διατροφή και τη σωματική άσκηση σε σύγκριση με την απώλεια λίπους στην περιοχή των γοφών και των μηρών. Μερικές από τις συμβουλές των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για να δούμε το λίπος στη κοιλιά να υποχωρεί  σταδιακά:

Κίνηση: Ακόμα και αν δε δείτε το νούμερο στη ζυγαριά να κατεβαίνει αμέσως, μέσω της σωματικής δραστηριότητας χάνετε σπλαχνικό λίπος και αυξάνεται η μυϊκή μάζα του σώματός σας. Δοκιμάστε να κάνετε γυμναστική μέτριας προς έντονης έντασης για 30 λεπτά όσες περισσότερες μέρες μπορείτε. Με τις αεροβικές ασκήσεις αλλά και με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης θα μειώσετε το σπλαχνικό λίπος αλλά και θα αποτρέψετε την αύξησή του.

Σωστή διατροφή: Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή θα διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Είναι σημαντικό επίσης να συμπεριλάβετε σε αυτήν και άφθονο ασβέστιο καθώς νέα έρευνα αποδεικνύει ότι όσο περισσότερο ασβέστιο καταναλώνει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο αυξάνεται το σπλαχνικό λίπος.

Ρουτίνα του ύπνου: Πενταετής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες κάτω των 40 ετών που κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ ήταν πιθανότερο να συσσωρεύσουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Όμως και ο πολύωρος ύπνος θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς οι νεαροί ενήλικες που κοιμόντουσαν περισσότερο από 8 ώρες είδαν το σπλαχνικό τους λίπος να αυξάνεται. Επομένως, διατηρήστε μια ισορροπία και στις ώρες του ύπνου.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou