Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 ερωτήσεις που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε εάν είστε έτοιμες – ή αν θέλετε πραγματικά – να γίνετε μαμάδες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολλές φορές η επιθυμία για μητρότητα δεν είναι αυθόρμητη, αλλά προκαλείται από πολιτισμικές ή οικογενειακές πιέσεις.

Πριν κάνετε αυτό το βήμα που θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σας, είναι καλό να δώσετε μια ειλικρινή απάντηση σε μια σειρά ερωτήσεων.

Θέλουν πραγματικά όλες οι γυναίκες να έχουν παιδιά; Είναι η επιθυμία για μητρότητα πάντα φυσική ή προκληθείσα;

Στη ζωή πολλών γυναικών οι ερωτήσεις σχετικά με το θέμα επανέρχονται με επαναλαμβανόμενο τρόπο: Θέλω πραγματικά να είμαι μητέρα; Είμαι έτοιμη να έχω ένα παιδί; Θα είμαι ποτέ; Πώς θα καταλάβω αν το θέλω πραγματικά;
Επιστημονικός τρόπος για να καταλάβετε αν θέλετε ή όχι να έχετε ένα παιδί δεν υπάρχει, αλλά υπάρχουν χρήσιμες ερωτήσεις για να αναρωτηθείτε πριν πάρετε την απόφαση που θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σας.

Οι γυναίκες συχνά εκπαιδεύονται από νεαρή ηλικία έτσι ώστε να φανταστούν ότι στη ζωή τους θα έρθει η στιγμή της μητρότητας. Αυτόματα, η ενήλικη γυναίκα που δεν σχεδιάζει την παρουσία ενός παιδιού στη ζωή της θεωρείται «ανώριμη», σα να ήταν απροετοίμαστη να αναλάβει τις ευθύνες που της ανήκουν. Αυτή όμως η αντίληψη είναι λάθος επειδή πολλές γυναίκες συνειδητά αποφεύγουν αυτό το βήμα, ακριβώς επειδή δεν το θεωρούν απαραίτητο για τη δική τους ευτυχία και ανάπτυξη.

Για πολύ καιρό πολλοί θεωρούσαν ότι η γυναίκα θα έπρεπε να ενθαρρύνει τον εαυτό της να γίνει μητέρα. Πιθανώς από βιολογική άποψη είναι αλήθεια. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι στον δυτικό κόσμο η ωριμότητα δεν προδιαθέτει αυτόματα να γίνουμε γονείς.

Παρακάτω θα διαβάσετε 4 ερωτήσεις που σας κάνουν να αναρωτηθείτε ένα είστε έτοιμες – ή αν θέλετε πραγματικά – να γίνετε μητέρες.

1) Μπορώ / θέλω να κάνω χώρο στη ζωή μου για κάποιον που θα εξαρτάται εντελώς από μένα;

Είναι ένα ερώτημα που οι εν δυνάμει γονείς θα πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους. Σε γενικές γραμμές μπορεί να μην είτε έτοιμες να αλλάξετε εντελώς τη ζωή σας, όμως θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι πραγματικά επιθυμείτε.

2) Πόσο η απόφασή μου εξαρτάται από μια κοινωνική ή οικογενειακή προσδοκία;

Συχνά δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε τις προσδοκίες των άλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθούμε συνέχεια να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες τους. Η πτυχή της οικογενειακής πίεσης δεν πρέπει να υποτιμάται.

3) Μήπως η απόφασή μου για ένα παιδί συνδέεται με την επιθυμία να επιλύσω τις προσωπικές μου ελλείψεις ή να κάνω τη σχέση μου πιο σταθερή;

Ένα παιδί αποσταθεροποιεί τις προηγούμενες ισορροπίες: αντί να γίνει ένα στοιχείο της ένωσης, μπορεί να γίνει ένα στοιχείο χωρισμού. Η σχέση πρέπει να είναι ήδη σταθερή πριν έρθει ένα παιδί.

4) Είμαστε και οι δύο πρόθυμοι ή μήπως είναι μόνο δικιά μου επιθυμία;

Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ καθαρά και άμεσα με τον σύντροφο. Είναι μια επιλογή που το ζευγάρι πρέπει να συζητήσει ρητά και ειλικρινά. Ο φόβος είναι φυσιολογικός, διότι πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή, οπότε είναι καλό να συζητάτε τα πάντα. Δεν μπορείτε ποτέ να αισθανθείτε πραγματικά  έτοιμοι, αλλά τουλάχιστον μπορείτε να νιώσετε έτοιμοι να υποδεχθείτε αυτό που θα έρθει.

 

jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 πράγματα που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

Newsitamea@

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea