Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

To κόλπο της παλάμης που κόβει… μαχαίρι τα ξεσπάσματα των παιδιών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία είναι ανίκανα να εκφράσουν και να επιβληθούν στα συναισθήματά τους, γι’ αυτό και τα εκδηλώνουν υπερβολικά- με φωνές, ξεσπάσματα, ακόμα και δαγκωματιές και χτυπήματα.

Όταν ένα παιδάκι ξεσπά μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν έχει ανάγκη την τιμωρία ή τις φωνές μας, αλλά μία αγκαλιά που θα το ηρεμήσει και μερικά… «σωτήρια» κόλπα, όπως το κόλπο της παλάμης!

«Κάθε λίγο και λιγάκι, ανακαλύπτω διάφορες τεχνικές που υπόσχονται ότι ηρεμούν ένα ταραγμένο παιδί. Και κάθε φορά, εύχομαι ολόψυχα να δουλέψει στα δικά μου! Έχω δοκιμάσει αρκετές από αυτές. Όπως το μέτρημα ως το 10, να παίρνουμε μαζί βαθιές αναπνοές μέχρι να ηρεμήσουν (και εγώ μαζί τους!), αγκαλιές, τραγουδάκια…

Καθεμία στην αρχή είχε αποτέλεσμα, μέχρι που δεν είχε!

Απ’ ότι φαίνεται, τα παιδιά μου 4 και 6 ετών απέκτησαν με ταχύτατους ρυθμούς ”ανοσία” σε αυτές τις πρακτικές. Όταν έλεγα στον 6χρονο γιο μου να ηρεμήσει παίρνοντας βαθιές ανάσες, με κοίταζε αγριεμένος και συνέχιζε να ουρλιάζει. Όταν έλεγα στην κόρη μου που έκλαιγε γοερά και χωρίς σταματημό, να μετρήσει σιγά-σιγά ως το 10,εκείνη έκλαιγε περισσότερο.

Είχα πλέον φτάσει στο σημείο να εγκαταλείψω κάθε προσπάθεια, μέχρι που τον Σεπτέμβρη η δασκάλα γυμναστικής της κόρης μου άρχισε να μιλά στα παιδιά για το πώς μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα τους και τα συναισθήματά τους.

Στην αρχή δεν έδωσα ιδιαίτερη προσοχή, όμως τις επόμενες εβδομάδες, παρατήρησα ότι η κόρη μου χρησιμοποιούσε μια από τις τεχνικές που της είδε δείξει η δασκάλα της για να ηρεμήσει: το κόλπο της παλάμης!

Και δουλεύει με τον εξής τρόπο:

  • Τεντώστε το χέρι (όποιο θέλετε) και ανοίξτε την παλάμη σαν αστέρι
  • Με τον δείκτη του άλλου χεριού, χαιδέψτε ένα-ένα όλα σας τα δάχτυλα από πάνω προς τα κάτω
  • Σύρετε προς τα πάνω κάθε δάχτυλο αργά και στη συνέχεια σύρετε το προς τα κάτω στην άλλη πλευρά.
  • Κάθε φορά που σύρετε το δάχτυλό σας προς τα πάνω, αναπνέετε από τη μύτη
  • Κάθε φορά που σύρετε το δάχτυλό σας προς τα κάτω, αναπνέετε από το στόμα
  • Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να ηρεμήσετε

Έχουν περάσει 7 μήνες από τότε και τα παιδιά μου καταφεύγουν στη συγκεκριμένη τεχνική από μόνα τους κάθε φορά που νιώθουν να ξεφεύγουν! 

Αυτό που είναι πραγματικά εξαιρετικό στο συγκεκριμένο… κόλπο, είναι ότι τα παιδιά μπορούν να το εφαρμόσουν ανεξάρτητα από εμάς. Μαθαίνουν μόνα τους πώς να ηρεμούν και να τιθασεύουν τις άγριες πλευρές του εαυτού τους.

Για να τους δείξω πόσο περήφανη είμαι, πολλές φορές κάνω το κόλπο της παλάμης μπροστά τους όταν θέλω να συγκρατήσω την ψυχραιμία μου. Προσπαθώ με αυτόν τον τρόπο να τα ενθαρρύνω να συνεχίσουν και, πιστέψτε με, μέχρι στιγμής πετυχαίνει!»

 

Πηγή: popsugar.com,mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Δικό μου είναι: Πότε ένα παιδί δυσκολεύεται να μοιραστεί και πώς να το βοηθήσουμε

Penni Syggrou

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika