Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι να κάνετε εάν είστε 40 ετών και παίρνετε κιλά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Έχω πάρει 10 κιλά τα τελευταία 2 χρόνια. Κάτι πρέπει να είναι λάθος». Αυτή η φράση είναι πολύ συνηθισμένη σε γυναίκες αλλά και σε άντρες που έχουν πατήσει τα 40. 

Αυτό που πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη είναι πως καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Επομένως, εάν τρώτε και ασκείστε το ίδιο με όταν ήσασταν 30, πιθανότατα θα αρχίσετε να  παίρνετε κιλά. Και αυτό συμβαίνει γιατί όταν φτάνετε τα 40, αρχίζετε να χάνετε μυϊκή μάζα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά.

Όμως δεν είναι όλα τόσο δυσοίωνα όσο ακούγονται, γιατί με τις σωστές επιλογές μπορείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και μετά τα 40. Ας δούμε παρακάτω πώς θα το πετύχετε.

Κάντε εξετάσεις

Το πρώτο βήμα θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Στα 40 πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο κάθε 2-3 χρόνια, έτσι ώστε να δείτε εάν η αύξηση του βάρους οφείλεται σε μεταβολικά ζητήματα όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη.

Ασκηθείτε

Όλοι πρέπει γυμναζόμαστε, τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση βοηθά την καρδιά, τη διάθεση, τη λίμπιντο και προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Όμως εάν είστε άνω των 40 ετών και κάνετε μόνο αερόβιες ασκήσεις, πιθανότατα θα αρχίσετε να χάνετε μυική μάζα καθώς πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, οπότε πρέπει να προσθέσετε κάποιο είδος προπόνησης με βάρη για να χτίσετε μύες και να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας. Καλή επιλογή μπορεί να είναι η γιόγκα, η οποία όπως έχει επίσης αποδειχθεί, μειώνει και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και αϋπνία. Το κλειδί είναι να βρείτε μια προπόνηση που σας αρέσει (ή τουλάχιστον να μην μισείτε), και να παραμείνετε συνεπείς.

Ελέγξτε το ψυγείο σας

Ενώ η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μεταβολισμού σας και στη διατήρηση του βάρους σας, δεν θα έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα εάν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Το σώμα σας δεν χρειάζεται αυτές τις κενές θερμίδες και δεν παρέχουν καμία θρεπτική αξία. Εάν λατρεύετε τη σοκολάτα μπορείτε να την απολαμβάνετε σε μια ειδική περίσταση και όχι σε καθημερινή βάση. Επίσης προσπαθήστε να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Ο περιορισμός των τηγανητών, των επεξεργασμένων τροφίμων και του κόκκινου κρέατος είναι επίσης σημαντικός.

Πρακτική αποδοχή

Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτα ή χάπια. Τώρα είναι μια στιγμή να εστιάσετε πραγματικά στην υγεία σας. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μεγαλύτερος από 30 ή εάν έχετε ιατρικές παθήσεις που επηρεάζονται από το βάρος σας, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να αγκαλιάσετε τις αλλαγές προς τον υγιή τρόπο ζωής. Οι επιλογές  που κάνετε σήμερα θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής σας τις επόμενες δεκαετίες.

Η δεκαετία των 40 είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσετε έναν υγιή τρόπο ζωής και να έχετε ευεξία αλλά και μακροζωία.

 

jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea