Newsitamea.gr
ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Οι 4 καλύτερες δίαιτες για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά είναι σπάνια. Ως ομάδα νοσημάτων, όμως, προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπων.

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται συχνότερα σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, ο λύκος είναι συχνότερος στις γυναίκες αφρικανικής και ισπανικής καταγωγής απ’ ό,τι στις γυναίκες της καυκάσιας φυλής που προέρχονται από την Ευρώπη. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα προσβάλλουν σε μεγαλύτερο ποσοστό κάποιες κοινότητες ιθαγενών κατοίκων απ’ ό,τι τον γενικότερο αμερικανικό πληθυσμό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως φαίνεται ότι κάνουν… φυλετικές διακρίσεις. Η μεγάλη πλειονότητα που προσβάλλεται από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι γυναίκες και πιο συγκεκριμένα 78%, δηλαδή 8 στους 10 ανθρώπους.

Εάν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα όπως κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn ή ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και η αποχή από κάποιες άλλες, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα συμπτώματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να ωφελήσουν όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στο σώμα.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες και για ποια αυτοάνοσα ενδείκνυνται.

Autoimmune Protocol (AIP)

Είναι ιδανική για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, δηλαδή Νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Πρόκειται για μια εκδοχή της δίαιτας Paleo, γνωστής και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων», η οποία συνιστά την υιοθέτηση μιας διατροφής όπως αυτή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι την παλαιολιθική εποχή.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους σπόρους, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Σολανίδων (λευκή πατάτα, ντομάτα, μελιτζάνα, χρωματιστές πιπεριές κ.ά.) και τα τεχνητά γλυκαντικά.

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα

Βρίσκεται πολύ κοντά στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, παρατείνει τη ζωή και μειώνει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επικεντρώνεται σε τροφές όπως το ψάρι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίες μειώνουν τους δείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

Χορτοφαγική διατροφή

Είναι ιδανική για όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στα προϊόντα φυτικής προέλευσης είναι ωφέλιμη για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Είναι ιδανική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Η κατανάλωση γλουτένης από τα άτομα με κοιλιοκάκη συνεπάγεται βλάβες στο λεπτό έντερο.

Πηγή: health.com , onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea

Κράμπες στα πόδια όταν κοιμάστε: Δείτε με ποιες ασθένειες συνδέονται

newsitamea