Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καταναλώσετε αβοκάντο καθημερινά για ένα «ευτυχισμένο» έντερο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια διατροφή πλούσια σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να κρατήσει ένα άτομο και το έντερό του υγιές και «ευτυχισμένο».

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Urbana-Champaign, συνιστά σε όσους επιθυμούν να εξισορροπήσουν τη γαστρεντερική υγεία τους να καταναλώνουν αβοκάντο. Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία εμφανίζονται στο τεύχος του Αυγούστου 2020 του Journal of Nutrition, υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο καθημερινά μπορεί να βελτιώσει δραστικά τη συνολική υγεία του εντέρου ενός ατόμου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη της μελέτης, Sharon Thompson, η ομάδα ήθελε να ξεφύγει από τα πιο προφανή επιχειρήματα υπέρ του δημοφιλούς φρούτου. Πολλαπλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την τακτική κατανάλωση αβοκάντο με την απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους. Αντ ‘αυτού, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επικεντρώθηκαν στο πώς το αβοκάντο επηρεάζει το πεπτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, ο Sharon Thompson αναφέρει:«Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σας βοηθά να αισθανθείτε πλήρεις και μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα, αλλά δεν ξέραμε πώς επηρεάζει τα μικρόβια του εντέρου και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικρόβια».

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το αβοκάντο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι καλά για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 163 συμμετέχοντες ηλικίας 25 έως 45 ετών. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ήθελε να μετρήσει την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο σε άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία που ήταν κατά τα άλλα σε καλή κατάσταση υγείας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε δύο ομάδες. Σε μια περίοδο 12 συνολικά εβδομάδων, η πρώτη ομάδα έτρωγε ένα γεύμα που περιελάμβανε αβοκάντο. Κάθε συμμετέχων θα μπορούσε να έχει το γεύμα αυτό στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το δείπνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έτρωγαν αβοκάντο ως μέρος ενός μόνο γεύματος κάθε μέρα. Η άλλη ομάδα κατανάλωσε παρόμοια γεύματα, αλλά χωρίς αβοκάντο.

Τα μέλη και των δύο ομάδων έκαναν εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, που διήρκησε 3 μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο από το παρεχόμενο γεύμα έτρωγαν και κάθε μήνα έκαναν μια πλήρη λίστα με όλα όσα κατανάλωναν.

Αποτελέσματα

Τελικά, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση αβοκάντο σε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα οδηγεί σε μεγαλύτερη παρουσία υγιεινών μικροβίων στο στομάχι και τα έντερα. Επιπλέον, η ομάδα που έτρωγε αβοκάντο απομάκρυνε ελαφρώς περισσότερο λίπος μέσω των κοπράνων από την άλλη ομάδα.

«Η μεγαλύτερη απέκκριση λίπους σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απορροφούσαν λιγότερη ενέργεια από τα τρόφιμα που έτρωγαν», εξηγεί η ερευνήτρια Hannah Holscher, που είναι επίκουρος καθηγήτριας διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

«Αυτό οφειλόταν μάλλον στις μειώσεις των χολικών οξέων, τα οποία είναι μόρια που εκκρίνει το σύστημα πέψης και επιτρέπουν την απορρόφηση του λίπους. Διαπιστώσαμε ότι η ποσότητα των χολικών οξέων στα κόπρανα ήταν χαμηλότερη και η ποσότητα του λίπους στα κόπρανα ήταν υψηλότερη στην ομάδα που έτρωγε αβοκάντο», είπε η ερευνήτρια και πρόσθεσε αναφορικά με τον ερευνητικό τους στόχο, «Στόχος μας ήταν να δούμε αν ισχύει η υπόθεση ότι τα λίπη και οι φυτικές ίνες στα αβοκάντο επηρεάζουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Θέλαμε επίσης να διερευνήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και των αποτελεσμάτων για την υγεία».

Και άλλες όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αβοκάντο και η κατανάλωσή τους μπορεί να έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία.

Τα αβοκάντο είναι αρκετά ήπιας γεύσης και προσφέρουν ευελιξία ώστε οι άνθρωποι να τα ενσωματώσουν είτε σε γλυκά είτε σε αλμυρά πιάτα. Με τόσους πολλούς τρόπους για να απολαύσει κανείς τα αβοκάντο, όποιος θέλει να έχει όλα τα πρόσθετα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, θα μπορούσε να καταλήξει σε μια σειρά από δημιουργικούς τρόπους για να προσλάβει τα περισσότερα από αυτά.

Τούτου λεχθέντος, για όσους δεν τους αρέσουν γευστικά τα αβοκάντο, υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα, ώστε να πάρουν με άλλους τρόπους όλα τα προβιοτικά θρεπτικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, το γιαούρτι είναι ένα σταθερό αγαπημένο για όλους εκείνους που επιδιώκουν να προσθέσουν καλά βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου και των αγκινάρων ή των οσπρίων, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εντέρου.

Εν κατακλείδι, μια διατροφή πλούσια σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να κρατήσει ένα άτομο και το έντερό του υγιές και «ευτυχισμένο».

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou