Newsitamea.gr
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου: Νέα έρευνα δείχνει σταθερή πτώση, αισιοδοξία στον επιστημονικό κόσμο!ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι εδώ για να μας αφυπνίσει. Να μας κρατήσει σε εγρήγορση, να προλάβουμε τον καρκίνο πριν μας προλάβει αυτός. Δεν είναι μια απλή παγκόσμια ημέρα. Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία 9.5 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από πάθηση σχετιζόμενη άμεσα με τον καρκίνο. Ενώ 18.1 εκατομμύρια ήταν οι νέοι ασθενείς. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2040 ο αριθμός των νέων καρκίνων θα αυξηθεί στα 29.5 εκατομμύρια. Ενώ ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αγγίξει τα 16.4 εκατομμύρια θύματα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το American Cancer Society, οι θάνατοι από καρκίνο παρουσιάζουν μια σταθερή πτώση τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Με μια δραματική πτώση τα τελευταία δυο χρόνια. Η έρευνα μελετώντας τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

  • Από το 1991 μέχρι το 2018 οι θάνατοι μειωθήκαν κατά 31%
  • Ανάμεσα στα έτη 2017 με 2018 υπήρξε μια πτώση της τάξεως του 2.4%.
  • Οι ερευνητές θεωρούν πως περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της πτώσης του ποσοστού θανάτου.

Η Rebecca Siegal, που ηγείται της συγκεκριμένης έρευνας, δηλώνει πως η πρόοδος έχει επιταχυνθεί. Η πρόοδος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Όπως τη μείωση του ποσοστού των καπνιστών, τη βελτίωση των εξετάσεων και της διάγνωσης, αλλά και τη θεραπεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως αυτός του πνεύμονα, του στήθους και του προστάτη.

Η πανδημία πρόσθεσε νέα εμπόδια;

Αναμένεται οι διακοπές στη φροντίδα που έχουν συμβεί μέσα στο 2020 και συνεχίζονται ακόμα, να επηρεάσουν τη διάγνωση. Κυρίως διαγνώσεις καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο και τη θνησιμότητα από καρκίνο. Είναι δύσκολο όπως δηλώνει η Rebecca Siegal να κάνουμε προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Παρά όμως την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του COVID-19 και της πανδημίας, έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση ως προς τους θανάτους από τον καρκίνο. «Όταν κοιτάμε την μεγάλη εικόνα τις προηγούμενες δυο δεκαετίες, υπάρχει λόγος για τεράστια αισιοδοξία. Έχει υπάρξει πρόοδος και θα ήταν αμέλεια μας αν δε το γιορτάζαμε αυτό» δηλώνει η υπεύθυνη της έρευνας.

Το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ήμερα κατά του καρκίνου είναι: Είμαι και Θέλω!

Σε αυτή τη παγκόσμια ημέρα αναγνωρίζουμε πως η δέσμευση και η αφοσίωση μας στο να δράσουμε, θα οδηγήσει σε μια δυνατή πρόοδο. Με σκοπό να μειωθεί παγκοσμίως η επίπτωση του καρκίνου στις ζωές μας. Έτσι, φέτος στις 4 Φεβρουάριου, όποιος κι αν είσαι, οι πράξεις σου μικρές ή μεγάλες, θα είναι μια διαρκή θετική αλλαγή. Είναι η ώρα να σκεφτείς φέτος: ποιος είσαι και τι θα κάνεις;

Ο σκοπός της καμπάνιας είναι να ηχήσει το μήνυμα παντού, να εμπνεύσει την αλλαγή και να κινητοποιήσει δράσεις που θα έχουν διάρκεια ακόμα και όταν η σημερινή ημέρα τελειώσει. Μια καμπάνια τριών χρόνων ώστε οι επιπτώσεις της να δημιουργήσουν μια παγκόσμια ενημέρωση. Όλος ο κόσμος να ασχοληθεί με τον καρκίνο, να υπάρξουν δράσεις, να ακουστεί μια μεγάλη φωνή, χωρίς φόβο για την αρρώστια. Αλλά με θάρρος για τη ζωή!

Κάθε δράση μετράει, κάθε τι που θα κάνεις μπορεί να βοηθήσει. Ψάξε να δεις εάν υπάρχουν δράσεις στην περιοχή που ζεις. Ακόμα και από το σπίτι, μπορεί να βοηθήσεις, εν καιρώ πανδημίας και καραντίνας. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αφυπνίσεις τον κόσμο και τους φίλους σου.

Εγώ προσωπικά αποφάσισα για φέτος, πέραν της συγγραφής του συγκεκριμένου άρθρου, να πράξω τα εξής

  • Να ζητήσω προληπτικές εξετάσεις από το γιατρό μου
  • Να ζητήσω από τους συγγενείς και φίλους να κάνουν το ίδιο
  • Να συνεχίζω να δημοσιεύω ανά τακτά διαστήματα μηνύματα ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο
  • Να μιλώ ανοιχτά για τον καρκίνο, ακόμα και σε παρέες που μόλις γνώρισα.
  • Ακόμα και αν βρω κάποια στιγμή πως πάσχω από κάποιον τύπο καρκίνου, να το δημοσιεύσω. Σπάζοντας τα ταμπού που θέλουν την αρρώστια κρυφή και τον ασθενή μόνο του. Όλοι μαζί για όλους, ακόμα και αν οι περισσότεροι γνωριζόμαστε ψηφιακά και όχι προσωπικά!

Η πρόληψη πιο σημαντική από τη θεραπεία;

Με τον καρκίνο βασικά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Εχω ακούσει για υποθέσεις ανθρώπων που λίγο μετά τις εξετάσεις τους, που είχαν βγει καθαρές, κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά. Και διαγνωσθήκαν με κάποιο τύπο καρκίνου. Μια τόσο ύπουλη ασθένεια, πως μπορείς να την προλάβεις; Όμως έστω με την πρόληψη, έχουν σωθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες ζωές. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν.

Μια ετήσια εξέταση στο γιατρό σας. Μιλήστε του για την επιθυμία σας να εξετάζεστε προληπτικά. Επειδή μερικοί γιατροί είναι περίεργοι και ίσως το θεωρήσουν μάταιο και αρνηθούν τη διαδικασία, η λύση είναι απλή. Αλλάξτε γιατρό! Ακόμα και αν τον θεωρείται τον καλύτερο. Εγώ στη θέση σας δε θα κρατούσα, δε θα εμπιστευόμουν ένα γιατρό που δεν προωθεί την πρόληψη, κατά οποιασδήποτε ασθένειας. Πόσο μάλλον του καρκίνου. Βρείτε ένα γιατρό που να μπορείτε να μιλήσετε για κάθε ενόχληση και πόνο που νιώθετε. Όλα τα στοιχεία εδώ και χρόνια αποδεικνύουν πως η έγκαιρη διάγνωση, ανατρέπει τα πάντα σε μια υπόθεση καρκίνου.

Τέλος, πόσο θα ήθελα επιτέλους να είχαμε μια κυβέρνηση και ένα κράτος, φιλικό προς τους ασθενείς με καρκίνο.

Δεν το εννοώ κομματικά, καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έθεσε γερές βάσεις σε αυτό το θέμα. Να διευκολυνθούν οι θεραπείες των ασθενών, να δοθούν κυριολεκτικά πολλά χρήματα στην υγεία και ειδικά στον τομέα του καρκίνου. Να στηρίξουν έμπρακτα τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ακόμα θυμάμαι τον κύριο που είχα συναντήσει στην αναμονή για χημειοθεραπείες. Περίμενε εκεί από τις 6 το πρωί, για να τελειώσει μετά τις 10, έπειτα να φύγει και να πάει στη δουλειά. Πόση δύναμη όμως μπορεί να διαθέτει ο κάθε ασθενής για να πράξει το ίδιο;

Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να ισχύει για τις οικογένειες των ασθενών και όποιον είναι ο φροντιστής τους. Ειδικές άδειες από την εργασία τους, ειδικές θέσεις για το παρκινγκ, αναγνώριση της φροντίδας και της βοήθειας που προσφέρουν. Αντικαθιστώντας το κράτος, που δεν μπορεί ή δε θέλει να είναι παρών. Χορτασμένοι από λόγια και υποσχέσεις υπουργών υγείας και πρωθυπουργών. Το αναφέρω και ας βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, γιατί το πρόβλημα προϋπήρχε. Και σε κάποιες χώρες οι θεραπείες και η φροντίδα των ασθενών με καρκίνο δε σταμάτησε ποτέ. Ούτε με την καραντίνα. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας.

Κλείνοντας, μη ξεχνάτε όσα είπαμε ήδη. Στηρίζουμε τη παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, σήμερα και όλο το χρόνο. Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Συμμετέχουμε όπως μπορούμε. Οργανώνουμε τις δίκες μας δράσεις. Εξεταζόμαστε, προσέχουμε, διαδίδουμε το μήνυμα, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Είμαι ο Ηλίας, είμαι δημοσιογράφος και θα συνεχίσω να προσπαθώ να αφυπνίσω τον κόσμο!

Δείτε το φετινό τηλεοπτικό σποτ για την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου εδώ.

Έρευνα – μετάφραση – σύνταξη: Βογιατζής Ηλίας για newsitamea.gr

Πηγή: www.abcnews.go.com, www.worldcancerday.org, www.who.int, www.cancer.gov

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος Προστάτη: Γιατί αμφισβητείται το PSA για τον προσυμπτωματικό έλεγχο της νόσου

Efi Nika

Καρκίνος: Υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα, λέει νέο ερευνητικό ινστιτούτο

Γιώργος Newsitamea

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea