Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πότε ανακαλύφθηκε το στέλεχος και ποια θα είναι η επίπτωση στα εμβόλια. Τι λένε οι επιστήμονες.

Ούτε ο ένας χρόνος δεν έχει περάσει από το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ευρώπη και ο συναγερμός στη Γηραιά Ήπειρο σήμανε ξανά με την εμφάνιση της μετάλλαξης του ιού.

Η κατάσταση που εμπνέει ανησυχία σε όλη την ΕΕ, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως, έρχεται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχθούν τα πρώτα εμβόλια και να ξεκινήσουν τους μαζικούς εμβολιασμούς αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Με τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία να μην είναι ευχάριστα, οι Ευρωπαίοι έχουν κλείσει ήδη για λόγους προστασίας τα σύνορά τους, εφαρμόζοντας και ένα υγιειονομικό Brexit στο άλλοτε 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία

Η επιστημονική κοινότητα καλείται για ακόμα μια φορά να είναι στην πρώτη γραμμή και να αποκωδικοποιήσει τόσο τη μετάδοση του ιού, όσο και την επίδραση που πιθανώς θα έχει στα εμβόλια.

Τα πρώτα στοιχεία -δεν έχουν αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά- δείχνουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η παραλλαγή αυτή αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας.

Το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, το επιβεβειώνει η επείγουσα συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσης (IPCR)που θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, Σεμπαστιάν Φίσερ.

Το χρονικό της μετάλλαξης του ιού

Η μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκτοτε ονομάστηκε VUI-202012/01. Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες. Στην πραγματικότητα, αυτή η παραλλαγή είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες.

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς και μέχρι τον Ιούλιο του 2020, υπήρχαν ήδη πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη. Αυτό που καθιστά αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σημαντική είναι ο ρυθμός με τον οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται. Η εμφάνιση της του νέου στελέχους είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, η δανική κυβέρνηση θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν, αφού προέκυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές Sars-CoV-2 από εκτροφεία βιζόν. Σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε ότι αυτές οι μεταλλάξεις επιτάχυναν τη μεταδοτικότητα της νόσου. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν ισχύει για τη μετάλλαξη VUI-202012/01.

Οι επιστήμονες καλούνται ωστόσο να αντιμετωπίσουν τον ταχύ ρυθμό μετάδοσης αυτού του συγκεκριμένου στελέχους σε σχέση με το αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, κάτι που σημαίνει αύξηση των περιπτώσεων που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ, που βρίσκονται στο “κόκκινο” σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή εφιστούν οι λοιμωξιολόγοι για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως το εμβόλιο που αναμένεται και στην Ελλάδα θα καλύπτει τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Facebook ότι ακόμη κι αν ο κορονοϊός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. “Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν με το νέο στέλεχος αλλάζει η συμπεριφορά του κορονοϊού. “Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν”, υποστηρίζει

Προσοχή μέχρι να υπάρξουν αναλυτικά δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορονοϊού συνέστησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Γώγος εξήγησε τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

 

 

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika