Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ

3 συμπτώματα εμμηνόπαυσης που ΔΕΝ πρέπει να δεχόμαστε ως φυσιολογικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κάποια όμως δεν χρειάζεται να τα «υπομένουμε».

Η εμμηνόπαυση είναι η φάση στη ζωή κάθε γυναίκας όπου σταματά η έμμηνος ρύση. Είναι επίσης μια περίοδος που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Άλλες γυναίκες την καλοδέχονται και για άλλες είναι μια… ταλαιπωρία. Ο βασικός λόγος για το δεύτερο είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τα οποία μπορεί να είναι ενοχλητικά και να επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και την προσωπική μας ζωή. Τα καλά νέα είναι πως χρειάζεται να τα αποδεχόμαστε όλα ως φυσιολογικά και απλά να περιμένουμε να υποχωρήσουν. Σήμερα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βιώνουμε χωρίς προβλήματα και ενοχλήσεις την εμμηνόπαυση.

Επώδυνη ερωτική επαφή

Η δυσπαρευνία όπως λέγεται ιατρικά είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Κάποιες γυναίκες το βιώνουν ως πόνο και άλλες ως δυσκολία κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την ερωτική επαφή. Η ένταση μπορεί να διαφέρει, από πόνο μόνο κατά τη διείσδυση έως βαθιά αίσθηση καψίματος ή παλμών που μπορεί να διαρκεί για ώρες μετά.

Γιατί συμβαίνει; Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί ξηρότητα και λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου με αποτέλεσμα τον πόνο κατά την ερωτική επαφή. Και παρότι είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζεται να βάλεις στον πάγο την ερωτική σου ζωή. Συζήτησέ το με το γιατρό σου χωρίς ταμπού και θα μπορέσει να σου προτείνει τρόπους να νιώσεις πολύ καλύτερα.

Εναλλαγές στη διάθεση

Τη μία στιγμή είσαι καλά, την άλλη ξεσπάς σε κλάματα. Οι εναλλαγές στη διάθεσή σου οφείλονται στις ορμονικές διακυμάνσεις και μπορεί να συνοδεύονται επίσης από πολλά νεύρα, κόπωση ή ακόμη και κατάθλιψη.

Μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο της ζωής σου μπορούν να σε βοηθήσουν.

  • Προσπάθησε να κοιμάσαι τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.
  • Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σου διεγείροντας την παραγωγή των ενδορφινών, των ορμονών της «χαράς». Βάλε στόχο να κάνεις κάποια φυσική δραστηριότητα που απολαμβάνεις τουλάχιστον για 30 λεπτά πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Ακράτεια ούρων στην εμμηνόπαυση

Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποδυναμώσει την ουρήθρα σου. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρατηρήσεις διαρροή ούρων όταν φτερνίζεσαι, γελάς ή βήχεις.

Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι ένας βασικός τρόπος για να βελτιωθεί αυτό το σύμπτωμα – και μπορείς να τις ξεκινήσεις από αυτή τη στιγμή, είτε πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση είτε όχι.

Τα περιττά κιλά επίσης επιδεινώνουν το πρόβλημα. Εάν, λοιπόν, έχεις στο μυαλό σου να προσπαθήσεις να χάσεις μερικά κιλά για λόγους ευεξίας και υγείας, τώρα έχεις έναν ακόμη καλό λόγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Αναιμία: Αυτά είναι τα «ένοχα» σημάδια

newsitamea

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Διαβάστε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

newsitamea