Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

5 αποτελεσματικοί τρόποι να απαλλαγείτε από τα κιλά του lockdown

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα που μας «έκλεισαν» στο σπίτι ή ανέστειλαν αγαπημένες μας δραστηριότητες, επέτρεψαν κάποιες παρασπονδίες στη διατροφή είτε οδήγησαν σε συναισθηματική υπερφαγία.

Και αν όλα μοιάζουν δύσκολα, μόλις πέντε κινήσεις μας επαναφέρουν στον ίσιο δρόμο και το υγιές σωματικό βάρος.

Η πανδημία που έκλεισε ένα χρόνο στη χώρα και συνεχίζει ακάθεκτη, ο χειμώνας που ευνοεί τον νέο κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του μα, πάνω απ΄όλα, η ανάγκη για αποφυγή ενός τρίτου κύματος, έφεραν αναπόδραστα το νέο lockdown με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική μας υγεία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας, λουκέτο σε αγαπημένες δραστηριότητες που εξασφαλίζουν ψυχική και σωματική ευεξία και ένας μαραθώνιος που μόλις αρχίζει να μπαίνει στο τέλος του με την έναρξη των εμβολιασμών έναντι της COVID-19 δοκιμάζουν τις αντοχές μας.

Σε αποτέλεσμα όλων αυτών, πολλοί άλλαξαν ασυναίσθητα τις διατροφικές τους συνήθειες και από την κάλυψη των βιολογικών αναγκών, πέρασαν στην κατανάλωση φαγητού για να αντιμετωπίσουν την ανία ή τη θλίψη. Η συναισθηματική υπερφαγία χτύπησε ουκ ολίγες πόρτες.

Τα sms μετακίνησης για έκτακτες αγορές σνακς στο περίπτερο, οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο και τα ντουλάπια, έγιναν το καταφύγιο στην πρωτοφανή πανδημία και τους συνοδούς της: το άγχος, την απομόνωση, την ψυχική κόπωση και δυσφορία αλλά και την αυξημένη καθιστική ζωή.

Και αν το φως στο τούνελ της πανδημίας μοιάζει μακρινό, δεν ισχύει το ίδιο και για τον αγώνα αποβολής των περιττών κιλών που μας φόρτωσε η νέα συνθήκη.

Με μόλις πέντε απλές κινήσεις παίρνετε το σώμα σας πίσω: 

1. Ενυδατωθείτε σωστά

Μπορεί στο μυαλό μας τα τρόφιμα να βρίσκονται πρώτα στην ιεραρχία των αλλαγών που θα φέρουν την πολυπόθητη μείωση σωματικού βάρους, οι ειδικοί όμως τονίζουν πως συχνά το τι πίνουμε διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από το τι τρώμε.

Προτιμήστε για την ενυδάτωσή σας νερό, το οποίο προκαλεί το αίσθημα πληρότητας και αποφύγετε αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρόσθετα σάκχαρα και η απουσία σημαντικών θρεπτικών συστατικών δεν προσφέρουν παρά πολλές θερμίδες και μεγαλύτερες πιθανότητες για παραπάνω κιλά.

Επιπλέον το νερό… αδυνατίζει! Για την ακρίβεια, μελέτη διαπίστωσε ότι 500 mL νερού πριν από το πρωινό μείωσε την πρόσληψη θερμίδων κατά 13% στους 24 ενήλικες παχύσαρκους και υπέρβαρους συμμετέχοντες.

2. Ασκηθείτε τακτικά

Τα κλειστά γυμναστήρια δεν σημαίνουν και το τέλος του κόσμου. Διάφοροι τύποι ασκήσεων με ελάχιστο ή μηδενικό εξοπλισμό μπορούν να σας διατηρήσουν σε φόρμα και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους αλλά και την αποφόρτιση από το άγχος.

Περπάτημα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος όπως κάμψεις, online συνεδρίες γυμναστικής για διαλειμματική προπόνηση (HIIT), yoga, αερόβια γυμναστική ή pilates αποτελούν μερικές μόνο επιλογές.  Άλλωστε η ενότητα fitness του ygeiamou.gr είναι γεμάτη βίντεο με προπονήσεις που μπορούν να γίνουν και στο σπίτι!

3. Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα

Μοιάζει απλό αλλά είναι ουσιαστικό tip: για να ακολουθήσετε πιστά την υγιεινή διατροφή πρέπει κάπως να κρατήσετε μακριά τους πειρασμούς.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, γεμίστε το καλάθι σας με λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής άλεσης και όσπρια και αφήστε πίσω στο ράφι μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια και άλλες παχυντικές λιχουδιές.

4. Μαγειρέψτε συχνότερα

Πάρτε τον έλεγχο της διατροφής σας επιλέγοντας εσείς τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το νόστιμο και υγιεινό γεύμα σας.

Το επιβεβαιώνουν οι μελέτες: μεγάλη έρευνα σε 11.396 εθελοντές διαπίστωσε καλύτερη ποιότητα διατροφικών συνηθειών σε όσους κατανάλωναν σπιτικά γεύματα και, μάλιστα, πάνω από πέντε τέτοια γεύματα την εβδομάδα συνδέθηκαν με 28% λιγότερες πιθανότητες για περίσσιο σωματικό βάρος και 24% λιγότερο λίπος.

5. Πειθαρχήστε στο πρόγραμμά σας

Δημιουργήστε μία καθημερινή ρουτίνα και προσπαθήστε να την τηρείτε όσο και αν η σύνθετη καθημερινότητα την καθιστά δύσκολη. Θα είναι η δική σας κανονικότητα.

Ορίστε πρόγραμμα ύπνου, ντυθείτε ακόμα και αν εργάζεστε από το σπίτι και κάνετε συχνά διαλείμματα στη διάρκεια της ημέρας.

Διαμορφώστε το διατροφικό σας πλάνο και φροντίστε να υπάρχει χρόνος για την παρασκευή των γευμάτων. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει επιστημονικά συνδεθεί με συνολικά καλύτερη διατροφή και διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika

Δείτε πως πρέπει να αυξήσετε τη φερριτίνη στο αίμα σας

Γιώργος Newsitamea

Ελκώδης κολίτιδα: 9 σημάδια της φλεγμονής του εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε

Penni Syggrou