Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Φυτοφαγία και… καλή καρδιά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη της διατροφής που βασίζεται σε φυσικές, φυτικές τροφές για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η αποχή από το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας είναι σχεδόν επιβεβλημένη αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει κατηγοριοποιήσει στους καρκινογόνους παράγοντες. Από την άλλη, η στροφή στη φυτοφαγία, δηλαδή στη vegan διατροφή με έμφαση σε ολόκληρες φυσικές, φυτικές τροφές φαίνεται ότι μπορεί να έχει οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και πιο συγκεκριμένω στην καρδιαγγειακή υγεία.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο in Nature Medicine, η οποία επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου, που σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και τους καρδιομεταβολικούς δείκτες από 1098 συμμετέχοντες από την μελέτη Personalised Responses to Dietary Composition Trial (PREDICT 1). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει πολύ ισχυρή ευνοϊκή διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης plant-based τροφών με τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία, αλλά και με καλύτερο μεταβολισμό και ανοχή στη γλυκόζη.

Οι επικεφαλής συστήνουν στους γιατρούς να εκτιμούν το μικροβίωμα του εντέρου ως βιοδείκτη για κίνδυνο ασθενειών και να κάνουν εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της υγείας τους.

 

Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης