Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε ανάλογα με το βάρος σας-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι πίνουν περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια κυβικά γλυκού νερού. Ίσως έχετε ακούσει ότι, , πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να λειτουργούν σωστά όλα τα όργανα μέσα στο σώμα σας.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν είναι απολύτως σωστός, και σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πως έχουν τα πράγματα.

Θέλουμε να μοιραστούμε την ακριβή αριθμητική εξίσωση μαζί σας. Θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνετε ανά ημέρα.

Πώς δημιουργήθηκε ο μύθος για τα απαραίτητα «8 ποτήρια νερό την ημέρα»

Όλα τα όργανα μας αποτελούνται από νερό – η καρδιά και ο εγκέφαλος είναι 73% νερό, ενώ οι πνεύμονες είναι 83% νερό, για παράδειγμα. Η ιδέα ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα για να διατηρήσει αυτά τα όργανα και ολόκληρο το σώμα ενυδατωμένο είναι αρκετά δημοφιλής.

Ωστόσο, ο αριθμός δεν είναι απολύτως σωστός και σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς έχουν τα πράγματα στην πραγματικότητα. Αυτά τα 8 ποτήρια που ακούμε τόσο συχνά δεν είναι ο κανόνας, αλλά μια αποτελεί τον μέσο όρο. Πιθανότατα έγινε δημοφιλές επειδή φαίνεται να είναι μια χρυσή μέση  ποσότητα για όλους. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο νερό.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα νερού που χρειάζεστε

  • Φύλο και ηλικία: Σε διαφορετικές ηλικίες, το σώμα μας περιέχει διαφορετική ποσότητα νερού. Επομένως, χρειάζεται διαφορετική ποσότητα για να παραμείνει ενυδατωμένο.Η ποσότητα νερού στον οργανισμό κυμαίνεται επίσης ανάλογα με το φύλο.
  • Βάρος: Μελέτες λένε ότι οι ενήλικες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος είναι πιο πιθανό να παραμείνουν αφυδατωμένοι. Επίσης, εκτός από το ότι διατηρείτε επαρκώς ενυδατωμένο, το νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
  • Περιβάλλον: Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα, προφανώς χρειάζεστε περισσότερο νερό. και εάν ζείτε κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, όπου η υγρασία είναι υψηλότερη, ο οργανισμός σας χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
  • Άσκηση: Εάν είστε αθλητής ή απλά γυμνάζεστε τακτικά, ιδρώνετε περισσότερο από ένα άτομο που έχει καθιστικό τρόπο ζωής. Έτσι, πρέπει να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε.

Επίσης, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις ειδικές περιστάσεις, όπως:

  • Κύηση και θηλασμός: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό από το συνηθισμένο.
  • Συνολική κατάσταση υγείας: Καταστάσεις όπως ο πυρετός ή η διάρροια κάνουν το σώμα να χάσει πιο γρήγορα υγρά από το συνηθισμένο. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Πώς να υπολογίσετε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε

Υπάρχει ένας τύπος που θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα σας:

  • Η ποσότητα νερού σε λίτρα που πρέπει να πίνετε ανά ημέρα ισούται με το βάρος σας σε χιλιόγραμμα πολλαπλασιασμένο επί 0,033.
  • Μόλις υπολογίσετε το ποσό, μπορείτε να κάνετε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε να πίνετε όσο νερό χρειάζεστε. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα ή 2 ποτήρια νερό με άδειο στομάχι. Μεταξύ άλλων, το νερό το πρωί αυξάνει την ενέργειά σας και επιταχύνει το μεταβολισμό σας. Έτσι, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς και χαρούμενοι όλη την ημέρα.

Σημείωση: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, διαφορετικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα δεδομένα, επομένως είναι σημαντικό να ακούσετε τι σας λέει το σώμα σας.

Προϊόντα που μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό

Αν και οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε καθαρό νερό για να πάρουμε όλα τα υγρά που χρειαζόμαστε, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πιούν τόσο πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της πρόσληψης νερού με διάφορα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό. Το καρπούζι, τα πορτοκάλια και τα αγγούρια αποτελούνται περισσότερο από 80% από νερό. Και διάφορες σούπες και ποτά, όπως καφές ή τσάι, μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν αρκετά ποτήρια νερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πασίγνωστο αιθέριο έλαιο που καταπολεμά κατάθλιψη και άγχος – Απολαύστε το άρωμά του και ηρεμήστε στη στιγμή

Efi Nika

Τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Οι κίνδυνοι για την υγεία και πως να το σταματήσετε

Efi Nika

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika