Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Νεύρα στην εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει-Αλήθεια ή αστικός μύθος;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί έχεις νεύρα στην εμμηνόπαυση;

Κι όμως οι εναλλαγές διάθεσης και τα νεύρα στην εμμηνόπαυση δεν είναι αστικός μύθος. Εάν, μάλιστα σε ταλαιπωρούν έντονα, συζήτησέ το με το γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σου για να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Νεύρα στην εμμηνόπαυση: τι συμβαίνει

Στην εμμηνόπαυση, αλλά και περίπου 5 έως 10 χρόνια πριν, στην περίοδο της κλιμακτηρίου, οι ορμόνες στο γυναικείο σώμα αλλάζουν. Στη φάση της κλιμακτηρίου μπορεί να παρουσιαστούν αρκετά από τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και έχουν να κάνουν με φυσικές αλλαγές στη γυναίκα.

Έτσι, παρατηρούνται μείωση του κύκλου, με την περίοδο να έρχεται νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, μεγάλη διάρκεια της περιόδου, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μεταβολές της διάθεσης (aka νεύρα), υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της λίμπιντο. Σε μερικές γυναίκες, όμως, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Κάτι σαν εφηβεία!

Σκέψου το σαν μια εφηβεία, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία! Ε, όπως τότε είχες περισσότερα νεύρα, με τους γονείς σου, τους καθηγητές και με όλο τον κόσμο, κάποιες γυναίκες βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση και στην εμμηνόπαυση.

Shape tip: Εάν τα αυξημένα νεύρα συνοδεύονται από άλλες καταστάσεις, όπως αδικαιολόγητη θλίψη, κλάμα χωρίς λόγο και μελαγχολία, συζήτησέ το με τον ενδοκρινολόγο σου. Υπάρχουν τρόποι για να σε βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάς.

 

Μαρία Προκοπίου: Ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Efi Nika

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Τα πιθανά αίτια

Γιώργος Newsitamea