Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι πανδημίες του μέλλοντος θα είναι πιο σκληρές και πιο θανατηφόρες από την Covid-19

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN μας δείχνει ένα ζοφερό μέλλον. Άνθρωποι που ανακάλυψαν φονικούς ιούς λένε ότι δεν έχουμε τελειώσει ως ανθρωπότητα και προειδοποιούν ότι αν δεν σταματήσουμε να καταστρέφουμε την φύση ο κορονοϊός θα μοιάζει με απλή γρίπη.

Σε ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα το CNN μιλάει με έναν από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον Έμπολα το 1976. Ο καθηγητής Jean-Jacques Muyembe Tamfum, είναι στην πρώτη γραμμή κατά των μολυσματικών ασθενειών από τότε και αυτά που λέει είναι ανατριχιαστικά σε σχέση με τον κορονοϊό.

Ο άνθρωπος αυτός, με πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, πήρε τα πρώτα δείγματα αίματος από τα θύματα της τότε μυστηριώδους ασθένειας η οποία προκαλούσε αιμορραγίες και σκότωνε το 88% των ασθενών και το 80% του προσωπικού που εργάζονταν στο νοσοκομείο Γιαμπούκου όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο Έμπολα.

Τότε, τα φιαλίδια με το αίμα εστάλησαν στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ιό σε σχήμα σκουληκιού. Τον βάφτισαν Έμπολα όπως το ποτάμι κοντά στο σημείο που ξέσπασε η επιδημία στο Κονγκό που τότε ονομαζόταν Ζαΐρ.

Φόβος μπροστά σε κάθε νέο κρούσμα

Τώρα, σε μια απομακρυσμένη πόλη της Δημοκρατίας του Κονγκό, οι ειδικοί ανησυχούν καθώς ενώ υπάρχει ήδη και είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο του Έμπολα, υπάρχει η υπόνοια ότι αυτό από το οποίο πάσχει μια γυναίκα που έχει μπει σε απομόνωση μπορεί να μην είναι Έμπολα αλλά μπορεί να είναι η ασθενής μηδέν της «Ασθένειας Χ». Μιας ασθένειας που μπορεί να εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο ο Covid19 αλλά έχει την θνησιμότητα 50% έως 90% του Έμπολα. «Όλοι πρέπει να φοβόμαστε», λέει στο CNN ο γιατρός της Δρ Dadin Bonkole. «Ο Έμπολα ήταν άγνωστος. Ο Covid επίσης. Πρέπει να φοβόμαστε νέες ασθένειες».

Η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με έναν άγνωστο αριθμό νέων και πιθανότατα θανατηφόρων ιών από τα τροπικά δάση της Αφρικής σύμφωνα με τον καθηγητή Jean-Jacques Muyembe Tamfum.το Ιντζέντε οι φόβοι για έναν νέο θανατηφόρο ιό είναι κάτι παραπάνω από ορατοί. Ειδικά μετά την αποθεραπεία ενός ασθενούς που είχε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από την ασθενή εστάλησαν σε ειδικό κέντρο στην Κινσάσα όπου έγιναν επιπλέον τεστ για άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Όμως, όλα βγήκαν αρνητικά. Η ασθένεια από την οποία προσβλήθηκε παραμένει μυστήριο.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN ο καθηγητής Muyembe προειδοποίησε ότι έρχονται πολλές ζωονόσοι και πιστεύει ακράδαντα ότι οι πανδημίες του μέλλοντος θα είναι πιο σκληρές και πιο θανατηφόρες από την Covid-19.

Σύμφωνα με τον Mark Woolhouse, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου νέα είδη ιών ανακαλύπτονται με συχνότητα τριών έως τεσσάρων ανά έτος. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από τα ζώα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ιοί είναι απόρροια της καταστροφής της φύσης και του αλόγιστου εμπορίου αγρίων ζώων.

Καθώς καταστρέφεται το φυσικό τους περιβάλλον ζώα όπως τα τρωκτικά, οι νυχτερίδες και κάποια έντομα επιβιώνουν ενώ τα μεγαλύτερα ζώα εξαφανίζονται. Τα μικρότερα αυτά είδη ζουν δίπλα στους ανθρώπους και πολλές φορές είναι φορείς νέων ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον Έμπολα με την υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σε τροπικά δάση.

 

Πηγή: CNN,newsit.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika