Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορoνοϊός: Πόσο μας προστατεύουν τα εμβόλια mRNA στην αληθινή ζωή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η μελέτη διήρκησε 13 εβδομάδες. Συμμετείχαν 4.000 εθελοντές οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Τα εμβόλια mRNA κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός όντως παρέχουν σημαντική προστασία εναντίον της, σύμφωνα με στοιχεία από μια νέα, αμερικανική μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 4.000 υγειονομικοί, διασώστες και εργαζόμενοι ασφαλείας από έξι πολιτείες. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 13 εβδομάδες. Στη διάρκειά τους, ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια της Pfizer  και της Moderna. Ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται όταν περάσουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που κάνει κάποιος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα εμβόλια μείωναν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον φονικό ιό:

  • Κατά 80% δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά την πρώτη δόση
  • Κατά 90% δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση

«Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι τα εμβόλια αποτελούν το κύριο μέσον για να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την καταστροφική πανδημία», δήλωσε η διευθύντρια των CDC  Dr. Rochelle Walensky.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που εντάχθηκαν στη μελέτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό. Και αυτό, διότι έχουν καθημερινή έκθεση σε ανθρώπους με ενεργή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους σε μια εποχή που κορυφωνόταν η πανδημία στις ΗΠΑ. Ήταν το χρονικό διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.

Και ασυμπτωματικά περιστατικά

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα της φάσης 3 των κλινικών μελετών, που διεξήχθησαν πριν από την έγκριση των εμβολίων. Η διαφορά είναι πως στην παρούσα μελέτη δεν αξιολογήθηκαν μόνο τα συμπτωματικά κρούσματα της λοίμωξης, αλλά και εκείνα χωρίς συμπτώματα.

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της μελέτης, λένε οι ερευνητές των CDC με επικεφαλής τον Dr. Mark Thompson. Όπως εξηγούν, αυτό έγινε εφικτό χάρη στα τεστ που όλοι οι εθελοντές έκαναν μόνοι τους μία φορά την εβδομάδα. Τα τεστ γίνονταν είτε αισθάνονταν καλά είτε όχι.

Από τις λιγοστές λοιμώξεις που καταγράφηκαν, το σχεδόν 11% ήσαν ασυμπτωματικές. Επιπλέον, το 58% εντοπίστηκαν πριν από την ανάπτυξη συμπτωμάτων. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μειώνουν τον κίνδυνο όλων των λοιμώξεων, όχι μόνο των συμπτωματικών.

Αυτό είναι σημαντικό, λένε οι ερευνητές, διότι μειώνεται ο κίνδυνος αθέλητης διασποράς του ιού. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για υγειονομικούς και διασώστες, οι οποίοι φροντίζουν ανθρώπους με εύθραυστη υγεία.

Ο μερικός εμβολιασμός

Η νέα μελέτη είχε μερικά καλά νέα και για όσους έχουν εμβολιαστεί εν μέρει. Το ποσοστό του 80% που κατέγραψε μετά την πρώτη δόση από τα εμβόλια, είναι υψηλότερο απ’ ό,τι σε προγενέστερες μελέτες.

Όντως, μελέτη στη Βρετανία και στο Ισραήλ έδειξε πως δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση η προστασία είναι 70% και 60% αντιστοίχως. Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την προστασία που παρέχεται από την πρώτη δόση. Ταυτοχρόνως όμως αποδεικνύουν πως απαιτείται και η δεύτερη δόση για να αποκομίσει κάποιος τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη από πολλές προγραμματισμένες, που διεξάγουν τα CDC για τα εμβόλια, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity & Mortality Weekly Report, που εκδίδουν τα CDC.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika