Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να μείνετε ήρεμοι όταν το παιδί σας, σας βγάζει εκτός εαυτού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αισθάνεστε ότι η υπομονή σας έχει περιοριστεί τελευταία; Δεν είστε μόνοι. Ένα παιδί μπορεί να εξαντλήσει την υπομονή σας με πολλούς τρόπους: συνεχόμενη γκρίνια, αμέτρητες ερωτήσεις, σκανταλιές και επικές καταστροφές. 

Και, φυσικά, η πανδημία έχει αυξήσει όλες αυτές τις συμπεριφορές. Και εσείς φυσικά έχετε άγχος για τα πάντα, ενώ ταυτόχρονα νιώθετε τυχεροί εάν βρείτε λίγο χρόνο για να ξεκουραστείτε. Εάν λοιπόν νιώθετε έτοιμοι να εκραγείτε οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν. 

Αγνοήστε τη συμπεριφορά που σας ενοχλεί. 

Η καλύτερη τεχνική είναι να παραμείνετε ήρεμοι, αλλά και να μάθετε να αγνοείτε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας είναι ενοχλητική, αναζητά την προσοχή ή συμβαίνει αφού έχετε ήδη πει όχι σε ένα αίτημα.

Αλλάξτε τη δυναμική.

Τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν ότι παρά την αναταραχή, όλα θα είναι εντάξει, θα είστε ακόμα εκεί, θα τα αγαπάτε και θα τα προστατεύετε.  Εάν ανταποκριθείτε σε αυτές τις ανάγκες τότε είναι πολύ πιθανό να μειωθούν και οι ενοχλητικές συμπεριφορές.

Κάντε ένα συναισθηματικό check-in

Για να κάνετε check in, απλώς αφιερώστε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα για να κάνετε τα εξής:

Κλείσε τα μάτια σας.

Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας και το άλλο στην καρδιά σας.

Παρατηρήστε τον καρδιακό σας παλμό, εισπνεύστε και εκπνεύστε.

Παρατηρείστε το σώμα σας για τυχόν αισθήσεις.

Τέλος, ανοίξτε τα μάτια σας και παρατηρήστε πώς αισθάνεστε.

Επειδή το νευρικό μας σύστημα αντιλαμβάνεται την απειλή ή το εμπόδιο, είναι σημαντικό να “ενημερώσετε το σώμα και το μυαλό σας ότι είστε ασφαλείς αυτή τη στιγμή. Κάντε αυτή την πρακτική και μετά πείτε στον εαυτό σας: «Δεν είναι έκτακτη ανάγκη. Μπορώ να το χειριστώ “ή” Θα βοηθήσω το παιδί μου “.

Γειωθείτε.

Δώστε ένα όνομα σε αυτό που αισθάνεστε και στη συνέχεια καθίστε στο πάτωμα, μετρήστε προς τα πίσω από το 50 έως 3 δευτερόλεπτα ή πάρτε αρκετές βαθιές αναπνοές. Το κλειδί, είναι να βρείτε μια στρατηγική που να λειτουργεί καλά για εσάς.

Περπατήστε ανάποδα (κυριολεκτικά).

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά όταν περπατάτε ανάποδα βοηθάτε στην ηρεμία του νευρικού συστήματος, αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και νιώθετε πως έχετε μια νέα προοπτική.

Χαλαρώστε με τα παιδιά σας.

Το να χαλαρώνετε μαζί με τα παιδιά σας σας δίνει την ευκαιρία να συνδεθείτε μαζί τους και να διαχειριστείτε το άγχος. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να κάνετε μια απλή δραστηριότητα προσοχής: Ξαπλώστε στον καναπέ, κάντε μια βόλτα στο πάρκο ή απλά διαβάστε τους ένα βιβλίο.

Βρείτε το χιούμορ.

Όταν το παιδί σας θα χύσει το φαγητό του στο πάτωμα, το πρώτο ένστικτό σας μπορεί να είναι να θυμώσετε. Αντ αυτού προσπαθήστε να γελάσετε. Αν μπορούσαμε να γελάμε με κάποιες καταστάσεις που μας θυμώνουν, μπορεί η ζωή να ήταν πιο όμορφα και με λιγότερο άγχος.

Συνεργαστείτε με άλλους.

Για να σταματήσετε να αισθάνεστε ότι αιωρείστε στο κενό, ενημερώστε έναν φίλο σας για το πώς αισθάνεστε και για το τι αντιμετωπίζετε. Όταν λέτε αυτά που νιώθετε, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε ότι χάνετε την υπομονή σας, και ευτυχώς, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να νιώσετε καλύτερα. Εν κατακλείδι δείτε τα πράγματα λίγο πιο χαλαρά. Στην τελική και εσείς και τα παιδιά σας κάνετε το καλύτερο που μπορείτε υπό δύσκολες συνθήκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika