Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι νεότερο υπάρχει για τις θρομβώσεις που «ενοχοποιούν» το εμβόλιο της AstraZeneca

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Eρευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη διερευνούν την ιδιαίτερη νοσολογική οντότητα με τις θρομβώσεις και τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, που εμφανίζεται -χωρίς επαρκή δεδομένα- να έχει αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα παραπάνω ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, παραδεχόμενος ότι τα οφέλη υπερτερούν από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας. Παράλληλα, συνεχίζει την έρευνά του για την αιτιολογική σχέση του εμβολίου με τη σπάνια αυτή κατάσταση, είναι 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

«Μέσα στον Μάρτιο έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για τη διευκρίνιση της παθογένειας και της θεραπευτικής της αντιμετώπισης», σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι, στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου υπάρχει πλέον η σήμανση για το συμβάν και οδηγίες για τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να αφυπνίσουν σε περίπτωση κατάστασης που παραπέμπει σε ένα τέτοιο συμβάν.

Θεοδωρίδου: Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα αυτής της νοσολογικής οντότητας

Η συγκεκριμένη ανοσολογική οντότητα εκδηλώνεται από επτά έως 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και τα ύποπτα συμπτώματα είναι: έντονο άλγος στις αρθρώσεις, τους μυς και πονοκέφαλος. Επιστήμονες εικάζουν ότι αντισώματα επιτίθενται σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα αυτά να δραστηριοποιούνται και να δημιουργούν θρόμβους και θρομβοπενία.

«Άρα υπάρχει ένας μηχανισμός που και μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε. Αυτό το σύνδρομο είναι γνωστό στους αιματολόγους και έχει σχέση με τον αυτοάνοσο μηχανισμό της ηπαρίνης. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί και ίσως να είναι καθοριστικό είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου ενός ατόμου, που θα μπορούν να συνδεθούν με τους παράγοντες πήξης, όπως επίσης και η υπερβολική αντίδραση του εμβολιαζόμενου ως προς την ανοσοανταπόκρισης», τόνισε η κα. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε:

«Το μήνυμα που έχουμε να πάρουμε είναι ότι είμαστε σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση. Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σύντομα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca».

Διστακτικότητα για τις αλλεργικές αντιδράσεις για το εμβόλιο

Στη συνέχεια η Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε μια άλλη παράμετρο σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως είπε, υπάρχει αυξημένη διστακτικότητα για το θέμα των αλλεργιών και αυτό οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται ή να παραπέμπονται για απλές αλλεργίες να εμβολιαστούν σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων.

Η ειδικός διευκρίνισε ότι η μόνη περίπτωση αντένδειξης στο εμβόλιο είναι η σοβαρή αναφλεκτική αντίδραση και μάλιστα, όπως είπε, αυτή που δεν συνδέεται με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει οδηγήσει στην διακομιδή και ανάταξή του ασθενούς σε νοσοκομείο.

«Οι απλές αλλεργίες, όπως αυτή στο καουτσούκ, τις σκιαγραφικές ουσίες, τη σκόνη κ.λπ. δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», διευκρίνισε η Καθηγήτρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika