Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Εμβόλιο της AstraZeneca: Δύο καλά νέα που μας ενδιαφέρουν όλους και μας κάνουν αισιόδοξους (επιτέλους!)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το πρώτο καλό νέο: Αποτελεσματικό απέναντι στη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού αποδεικνύεται το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μπορεί η Αττική και άλλες περιοχές της  χώρας να μπαίνουν σε πιο αυστηρό lockdown, ωστόσο αν δούμε τη συνολική εικόνα έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Τα εμβόλια όλων των εταιρειών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ δείχνουν αποτελεσματικά και προσφέρουν υψηλό ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσηση, ειδικά στους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Και παρότι υπάρχουν καθυστερήσεις που αλλάζουν το εμβολιαστικό πλάνο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα ελεγχθεί και σταδιακά θα υποχωρήσει.

Εμβόλιο της AstraZeneca: Αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ, της παραλλαγής του κορονοϊού που κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα δεδομένα, υπό μορφήν προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, δίνουν στοιχεία από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση του χρόνου αναπαραγωγής και του ιικού φορτίου, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε μειωμένη μετάδοση της νόσου, αναφέρει το Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει δημοσίευση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι πιο μεταδοτικό το μεταλλαγμένο στέλεχος; Θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα;

Στα ερωτήματα αυτά επιχείρησε να απαντήσει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. «Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον Οργανισμό Public Health England, μιλάνε για 20% αύξηση στο attack rate σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τι σημαίνει αυτό; Οι πιθανότητες μετάδοσης όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού, είναι κατά 20% περισσότερο αυξημένες σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα έχει ως συνέπεια το στέλεχος αυτό να επικρατήσει σταδιακά στην κοινότητα. Συνεπώς αναμένουμε αύξηση της συχνότητας της μετάλλαξης σε βάθος χρόνου. Ωστόσο αυτό το 20% δεν πρέπει να μας τρομάζει, γιατί αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με καλύτερη προσήλωση στα μέτρα ατομικής προστασίας και στα μέτρα ατομικής υγιεινής», κατέληξε.

Το δεύτερο καλό νέο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το επόμενο που θα διανεμηθεί στην Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας. Καθώς όμως και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες πήρε προς το παρόν έγκριση για χορήγηση στις ηλικίες 18-64 ετών, αυτό σημαίνει πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο ο εμβολιασμός για τις πιο «δυναμικές» ηλικίες. Για τους ανθρώπους που εργάζονται, που μετακινούνται για να πάνε στη δουλειά τους και για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, που ταξιδεύουν, που βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν.

Παρότι προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις ηλικίες μεταξύ 65 και 79 ετών, το οποίο περιμένουμε να ανακοινωθεί, ο εμβολιασμός νεότερων ανθρώπων άμεσα ίσως αλλάξει τα δεδομένα, αφού είναι αυτοί που μπορεί πιο εύκολα να τον μεταφέρουν λόγω αυξημένης κινητικότητας στην κοινότητα.

Ο εμβολιασμός για τους 60-64 ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

 

shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika