Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το ταξίδι προς την εσωτερική ειρήνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η επίτευξη της εσωτερικής ειρήνης στοn σημερινό κόσμο είναι κάτι που πολλοί προσπαθούν, αλλά λίγοι επιτυγχάνουν. Λέμε στον εαυτό μας ότι εάν κάνουμε καθημερινά γιόγκα, θα επιτύχουμε εσωτερική ηρεμία.

Ή εάν κάνουμε διαλογισμό πριν πέσουμε στο κρεβάτι, θα επιτύχουμε εσωτερική ηρεμία. Η ενεργοποίηση της εσωτερικής μας ειρήνης είναι πιο περίπλοκη από αυτό.

Μερικοί πιστεύουν ότι η εσωτερική ειρήνη επιτυγχάνεται μόνο μέσω εξωτερικής εργασίας και προσπάθειας. Για παράδειγμα, εάν ξυπνήσετε με καλή διάθεση, τρώτε καλά, συμμετέχετε σε πράγματα που αγαπάτε όλη την ημέρα και πηγαίνετε στο κρεβάτι για να σκεφτείτε ότι είστε ευγνώμονες, είναι εύκολο να πιστέψετε ότι έχετε πετύχει την εσωτερική ηρεμία.

Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Οι μέρες μας δεν είναι πάντα γεμάτες θετική σκέψη και παραγωγικότητα. Αντιμετωπίζουμε ατυχήματα και ταλαιπωρίες που μας προκαλούν, ακόμα κι αν ξεκινήσαμε τη μέρα μας με ένα μάθημα γιόγκα 30 λεπτών.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την εσωτερική μας ειρήνη, μένουμε μόνοι μας το Σαββατοκύριακου για να συγκεντρωθούμε. Αυτό μας βοηθά να αισθανθούμε ξανά σε γαλήνη, ίσως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά η ζωή αναπόφευκτα συνεχίζεται και η εσωτερική μας ειρήνη λικνίζεται ξανά. Μπορεί να κολλήσουμε στην κυκλοφορία μια μέρα και ο θυμός και η απογοήτευσή μας να διαταράξουν την ειρήνη που έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά για να καλλιεργήσουμε.

Ο δρόμος προς την εσωτερική ειρήνη δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους. Μπορεί να επιλέξετε να μην ξεκινήσετε καθόλου την πνευματική διαδρομή, και αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα τέλεια σύμφωνα με τα πρότυπα της κοινωνίας.

Εστιάζετε στο να εργάζεστε σκληρά, να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, να στέλνετε τα παιδιά σας στο κολέγιο και να κάνετε ταξίδια. Η ζωή φαίνεται υπέροχη, αλλά ακόμα κι αν έχετε κάνει ό, τι πρέπει, ίσως εξακολουθείτε να νιώθετε θλίψη ή φόβο, γιατί όλο και κάτι άσκημο μπορεί να συμβεί.

Πώς λοιπόν πετυχαίνουμε την εσωτερική ειρήνη όταν η ζωή είναι τόσο αβέβαιη; 

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα για να το διερευνήσουμε περαιτέρω. Έχετε επισκεφθεί ποτέ μια λίμνη μια πολύ ήσυχη μέρα, όπου το νερό είναι τόσο ήρεμο και κρυστάλλινο που μπορείτε να δείτε τον πυθμένα;  Οι άνθρωποι είναι παρόμοιοι. Στον πυρήνα μας, είμαστε όμορφα και ήρεμα άτομα. Αλλά όπως ο άνεμος που διαταράσσει την ακίνητη λίμνη,  έτσι και οι εξωτερικές δυνάμεις διαταράσσουν την εσωτερική ειρήνη που έχουμε μέσα μας. Είναι αυτή η δύσκολη περίοδος όπου είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η εσωτερική μας ειρήνη είναι πάντα παρούσα μέσα μας.

Όταν διαλογιζόμαστε, καθόμαστε με τους εαυτούς μας σε σιωπή και ακινησία. Ως αποτέλεσμα, αισθανόμαστε γαλήνη επειδή οι σκέψεις μας, είναι ήρεμες.  Δημιουργούμε ένα παρόμοιο συναίσθημα όταν πηγαίνουμε σε διακοπές κάπου χαλαρώνοντας. Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να προσαρμόσουμε και να εκτιμήσουμε το περιβάλλον γύρω μας, αλλά τελικά, γινόμαστε πιο παρόντες και πιο χαλαροί.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, όπου είμαστε σε θέση να αφεθούμε εντελώς και να ξεκουραστούμε, συνειδητοποιούμε ότι η εσωτερική ειρήνη είναι πάντα μέσα μας. Και μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές, καταλαβαίνουμε πόσο γρήγορα οι σκέψεις και οι εξωτερικές δυνάμεις μπορούν να διαταράσσουν την ειρήνη που βιώσαμε  λίγες ημέρες πριν.

Ας εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενθαρρύνουμε την εσωτερική μας ειρήνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και όταν διαταράσσεται από εξωτερικές δυνάμεις. 

Η εσωτερική ειρήνη είναι μαζί μας ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι η εσωτερική ειρήνη διαταράσσεται όταν αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο. Ως άνθρωποι, διαμορφώνουμε απόψεις και σχόλια για τα πράγματα που μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν είμαστε ήσυχοι και παρατηρούμε αντί να σχολιάζουμε τα πάντα, είμαστε σε θέση να πετύχουμε την εσωτερική ειρήνη. Όταν σχολιάζουμε συνεχώς τον κόσμο, διαταράσσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την εσωτερική μας ειρήνη. Αυτές οι σκέψεις κρατούν το νερό σκοτεινό.

Για να διατηρήσουμε το νερό καθαρό και την εσωτερική μας ειρήνη παρούσα, πρέπει να επιλέξουμε να συμμετέχουμε στη ζωή, αντί να είμαστε οι σχολιαστές της ζωής. Νιώθουμε γαλήνη όταν διαλογιζόμαστε ή όταν είμαστε σε διακοπές, επειδή το μυαλό μας κάνει ένα διάλειμμα από την παροχή συνεχών σχολίων και είναι σε θέση να υπάρχει. Σταματάμε να χαρακτηρίζουμε τα πράγματα ως «θετικά» ή «αρνητικά», και τα δεχόμαστε όπως είναι.

Μπορούμε να εξασκηθούμε παρατηρώντας την επόμενη φορά κάτι που μας ενοχλεί. Αυτό μπορεί να συμβεί από μια εξωτερική δύναμη (δηλαδή να παρακολουθείτε μια παράσταση, να συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα, να ακούτε κάτι άβολο κ.λπ.) ή από τις εσωτερικές σκέψεις. Μόλις παρατηρήσουμε αυτήν την ενόχληση, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να την κοιτάξουμε χωρίς να σχολιάσουμε, χωρίς να επισημάνουμε κάτι ως σωστό ή λάθος, και απλά να την παρατηρήσουμε.

Για παράδειγμα, πηγαίνουμε στο κατάστημα και η σειρά στο ταμείο είναι μεγαλύτερη από την κανονική. Μπορεί να παρατηρήσουμε ότι η εσωτερική μας ειρήνη είναι διαταραγμένη και οι εσωτερικές μας σκέψεις αρχίζουν να λένε «Γιατί δεν έβαλαν και άλλα ταμεία;» Αντί να συνεχίσουμε με αυτούς τους σχολιασχμούς, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να παρατηρήσουμε άλλα πράγματα. Μπορούμε να επικεντρωθούμε στην αναπνοή μας, στα δέντρα έξω ή στο ευτυχισμένο ζευγάρι που κρατάει τα χέρια μπροστά μας. Αντί να νευριάσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ώρα που περιμένουμε με το να πετύχουμε την εσωτερική μας γαλήνη. Να κρατήσουμε το νερό καθαρό.

Η εσωτερική μας ειρήνη δεν επηρεάζεται μόνο από τον εσωτερικό διάλογο, αλλά και από το πώς αλληλοεπιδρούμε με τον εξωτερικό κόσμο. Λαμβάνουμε χιλιάδες αποφάσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας με βάση τις εξωτερικές δυνάμεις και όλες αυτές οι επιλογές ενισχύουν ή αποδυναμώνουν την εσωτερική μας ειρήνη.

Έχουμε την επιλογή όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά τη δουλειά για να καθίσουμε έξω και να διαβάσουμε ή να περάσουμε χρόνο παρακολουθώντας τις ειδήσεις. Όλα όσα εκθέτουμε τον εαυτό μας επηρεάζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Το να ξοδεύουμε ατελείωτες ώρες στις ηλεκτρονικές μας συσκευές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και, ως εκ τούτου, επηρεάζει την εσωτερική μας ειρήνη. Μπορούμε να αναπνεύσουμε, να περάσουμε χρόνο στη φύση, να κάνουμε μια βόλτα ή να διαλογιστούμε. Θα ήταν χρήσιμο να περνάμε χρόνο μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Μερικές φορές μπορεί να μας αρέσει αυτό που μας φέρνει η ζωή και άλλες φορές να μην το θέλουμε. Αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουμε σε αυτά τα αποτελέσματα, ή ακόμη και να τα χαρακτηρίσουμε ως καλά ή κακά, μπορούμε να τα αφήσουμε να υπάρχουν. Μόλις επιλέξουμε τη ριζική αποδοχή και βρούμε στιγμές ηρεμίας μέσα στην ημέρα, θα είμαστε πάντα σε θέση να βλέπουμε τον πυθμένα της λίμνης.

jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κρύβει η νέα εμμονή των 7χρονων με τα ακριβά προϊόντα ομορφιάς

Penni Syggrou

Τα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι 30άρηδες

Efi Nika

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea