Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 βότανα και μπαχαρικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η φλεγμονή είναι ο τρόπος καταπολέμησης των λοιμώξεων και της θεραπείας του οργανισμού. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να ξεφύγει και να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο.

Αυτό ονομάζεται χρόνια φλεγμονή και μελέτες την έχουν συνδέσει με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και του καρκίνου.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία σας. Αυτό που τρώτε, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών, μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή στο σώμα σας. Έτσι λοιπόν στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικά βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που μπορείτε να απολαύσετε με διάφορους τρόπους, όπως φρέσκο, αποξηραμένο ή σε σκόνη. Εκτός από τις γαστρονομικές χρήσεις του τζίντζερ, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική για να θεραπεύσουν πολλές καταστάσεις, όπως κρυολογήματα, ημικρανίες, ναυτία, αρθρίτιδα και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το τζίντζερ περιέχει περισσότερες από 100 δραστικές ενώσεις, όπως η τζίντζερλη, η σογκαόλη, η ζινγκιβερένη και η ζινγκερόνη, για να αναφέρουμε μερικές. Αυτές είναι πιθανώς υπεύθυνες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη μείωση της φλεγμονής.

Μια ανάλυση 16 μελετών σε 1.010 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η λήψη 1.000-3.000 mg τζίντζερ καθημερινά για 4-12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Άλλες έρευνες εξέτασαν τα αποτελέσματα της λήψης 500-1000 mg τζίντζερ καθημερινά σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, μια εκφυλιστική κατάσταση που περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες όπως ο TNF-α και η ιντερλευκίνη 1 βήτα (IL-1β), καθώς και να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να αυξήσει την κινητικότητά τους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό με έντονη μυρωδιά και γεύση. Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει στην παραδοσιακή ιατρική για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, του βήχα, της δυσκοιλιότητας, των λοιμώξεων, των πονόδοντων και άλλων ασθενειών.

Μια ανάλυση 17 μελετών υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 830 συμμετεχόντων και διάρκειας 4-48 εβδομάδων διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα σκόρδου παρουσίασαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα στο αίμα του φλεγμονώδους δείκτη CRP.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των αντιοξειδωτικών στο σώμα, όπως η γλουταθειόνη (GSH) και η υπεροξείδιο δισμουτάση (SOD), ενώ ρυθμίζονται δείκτες που προάγουν τη φλεγμονή όπως η ιντερλευκίνη 10 (IL-10).

Κουρκουμάς

Ο Κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό δημοφιλές στην ινδική κουζίνα που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει από την αρχαιότητα. Περιέχει πάνω από 300 δραστικές ενώσεις και το κυριότερο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, το οποίο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την ενεργοποίηση του NF-κB, ενός μορίου που ενεργοποιεί γονίδια που προάγουν τη φλεγμονή.

Μελέτες σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης παρέχει ανακούφιση από τον πόνο παρόμοια με εκείνη των κοινών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).

Δυστυχώς, ο κουρκουμάς περιέχει μόνο 3% κουρκουμίνη κατά βάρος και το σώμα σας δεν την απορροφά καλά. Είναι λοιπόν καλύτερο να παίρνετε κουρκουμίνη με μαύρο πιπέρι , καθώς το τελευταίο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κάρδαμου μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες όπως CRP, IL-6, TNF-α και MDA. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κάρδαμο αύξησε την αντιοξειδωτική κατάσταση κατά 90%.

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι, είναι γνωστός ως ο βασιλιάς των μπαχαρικών, καθώς είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν μαύρο πιπέρι για τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων υγείας, όπως άσθμα, διάρροια και πολλές άλλες γαστρικές παθήσεις.

Η έρευνα δείχνει ότι το μαύρο πιπέρι και η κύρια δραστική του ένωση πιπερίνη μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Σε ζώα με αρθρίτιδα η πιπερίνη συνέβαλε στη μείωση του οιδήματος των αρθρώσεων και των δεικτών φλεγμονής.

Ωστόσο, έχει διεξαχθεί περιορισμένη ανθρώπινη έρευνα σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μαύρου πιπεριού. Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα για να διερευνήσουν τα αποτελέσματά της.

Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό που οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει στην Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το τζίνσενγκ έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω των δραστικών ενώσεων, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι ένα νόστιμο, αρωματικό βότανο που προέρχεται από τη Μεσόγειο. Η έρευνα δείχνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες.

Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα, το δενδρολίβανο μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως ατοπική δερματίτιδα , οστεοαρθρίτιδα, άσθμα, ασθένεια των ούλων και άλλες.

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα υπέροχο μπαχαρικό φτιαγμένο από φλοιό δέντρων της οικογένειας Cinnamomum. Οι δύο κύριοι τύποι κανέλας είναι η κανέλα της Κεϋλάνης, που ονομάζεται επίσης «αληθινή» κανέλα και η κανέλα Cassia, που είναι ο πιο διαθέσιμος τύπος.

Μια ανάλυση 12 μελετών σε περισσότερους από 690 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η λήψη 1.500-4.000 mg κανέλας καθημερινά για 10-110 ημέρες μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες CRP και MDA, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Επίσης, η κανέλα αύξησε τα αντιοξειδωτικά επίπεδα του σώματος.

Συγκεκριμένα, ενώ η κανέλα είναι ασφαλής σε μικρές ποσότητες, η υπερβολική κανέλα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η κανέλα, ειδικά η πιο κοινή ποικιλία Cassia, έχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης. Αυτή η ένωση έχει συνδεθεί με ηπατική βλάβη όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ από αυτή.

Η ημερήσια πρόσληψη κανέλας είναι 00,1 mg ανά kg σωματικού βάρους. Ένα κουταλάκι του γλυκού (2,5 γραμμάρια) κανέλας Cassia περιέχει 7-18 mg κουμαρίνης. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού (2,5 γραμμάρια) κανέλα την ημέρα.

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών όταν συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αυτή η κατάσταση είναι κοινώς γνωστή ως χρόνια φλεγμονή.

Ευτυχώς, αυτό που τρώτε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας. Τα βότανα και τα μπαχαρικά που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της φλεγμονής, προσθέτοντας ευχάριστες γεύσεις στη διατροφή σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παγωτό δε βλάπτει, αλλά ωφελεί την υγεία σου, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Efi Nika

5 σούπερ αντιοξειδωτικοί χυμοί φρούτων για δυνατό ανοσοποιητικό όλο το χρόνο

Efi Nika

4 βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς ρίχνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν το στρες και διώχνουν τη θλίψη

Penni Syggrou