Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΕΙΑ

Αλλάζουν όλα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ: Τέλος στους εισακτέους με λευκή κόλλα και στους “αιώνιους φοιτητές”-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τα ΑΕΙ με βάση εισαγωγής και όριο φοίτητσης.

Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα ΑΕΙ παρουσίασε νωρίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου αποσκοπεί στο να αναβαθμίσει την ποιότητα σπουδών και να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ανομίας.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν την θέσπιση μιας ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια, όχι την βάση του 10 όπως ίσχυσε στον παρελθόν, αλλά βάση που θα επιλέγουν τα Πανεπιστήμια και θα είναι ενα ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των υποψηφίων στα 4 μαθήματα του επιστημονικού πεδίου του κάθε τμήματος.

Επίσης θα υπάρξει χρονικό όριο για την φοίτηση στα Πανεπιστήμια. Με δύο λόγια, οποιος δεν καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα κόβεται. Το χρονικό όριο θα είναι τα χρόνια που απαιτούνται τυπικά για την απόκτηση του πτυχίου, σύν ένα 50%. Αν ένα τμήμα απαιτεί 4 χρόνια φοίτηση, το πτυχίο θα πρέπει να αποκτηθεί σε μάξιμουμ 4 χρόνια, δηλαδή 4 συν 2. Θα υπάρξουν φυσικά μεταβατικές διατάξεις για τους νυν φοιτητές.

Η τρίτη μεγάλη αλλαγή αφορά τα μηχανογραφικά, καθώς αλλάζει ο τρόπος που θα συμπληρώνονται, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο υποψήφιοι φοιτητές να θέλουν να σπουδάσουν μηχανικοί και τελικά να καταλήγουν να σπουδάζουν στην Θεολογική Σχολή…Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών θα γίνεται σε 2 φάσεις, ανάλογα και με το πόσες κενές θέσεις θα υπάρχουν στις σχολές προτίμησης των υποψηφίων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως

Α. Ρυθμίσεις που αφορούν στη θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ)

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως Ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα. Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και τη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ.

Β. Ρυθμίσεις για τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δύο φάσεις.

Στόχος των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι συνειδητές επιλογές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή “τυχαίας” επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών, η απαλοιφή του φαινομένου των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.

Οι δύο φάσεις θα λειτουργήσουν ως εξής:

Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών, σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα.

Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α. Οι βάσεις εισαγωγής παραμένουν σταθερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Γ. Ρυθμίσεις για τη θέσπιση ορίου φοίτησης

Προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών. Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 4 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 2. Όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι 6 έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά 3. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: “Με αυτές τις δέσμες ρυθμίσεων, επιδιώκουμε συνολική αναβάθμιση των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, εξασφάλιση πιο στοχευμένων και πιο ποιοτικών επιλογών για τους φοιτητές και μεγαλύτερη αυτονομία για τα Πανεπιστήμιά μας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για την ολιστική αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, αλλά και την ώθηση των Ιδρυμάτων μας σε μία ανοδική πορεία, που αξίζουν και μπορούν να επιτύχουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τελικός ωφελούμενος, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και συνακόλουθα η κοινωνία μας εν συνόλω”.

Ενίσχυση της ασφάλειας των ΑΕΙ

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν επίσης τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα Α.Ε.Ι.

Η δέσμη αυτή ρυθμίσεων περιλαμβάνει τη διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στο χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, την ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο, και τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Στόχος είναι η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Μητσοτάκης: Αναβάθμιση των σπουδών και της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια

Ειδική αναφορά για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τις οποίες τόνισε πως από τη μία αναβαθμίζουν τις σπουδές και από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος.

Άλλη μία σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα συζητήσουμε σήμερα έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος”.

Νέες υψηλές διακρίσεις για το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο ΚρήτηςΑλλαγές ΑΕΙΑλλαγές ΑΕΙ

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Οριστικό: Τέλος τα κινητά στα σχολεία – Έρχεται η πιο αυστηρή τιμωρία, μέχρι και οριστική αποβολή από το σχολείο

Penni Syggrou