Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Καρδιακό επεισόδιο: Τα σημάδια που προειδοποιούν ένα μήνα πριν συμβεί

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η άποψη ότι μια επικείμενη καρδιακή ανακοπή είναι δυνατό να «προβλεφθεί» μέσω συγκεκριμένων συμπτωμάτων έως και μία ώρα πριν.

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, η καρδιά μας προειδοποιεί έως και ένα μήνα πριν την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας από καρδιακή ανακοπή, καθώς εκτιμάται ότι μόνο το 10% των ασθενών καταφέρνει να επιβιώσει.

Κάποια συμπτώματα δεν πρέπει να σας αφήνουν αδιάφορους και να τα θερωρείτε τυχαία.

Αν είναι έντονα και δεν υποχωρούν, κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη σε καρδιολόγο.

Προειδοποιητικά σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου, που μπορεί να εκδηλωθούν έως και ένα μήνα πριν:

  • Tο 56% όσων έπαθαν ανακοπή παρουσίαζε πόνο στο στήθος
  • To 13% είχε πρόβλημα αναπνοής και αίσθημα ανεπάρκειας αέρα
  • To 4% παρουσίαζε έντονη ζάλη

Καρδιακό επεισόδιο- Ζητήστε βοήθεια

Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν μέσα σε λίγες ώρες, οπότε μην περιμένετε ούτε λεπτό να ζητήσετε βοήθεια, εάν νομίζετε ότι αρχίζει να σας συμβαίνει μια καρδιακή προσβολή. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, αλλά τα περισσότερα εμφράγματα παράγουν κάποιου είδους πόνο στο στήθος.

Πώς συμβαίνει το καρδιακό επεισόδιο

Συγκεκριμένα, η καρδιά χρειάζεται σταθερή εισροή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, όπως και κάθε άλλος μυς στο σώμα.

Δύο μεγάλες διακλαδωτές στεφανιαίες αρτηριών μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στον καρδιακό μυ. Εάν μία από αυτές τις αρτηρίες αποφραχθεί ξαφνικά, ένα τμήμα της καρδιάς στερείται του απαραίτητου οξυγόνου και αυτό προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται “καρδιακή ισχαιμία”.

Αν η καρδιακή ισχαιμία διαρκεί πάρα πολύ καιρό, ο καρδιακός ιστός, που υποτροφοδοτείται, σταδιακά πεθαίνει. Αυτό καταλήγει σε μια καρδιακή προσβολή, γνωστή και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Καλέστε άμεσα το ΕΚΑΒ (166). (ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή).

Ένα ασθενοφόρο είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για να φτάσετε στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που φθάνουν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο συχνά λαμβάνουν ταχύτερα θεραπεία. Αν είστε αυτός που έχει τα συμπτώματα, και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΕΚΑΒ αφήστε κάποιον άλλο να σας οδηγήσει αμέσως στο νοσοκομείο. Μην οδηγείτε, εκτός εάν δεν έχετε απολύτως καμία άλλη επιλογή.

Να θυμάστε πάντα ότι το κάθε λεπτό μετράει. Ενεργώντας γρήγορα μπορεί να σώσετε τη ζωή σας ή τη ζωή ενός δικού σας ανθρώπου.

www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea