Newsitamea.gr
AMEA news ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Δείτε πως η πανδημία επηρέασε τα άτομα με Αναπηρία, μέσα από τις δικές τους δηλώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η πανδημία δε χτύπησε το κάθε σπίτι με τον ίδιο τρόπο. Ούτε επηρέασε το κάθε άτομο και την καθημερινότητα του, τη ζωή του, με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορετικότητα που μας χαρακτηρίζει είναι αυτή που καθόρισε τις ζωές μας.

Παρομοίως κατανοούμε πως η κάθε κοινωνική ομάδα, είχε και διαφορετικές επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας τους. Αν όχι η κυριότερη, μια από τις λίγες κοινωνικές ομάδες που επηρεάστηκαν σφόδρα από την πανδημία, ήταν τα άτομα με αναπηρίες. Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν στην αρχή της πανδημίας. Μετά όμως ξεχάστηκαν, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τα ΑμεΑ τις περισσότερες φορές. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί ένα χρόνο μετά;

Το κανάλι 4 της Βρετάνιας (Channel 4) έκανε το καλύτερο ρεπορτάζ πριν λίγες ημέρες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), έστειλε ως ρεπόρτερ ένα άτομο με αναπηρία να συναντηθεί με άλλα άτομα ή με τα μέλη της οικογένειας τους. Ο Ruben Reuter είναι 20 ετών, είναι ηθοποιός και ζει στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Το σύνδρομο Down δεν τον σταμάτησε από το να ασχοληθεί με την υποκριτική από τη νεαρή ηλικία των 13 ετών. Ο Ρούμπεν μαζί με το συνεργείο του Channel 4, πήρε συνεντεύξεις από άλλα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο.

Στο τέλος του άρθρου, θα παραθέσω το σύνδεσμο με το αυθεντικό βίντεο του Ρούμπεν. Εάν δεν κατανοείτε την Αγγλική γλώσσα, μπορείτε από τις ρυθμίσεις να επιλέξετε την αυτόματη μετάφραση στα Ελληνική γλώσσα. Μπορεί να μην είναι η πιο σωστή και άρτια μετάφραση, όμως είναι η μόνη διαθέσιμη. Για αυτό το λόγο, θα αφιερώσω το σημερινό μου κείμενο, στην παράθεση και μετάφραση των όσων είπαν οι συνεντευξιαζόμενοι στον Ρούμπεν. Ας μάθουμε για τις δυσκολίες των ΑμεΑ εν μέσω πανδημίας, απευθείας από τα ίδια τα άτομα. Αλήθεια, δεν θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον εαν η ελληνική τηλεόραση έκανε ακριβώς το ίδιο; Να μάθουμε την ακριβή κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα;

 

Ο Ρούμπεν μαζί με τους γονείς του και ο Τζειμς χωρίς τη Χάιντι.

Είμαι ο Ρούμπεν Ρόιτερ, είμαι 20 χρονών και επι του παρόντος ζω και πάλι μαζί με τους γονείς μου. Συζητά με τους γονείς του για το πως είναι να ζεις με τους γονείς σου ξανά, εδώ και ένα χρόνο. Ότι θέλω τώρα από τη ζωή μου, είναι να ζήσω ανεξάρτητα, αυτό μόνο. Δεν μπορώ να δω τους φίλους μου, μου λείπει η κοπέλα μου. Αλλά κρατάμε το πιγούνι μας ψηλά! Εννοώντας πως μένουμε αισιόδοξοι, γενναίοι, απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση. Αντίστοιχο της ελληνικής φράσης, ψηλά το κεφάλι!

Υπήρξα αρκετά τυχερός αλλά πως το αντιμετώπισαν άλλα άτομα με μαθησιακές αναπηρίες; Ήταν πιο δύσκολο για άλλους ανθρώπους, σαν εμάς; Επισκέφτηκε πρώτα τον Τζειμς και τη Χάιντι.

Το τελευταίο λοκντάουν ήταν βαρετό, ήταν κάπως σαν να είμασταν στη φυλακή. Γιατί δεν μπορούσα να δω τη Χάιντι για 2 μήνες. Κάναμε βιντεοκλήσεις κάθε βράδυ. Δυστυχώς όπως συνέβη στα περισσότερα άτομα, η βοήθεια που είχαμε από άτομα που υποστηρίζουν την ανεξάρτητη διαβίωση τους, σταμάτησε. Έτσι η Χάιντι έπρεπε να γυρίσει πίσω στο σπίτι της. Ήταν πιο δύσκολο για άτομα με επιπρόσθετες ανάγκες. Γιατί αν χρειάζεσαι βοήθεια, δεν την έχεις και δεν μπορείς να βγεις έξω. Είχα φοβηθεί πολύ όταν η μητέρα του Τζειμς είχε Covid-19.

Αλλά ευτυχώς ήμουν καλά, συμπληρώνει ο Τζειμς. Γιατί η αδερφή μου ήρθε από εδώ, με βοήθησε με τα ψώνια και το μαγείρεμα. Είχα τρομάξει τόσο πολύ, δεν ήθελα να φύγει, γιατί είναι ότι καλύτερο έχω στη ζωή μου, τονίζει η Χάιντι ενώ τον αγκαλιάζει σφιχτά. Ήταν δύσκολο γιατί άτομα σαν εμάς έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν κολλήσουν Covid. Μετά από δυο μήνες χώρια, κατάφεραν πλέον να παντρευτούν και τώρα μπορούν να ζουν και πάλι μαζί.

Η φάρμα και η επαφή με τα ζώα.

Ο Ρούμπεν επισκέφτηκε μια φάρμα, η οποία πριν την πανδημία απασχολούσε 60 άτομα την εβδομάδα. Φρόντιζαν τα ζώα, ασχολούνταν με την κηπουρική, την ξυλουργική και άλλου είδους δραστηριότητες. Αναμεσά τους και πολλά άτομα με αναπηρίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κανείς δεν επιτρεπόταν να εργαστεί πλέον εκεί. Πολλοί έχασαν αυτή τη ρουτίνα, που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόντουσαν.

Ο Άσλει δηλώνει: με το λοκντάουν δεν μπορούσα να έρθω στη φάρμα και η υποστήριξη που είχα στο σπίτι σταμάτησε. Ήταν λες και μια αόρατη δύναμη δημιουργούσε μια φυλακή γύρω μου. Απλά δεν ήταν ορατή. Τώρα με το άνοιγμα της φάρμας ο Άσλει έχει και πάλι την καθημερινότητα που τόσο λαχταρούσε!

Στην Έλεν επετράπη να επισκέπτεται τις κατσίκες, καθώς το λοκντάουν της στοίχισε πάρα πολύ. Η κατάθλιψη μου ήταν αφόρητη. Κάποιες φορές ακόμα δεν το αντέχω. Μου προκαλεί αναστάτωση, ανησυχία και άγχος. Γιατί σου παίρνει μακριά ότι αγαπάς, πρέπει να αποκλείσεις τον εαυτό σου μακριά. Το να βλέπω τα ζώα με κάνει να νιώθω καλύτερα. Μιλάω στις κατσίκες, τους τα λέω όλα και δείχνουν να με ακούν.

Ο μικρός Γουίλιαμ με αυτισμό και οι συνέπειες στην υγεία του.

Για τον Γουίλιαμ που έχει αυτισμό και μη λεκτική επικοινωνία, το λοκντάουν σημαίνει την ακύρωση όλων των σημαντικών ιατρικών ραντεβού του. Η μητέρα του Ελίζαμπεθ, μας εξηγεί: αυτή η χρονιά που έχασε τη λογοθεραπεία και τη γλωσσική θεραπεία, είναι το κομμάτι της ζωής του που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Στην ανάπτυξη του λόγου του και στην αύξηση του νοητικού του επιπέδου. Επίσης, υποτίθεται πως θα δεχόμαστε ένα τηλεφώνημα κάθε μήνα, για να ελέγξουν αν είμαστε καλά. Εάν υπάρχει κάτι που χρειαζόμαστε, τα γκρουπ που ανήκουμε στις ευάλωτες ομάδες. Δέχτηκα μόνο ένα τηλεφώνημα τον Μάρτιο του 2020 και δεν υπήρξε άλλο.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία και το λοκντάουν, ο παιδίατρος ακύρωσε όλα τα ραντεβού του Γουίλιαμ. Είναι επίσης ο μονός που μπορεί να συνταγογραφηθεί τη μελατονίνη που χρειάζεται για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Έτσι για τρεισήμισι μήνες επιβιώσαμε μόνο με 1-2 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Υπάρχει κάποια αχτίδα κανονικής ζωής τώρα, ρωτά ο Ρούμπεν. Υπάρχει μια ελπίδα, είναι μια αργή διαδικασία. Ελπίζω όταν ανοίξουν όλα να ξεκινήσουμε με τις δραστηριότητες στις οποίες ο Γουίλιαμ θριαμβεύει. Να ξεκινήσει πάλι το κολύμπι, να έχει τον ειδικευμένο βοηθό του για τον αυτισμό. Το χρειαζόμαστε τώρα.

Η επίσκεψη στο νεαρό Χάρισον με τις πολλαπλές αναπηρίες.

Ο Ρούμπεν για το τέλος του ρεπορτάζ, επισκέπτεται τον Χάρισον και τη μητέρα του. Ο οποίος μας λέει λίγα πράγματα για τον εαυτό του και ομολογώ πως με ξαφνιάζει η ωριμότητα του νεαρού. Είμαι ο Χάρισον, ζω στο Ντονκαστερ (Doncaster), είμαι 10 χρονών. Έχω αυτισμό, σύνδρομο Τουρέτ (Tourette syndrome), OCD (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή), επιληψία, εγκεφαλική βλάβη και ένα νεφρό.

Πως επηρεάστηκες από τον Covid; Ήταν δύσκολα. Η μητέρα του συμπληρώνει πως η ανησυχία του έχει αυξηθεί στο δεκαπλάσιο. Φοβάται και ανησυχεί για το ποιος τον αγγίζει, ποιες κούπες ή πιάτα χρησιμοποιεί. Θέλει να έχει τα δικά του ιδιαίτερα μαχαιροπίρουνα.

 

Το κλείσιμο του ρεπορτάζ και συμπεράσματα.

Ο Ρούμπεν κλείνει το ρεπορτάζ του λέγοντας: ήταν δύσκολα για όλους εμάς αλλά καθώς το λοκντάουν τελειώνει (στη Βρετανία) είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα ξεκινήσουν να βελτιώνονται. Ανυπομονώ να επιστρέψω στη δουλειά, στο δικό μου διαμέρισμα και στην κοπέλα μου. Αυτός ήταν ο Ρούμπεν Ρόιτερ για τις ειδήσεις του Channel 4 και εκανε εξαιρετική δουλειά στο ρεπορτάζ του.

Τα συμπεράσματα μου είναι πως τα περισσότερα ΑμεΑ βίωσαν και βιώνουν ακόμα, το λοκντάουν ως φυλακή. Μπορεί αρκετοί να έχουν συνηθίσει να ζουν μόνοι τους, να μην κυκλοφορούν συχνά. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως δεν έχουν την ανάγκη να βγουν ή ότι δεν τους λείπει η καθημερινότητα τους. Πόσο μάλλον όταν συχνά, αρκετά από τα άτομα αυτά βασίζονται στους βοηθούς τους, στους εργαζόμενους στο χώρο της αναπηρίας. Και αυτή η βοήθεια σταμάτησε, γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντική! Ασχέτως που τα ΑμεΑ θεωρούνται ευάλωτη ομάδα, οι λύσεις που δοθήκαν ήταν απλά να κλειστούν μέσα στο σπίτι. Πόσο άσκεπτο επιχείρημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα δεν μπορούν ούτε καν να βγουν έξω για τα στοιχειώδη αγαθά!

Παράλληλα είδαμε πόσο σημαντική είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο, με τη φύση, με τα ζώα. Δεν αρκεί σε όλους η βιντεοκλήση, οι ατέλειωτες ώρες στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση ή το διάβασμα. Δεν μπορούν όλοι να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου, να ξοδεύουν χρήματα χωρίς σημαντικό σκοπό ή να δημιουργούν γελοία βίντεο σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι συνέπειες της πανδημίας στους περισσότερους, με ή χωρίς αναπηρία, είναι πιο σημαντικές και βαθιές. Το πως θα επηρεάσει τις ζωές μας, θα το διαπιστώσουμε μόνο μετά το τέλος της πανδημίας. Τώρα είμαστε ακόμα σε μια ανησυχία, που ενίοτε μπορεί να φέρνει και μια μορφή ενέργειας. Μετά το πέρας του παγκόσμιου συναγερμού θα έρθουν τα πιο δύσκολα. Για αυτό ας μάθουμε από τις σημερινές εμπειρίες και ας συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό Βίντεο 

 

Μετάφραση – κείμενο – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας για  newsitamea.gr

 

 

Πηγή: Channel 4

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη βόμβα: Αυτό είναι το είδος καρκίνου της Κέιτ, το όργανο που της αφαίρεσαν και το σημείο που είχε όγκο – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika