Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Πόση οδοντόκρεμα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε σε κάθε βούρτσισμα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα πρέπει πραγματικά να απλώνουμε στην οδοντόβουρτσα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προβάλλεται, τουλάχιστον σύμφωνα με έναν οδοντίατρο στο TikTok.

Τι είναι ένα διαφημιστικό οδοντόκρεμας χωρίς μια ολοκαίνουρια οδοντόβουρτσα και μια γενναία στρώση της οδοντόκρεμας σε όλη την επιφάνεια των τριχών; Λοιπόν, ετοιμαστείτε να σας «φύγει» το μυαλό: Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που θα πρέπει πραγματικά να απλώνουμε στην οδοντόβουρτσα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προβάλλεται, τουλάχιστον σύμφωνα με έναν οδοντίατρο στο TikTok.

Ο Δρ Gao Jye Teh, ένας Μαλαισιανός οδοντίατρος που σπουδάζει στο King’s College του Λονδίνου, έγινα πρόσφατα viral στο TikTok για την ανάρτηση ορισμένων συμβουλών για την στοματική υγεία και έχει αναδειχθεί σε ένα αστέρι της οδοντιατρικής και της οδοντικής υγιεινής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εν εξελίξει. Στο βίντεο TikTok, έδειξε στους θεατές του- και στους 6 εκατομμύρια από αυτούς- ποια είναι η σωστή ποσότητα οδοντόκρεμας. Για τα άτομα άνω των 3 ετών, η ποσότητα αυτή είναι στο μέγεθος ενός μόνο μπιζελιού (αυτό είναι επίσης γραμμένο στη συσκευασία της οδοντόκρεμας- κάτι που συνήθως κανείς δεν διαβάζει).

Ο Δρ Gao μοιράστηκε επίσης το βίντεό του στο Instagram, γράφοντας στη λεζάντα, «Οι διαφημίσεις σας λένε ψέματα! Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε τόση οδοντόκρεμα».

Ο Δρ Gao είπε ότι η χρήση ποσότητας μεγαλύτερης από το μέγεθος ενός μπιζελιού αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένα δόντια ενηλίκων. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φθόριο, όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μια καλλυντική κατάσταση γνωστή ως οδοντική φθορίωση στα αναπτυσσόμενα δόντια» εξήγησε. «Οι αισθητικές επιπτώσεις κυμαίνονται από ήπιες (αποχρωματισμός) με κίτρινους και καφέ λεκέδες, σε εμφανείς τρύπες στα δόντια».

Ο Geoffrey Morris, καλλυντικός και αποκαταστατικός οδοντίατρος στο Boca Raton, στη Φλόριντα, επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία για την υγεία, λέγοντας, «η συνιστώμενη ποσότητα οδοντόκρεμας για ενήλικες σε μια μαλακή τρίχα ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι περίπου στο μέγεθος ενός μπιζελιού».

Όσο για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, απαιτείται μόνο μια «κηλίδα» οδοντόκρεμας -περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention. Αυτό είναι για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταπιούν κατά λάθος πολλή οδοντόκρεμα φθορίου, η οποία δεν προορίζεται για πρόσληψη από τον οργανισμό.

Ωστόσο, η χρήση υπερβολικά λίγης οδοντόκρεμας μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή με τη χρήση υπερβολικά πολλής, σύμφωνα με τον Δρ Gao, επειδή τα δόντια δεν θα λάβουν τα πλήρη προστατευτικά οφέλη του φθορίου. «Το πρόβλημα με τη χρήση πολύ λίγης οδοντόκρεμας είναι ότι μπορεί κάποιος να μην έχει αρκετή επιφανειοδραστική ουσία για να δημιουργήσει τις φυσαλίδες που βοηθούν στον καθαρισμό, καθώς και αρκετό φθόριο για την προστασία των δοντιών», λέει ο Δρ Morris.

Ο Δρ Gao προσέφερε επίσης μια εύχρηστη συμβουλή: «Μόλις βουρτσίζετε τα δόντια σας, θα πρέπει να φτύσετε την περίσσεια και να μην ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το φθόριο στην οδοντόκρεμα χρειάζεται χρόνο για να ενεργήσει στα δόντια σας».

Αν σε κάποιον αρέσει να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα ως μέρος της ρουτίνας της στοματικής του υγιεινής, ο Δρ Gao συνιστά τη χρήση ενός που περιέχει φθόριο σε διαφορετική στιγμή από το βούρτσισμα, καθώς αυτό θα αυξήσει το ποσό της έκθεσης σε φθόριο. «Ζητήστε συμβουλές από τον οδοντίατρό σας για να αποφασίσετε ποιος τύπος στοματικού διαλύματος είναι το πιο κατάλληλο για εσάς», προτείνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Efi Nika