Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι το φυστικοβούτυρο υγιεινό; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς 

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όλοι το γνωρίζουμε και το λατρεύουμε: το κρεμώδες (μερικές φορές τραγανό), το λαχταριστό φυστικοβούτυρο. 

Το φυστικοβούτυρο – γνωστό και ως ο τέλειος σύντροφος για σοκολάτα, μπανάνες, μήλα ή ακόμα και σκέτι- συνοδεύει πολλά γεύματα, σνακ και επιδόρπια. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καλή πηγή πρωτεΐνης και λίπους. Είναι όμως υγιεινό και τι μας προσφέρει;

Τι είναι το φυστικοβούτυρο;

Το μόνο που χρειάζεται για να φτιαχτεί φυστικοβούτυρο είναι τα φιστίκια. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυστικοβούτυρο στην πιο βασική του μορφή προέρχεται από αράπικα φιστίκια. Και ενώ ορισμένα προϊόντα έχουν και ζάχαρη, μελάσα, φυτικά έλαια, ακόμη και σιρόπι καλαμποκιού, ουσιαστικά όλα αυτά ελαχιστοποιούν τη θρεπτική του αξία. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 28 γραμμάρια φιστικιών  περιέχει τα ακόλουθα:

Θερμίδες: 160
Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
Ίνες: 1,99 γραμμάρια
Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
Λίπος: 14 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του φυστικοβούτυρου;

Τα φυστίκια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, λίπους, νιασίνηε, μαγνησίου, βιταμίνης Ε, βιοτίνης και χαλκού. Ως μια τόσο πλούσια πηγή βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, το φυστικοβούτυρο είναι συνολικά μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας για πολλούς λόγους.

Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Μπορεί το φυστικοβούτυρονα έχει για πολλούς κακή κακή λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, αλλά το λίπος που περιέχει δεν είναι βλαβερό και επίσης είναι απαραίτητο για την αίσθηση του κορεσμού.
Αυτό σημαίνει ότι η φρούτων με φυστικοβούτυρο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι, από ό, τι εάν έπρεπε να φάτε μόνο τα φρούτα. Αυτό το φαινόμενο κορεσμού καθιστά το φυστικοβούτυρο μια εξαιρετική επιλογή φαγητού εάν έχετε στόχο την απώλεια βάρους.

Μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας

Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φιστίκια, περίπου 8 γραμμάρια ανά μερίδα, μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση των μυών. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη μυϊκή δύναμη και επιτρέπει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Το φυστικοβούτυρο είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, απαραίτητα μέταλλα για τη λειτουργία και ανάπτυξη των μυών. Επίσης ο φωσφόρος βοηθά στη σύνθεση πρωτεϊνών για ανάπτυξη, τη συντήρηση και επιδιόρθωση κυττάρων και ιστών. Τα φιστίκια παρέχουν περίπου το 50% της απαιτούμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) φωσφόρου.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, που σχετίζονται με μείωση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αυτά τα υγιή λίπη αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στη διατροφή, μειώνονται τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη). Επιπλέον, η κατανάλωση υγιεινών λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στο φυστικοβούτυρο, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την American Diabetes Association.

Μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου
Τα φιστίκια περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες ενισχύουν το τα καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο, τα οποία ρυθμίζουν την πέψη, αυξάνουν την ανοσία και μειώνουν τη φλεγμονή.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με το φυστικοβούτυρο;

Όσον αφορά τους κινδύνους, οι πιο συχνοί είναι οι αλλεργίες στα φιστίκια. Εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια, το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει τα φυστίκια ως επιβλαβείς εισβολείς. Και προκειμένου να επιτεθεί σε αυτούς τους «εισβολείς» το σώμα σας απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δερματικές αντιδράσεις (κνίδωση, ερυθρότητα ή πρήξιμο), κνησμός, συστολή του λαιμού, δύσπνοια, πεπτικά προβλήματα (κράμπες, διάρροια ή έμετος) ), και το πιο σημαντικό από όλα, η αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που απαιτεί άμεση ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνη).

Ποιους τύπους φυστικοβούτυρου να προτιμάτε; Τα πιο υγιεινά είδη φυστικοβούτυρου είναι αυτά που περιέχουν φυστίκια, ίσως αλάτι και τίποτα άλλο. Αλλά υπάρχει και μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή: να φτιάξετε το δικό σας φυστικοβούτυρο.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων, φιστίκια και λίγο αλάτι. Απλά κάντε υπομονή για να τα ενώσετε και προσπαθήστε να μην σπάσετε το μπλέντερ σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika