Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Τι προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα.

Στις περισσότερες γυναίκες η εμμηνόπαυση ξεκινά μεταξύ των ηλικιών 45 και 55. Η μέση ηλικία για την έναρξη της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη. Η πρόωρη εμμηνόπαυση αναφέρεται συνήθως σε αυτή που ξεκινά πριν από  την ηλικία των 45.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματήσουν την παραγωγή ωαρίων, με αποτέλεσμα να πέφτουν και τα επίπεδα οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι η ορμόνη που ελέγχει τον αναπαραγωγικό κύκλο.

Μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχει περίοδο για περισσότερο από 12 μήνες, αλλά τα σχετικά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, αρχίζουν πολύ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

Οτιδήποτε βλάπτει τις ωοθήκες ή σταματά την παραγωγή οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό περιλαμβάνει χημειοθεραπεία για καρκίνο ή αφαίρεση των ωοθηκών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός βοηθά την ασθενή να  προετοιμαστεί για την πρόωρη εμμηνόπαυση. Ωστόσο, μπορεί επίσης μια γυναίκα να έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, ακόμη και αν οι ωοθήκες της είναι άθικτες.

Αιτίες πρόωρης εμμηνόπαυσης

Υπάρχουν αρκετές γνωστές αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, αν και μερικές φορές η αιτία δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Γενετικά αίτια

Εάν δεν υπάρχει προφανής ιατρικός λόγος για την πρόωρη εμμηνόπαυση, η αιτία είναι πιθανότατα γενετική: Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι πιθανό να κληρονομηθεί.

Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει την ηλικία που η μητέρα της μπήκε στην εμμηνόπαυση, καθώς αυτό μπορεί να της παρέχει ενδείξεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει και η δική της. Εάν η μητέρα της μπήκε στην εμμηνόπαυση νωρίς, είναι πολύ πιθανό να της συμβεί το ίδιο.

Τρόπος ζωής

Μερικοί παράγοντες τρόπου ζωής μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο πότε αρχίζει η εμμηνόπαυση.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει αντι-οιστρογόνα αποτελέσματα που μπορούν να συμβάλουν στην πρόωρη εμμηνόπαυση.

Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Τα οιστρογόνα αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό. Οι γυναίκες που είναι πολύ λεπτές έχουν λιγότερα αποθέματα οιστρογόνων, τα οποία και μπορούν να εξαντληθούν νωρίτερα.

Προβλήματα χρωμοσωμάτων: Μερικά χρωμοσωμικά ελαττώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, στις γυναίκες με το σύνδρομο Turner οι ωοθήκες δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό συχνά προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αυτοάνοσα νοσήματα: Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιληψία: Η επιληψία είναι μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Οι γυναίκες με επιληψία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, η οποία οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να αρχίσει όταν ξεκινούν οι ακανόνιστες περίοδοι ή οι περίοδοι με αισθητά μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια από τη αυτή που συνήθιζαν να έχουν.

Άλλα συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Βαριά αιμορραγία
  • Κηλίδες αίματος
  • Περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από μια εβδομάδα
  • Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (κενό) μεταξύ των περιόδων

Άλλα κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Απότομες αλλαγές στη διάθεση
  • Αλλαγές στη σεξουαλική όρεξη ή την επιθυμία
  • Κολπική ξηρότητα
  • Πρόβλημα στον ύπνο
  • Εξάψεις
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης

Πώς διαγιγνώσκεται η πρώιμη εμμηνόπαυση;

Ο χρόνος που προηγείται  από την εμμηνόπαυση ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια γυναίκα ενδέχεται να έχει ακανόνιστες περιόδους και άλλα συμπτώματα που περιστασιακά εμφανίζονται και ξαναφεύγουν.

Συνήθως, δεν απαιτούνται εξετάσεις για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης και οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να την καταλάβουν με βάση τα συμπτώματά τους.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει να γίνουν ορισμένες ορμονικές εξετάσεις για να καθοριστεί αν τα συμπτώματα οφείλονται σε περιεμμηνόπαυση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες ορμόνες που θα ζητήσει να ελεγχθούν:

Αντι-μουλεριανή ορμόνη (AMH). Αυτή η ορμόνη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του αν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση ή έχει ήδη φτάσει στον τελευταίο κύκλο της έμμηνου ρύσεως.

Οιστρογόνα. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τον έλεγχο των επιπέδων των οιστρογόνων, που στην εμμηνόπαυση μειώνονται.

Ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH). Εάν τα επίπεδα της FSH μιας γυναίκας είναι σταθερά πάνω από 30 mIU / mL και δεν έχει έμμηνο ρύση για ένα χρόνο, είναι πιθανό ότι να έχει φτάσει στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα FSH από μόνα τους δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την έλευση της εμμηνόπαυσης.

Θυρεοτρόπος Ορμόνη (TSH). Με εξετάσεις για τα επίπεδα της TSH, ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Εάν μια γυναίκα έχει υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός), τα επίπεδα TSH είναι πολύ υψηλά. Τα συμπτώματα της υπολειτουργίας αυτής είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Αντιμετωπίζεται η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Γενικά, η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν απαιτεί θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αλλαγών στο σώμα.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι αυτή της ορμονικής αποκατάστασης. Η συστηματική ορμονική θεραπεία μπορεί να αποτρέψει πολλά κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά ενδέχεται να έχει κινδύνους. Ειδικότερα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο του μαστού.

Μπορεί η πρόωρη εμμηνόπαυση να αντιστραφεί;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν μπορεί συνήθως να αντιστραφεί, αλλά η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει ή να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μπορεί η πρόωρη εμμηνόπαυση να συμβάλει στην πρόκληση άλλων καταστάσεων;

Η λήξη της γονιμότητας είναι συχνά η πιο κοινή ανησυχία όταν αρχίζει η εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η απώλεια οιστρογόνων νωρίτερα από το κανονικό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Οστεοπόρωση
  • Κατάθλιψη
  • Άνοια
  • Πρόωρο θάνατο

Μπορεί η πρόωρη εμμηνόπαυση να προστατεύσει από άλλες καταστάσεις;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί πραγματικά να προστατεύσει από άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση αργά (μετά την ηλικία των 55) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που εισέρχονται νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιστός του μαστού τους εκτίθεται σε οιστρογόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διευκόλυνση της μετάβασης στην εμμηνόπαυση

Οι τακτικές εξετάσεις και επισκέψεις στον γιατρό βοηθούν τον ειδικό να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα ή να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για την πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea