Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τρόποι να κάνουμε το περπάτημα την πιο υγιεινή συνήθεια της ημέρας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ορισμένες φορές, η άσκηση είναι το τελευταίο πράγμα που νιώθουμε ότι θέλουμε να κάνουμε αυτό τον καιρό.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε τη διάθεση και το χρόνο να δέσουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε έξω, η άσκηση έχει τη δύναμη σχεδόν πάντα να κάνει καλό στο σώμα και στην ψυχή, ακόμα κι αν δεν το νιώθουμε.

Ασκήσεις, όπως το περπάτημα, ενδυναμώνουν τους μυς και τα οστά, αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική μας λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνα του 2019 δημοσιευμένη στο American Journal of Preventive Medicine, η αντικατάσταση 30 λεπτών καθιστικής θέση με κίνηση μπορεί ακόμα και να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής μας. Πώς θα κινητοποιηθούμε περισσότερο να περπατάμε σε καθημερινή βάση; Με τους παρακάτω έξυπνους τρόπους.

7 τρόποι να κάνουμε το περπάτημα την πιο υγιεινή συνήθεια της ημέρας

Η κακή διάθεση ως καύσιμο

Το περπάτημα μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ενισχύει τα επίπεδα των ορμονών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε καλά· δεν χρειάζεται να μοχθήσουμε πολύ για να το πετύχουμε.

Εργαλείο κατά του άγχους

Τα άτομα που περπατούσαν ή έκαναν άλλες μορφές άσκησης είχαν λιγότερη όρεξη για ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, σύμφωνα με μελέτη του 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Το περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην αποφυγή του comfort food, δηλαδή της συναισθηματικής υπερφαγίας. Παραλείψτε τα γλυκά και τα αναψυκτικά όταν είστε αγχωμένοι και αντιθέτως βάλτε τα αθλητικά σας και βγείτε να περπατήσετε.

Η συνήθεια που ακολουθεί ένα γεύμα

Μία σύντομη βόλτα βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τη ζάχαρη από το αίμα, προλαμβάνοντας από απότομες αυξήσεις του σακχάρου που είναι απαγορευτικές για άτομα με διαβήτη ή για εκείνα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξή τους, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για τον Διαβήτη. Μάλιστα, το περπάτημα είναι η καλύτερη επιλογή και για τις μεγάλες ηλικίες που μπορεί να δυσκολεύονται να ασκηθούν με άλλους τρόπους. Επιπλέον, δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου

Δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα οφέλη του περπατήματος, αν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο καθώς βαδίζουμε και χτυπήσουμε ή πέσουμε. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταλήξει στα επείγοντα με αυτό τον τρόπο. Εκτός από τον κίνδυνο, όταν περπατάμε και δεν χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το εδώ και τώρα και να εστιάσουμε στα ερεθίσματα και στη φύση γύρω μας.

Παρέα με το κατοικίδιό μας

Η παρέα μας συχνά μπορεί να βαριέται να μας ακολουθήσει στη βόλτα, αλλά ο σκύλος μας ποτέ δεν λέει όχι. Άλλωστε και οι δύο απολαμβάνετε οφέλη στην υγεία. Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήριοι από τους μη ιδιοκτήτες και μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2017, φαίνεται να είναι και πιο υγιείς σωματικά και ψυχικά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος απολαμβάνει τη διαδικασία και τον προστατεύετε από τους κινδύνους του δρόμου.

Ενισχύουμε την ένταση

Αυξάνοντας τον ρυθμό από αργό σε μέτριας έντασης, αυξάνουμε την καύση θερμίδων και τα οφέλη στην υγεία μας. Αρχικά κάντε το «τεστ της ομιλίας»: Αν μπορείτε να περπατήσετε αλλά όχι να τραγουδήσετε ταυτόχρονα, βρίσκεστε στο μέτριο επίπεδο. Μπορείτε επίσης να αυξομειώνετε την ένταση ανά 100- 130 βήματα για να ξεκουράζεστε. Έχετε επίσης στο νου σας τη στάση του σώματος και την εξάσκηση της διαφραγματικής αναπνοής.

Περπάτημα με παρέα

Ένα από τα οφέλη του βαδίσματος με παρέα ή με μια ομάδα είναι ότι γίνεται ευκολότερο να εμφανιστούμε, αν ξέρουμε ότι κάποιος μας περιμένει. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα αυτής της συνήθειας είναι και η διαμόρφωση συνδέσεων και σχέσεων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

 

enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea