Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι κυριότεροι λόγοι που χάνετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι φυσικό το βάρος σας να αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ίσως τρώτε πάρα πολύ στις διακοπές και κερδίζετε λίγα κιλά ή έχετε μια ελαφριά γρίπη και καταλήγετε να πέσετε μερικά κιλά – μια ελαφριά ταλάντευση στην κλίμακα της ζυγαριάς είναι φυσιολογική και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

Αλλά εάν έχει μειωθεί τουλάχιστον το 5% του σωματικού σας βάρους σε λιγότερο από έξι μήνες – και δεν μπορείτε να εντοπίσετε μια καλή εξήγηση για αυτήν την απώλεια βάρους – ήρθε η ώρα να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε 150 κιλά, μια διακύμανση βάρους περίπου επτά ή οκτώ κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Στην πραγματικότητα, η ανεξήγητη απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης υγείας. Γι αυτό παρακάτω θα δούμε μερικούς λόγους που χάνετε βάρος έτσι ξαφνικά. 

Έχετε υπερβολικά ενεργό θυρεοειδή.

Η απώλεια βάρους είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα υπερθυρεοειδισμού – ή υπερβολικά ενεργού θυρεοειδή. Αυτό σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας – ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο λαιμό σας που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της ανάπτυξής σας – αντλεί πάρα πολλές ορμόνες, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές αλλαγές στο σώμα.

Έχετε κοιλιοκάκη.

Η κοιλιοκάκη – μια αυτοάνοση διαταραχή που είναι συχνή σε λευκούς ανθρώπους στην οποία η κατάποση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο – μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του βάρους και τείνει να συνοδεύεται από άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα όπως φούσκωμα και διάρροια. Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανεξήγητη απώλεια βάρους λόγω δυσαπορρόφησης.

Αντιμετωπίζετε κατάθλιψη.

Η απώλεια της όρεξης είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια της κλινικής κατάθλιψης και μπορεί να προωθήσει ανεξήγητη απώλεια βάρους. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο δεν παρατηρεί καν ότι χάνει βάρος, λόγω της κατάθλιψης.

Μπορεί να έχετε παγκρεατίτιδα.

Τα προβλήματα με το πάγκρεας, το οποίο παράγει ένζυμα που βοηθούν στην πέψη, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανεξήγητη απώλεια βάρους. Τα άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα τείνουν να χάνουν βάρος γρήγορα (ακόμη και αν τρώνε κανονικά) επειδή το σώμα απλά δεν παράγει αρκετά ένζυμα για την κατάλληλη πέψη των τροφίμων .

Έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα – μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τους υγιείς ιστούς σας – μπορούν να μειώσουν την όρεξη, προκαλώντας μείωση του σωματικού βάρους. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο σας, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, οδηγώντας σε ανεξήγητη απώλεια βάρους πριν από τη διάγνωση.

Μπορεί να είναι καρκίνος.

Αρκετοί τύποι καρκίνου , καθώς και ένας όγκος ή έλκος στο στομάχι ή στα έντερα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα φλεγμονής ή δυσαπορρόφησης, που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του βάρους.

 

jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika