Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια του διαβήτη τύπου 2

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων αυτής της χρόνιας κατάστασης μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να πάρει θεραπεία νωρίτερα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κοινή πάθηση. Μια έκθεση του 2017 από το CDC διαπίστωσε ότι 30,3 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη. Η έκθεση εκτιμά επίσης ότι άλλοι 84,1 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν προδιαβήτη.

Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά οι γιατροί δεν θεωρούν ότι έχουν ακόμη διαβήτη. Σύμφωνα με το CDC , τα άτομα με prediabetes συχνά αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 εντός 5 ετών εάν δεν λάβουν θεραπεία.

Η έναρξη του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι σταδιακή και τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στα πρώτα στάδια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αυτήν την κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνή ούρηση

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, οι νεφροί προσπαθούν να αφαιρέσουν την περίσσεια σακχάρου διηθώντας το από το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο να χρειάζεται να ουρήσει πιο συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Αυξημένη δίψα

Η συχνή ούρηση, που είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση του υπερβολικού σακχάρου από το αίμα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να χάνει επιπλέον νερό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και να οδηγήσει το άτομο να αισθάνεται πιο διψασμένο από το συνηθισμένο.

Πολυφαγεία

Η συνεχής πείνα ή δίψα μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα με διαβήτη συχνά δεν παίρνουν αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώνε. Το πεπτικό σύστημα διασπά τα τρόφιμα σε απλή ζάχαρη που ονομάζεται γλυκόζη, την οποία το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Στα άτομα με διαβήτη, αρκετή ποσότητα γλυκόζης δεν μετακινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος. Ως αποτέλεσμα, να αισθάνονται συνεχώς πεινασμένοι, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα έχουν φάει.

Αίσθημα κούρασης

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου και να τα κάνει να αισθάνονται πολύ κουρασμένα. Αυτή η κόπωση συμβαίνει ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ζάχαρης που κινείται από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος.

Θολή όραση

Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση. Αυτή η θολή όραση μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί να έρθει και να φύγει. Εάν ένα άτομο με διαβήτη δεν λάβει θεραπεία, η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και μπορεί τελικά να συμβεί μόνιμη απώλεια όρασης.

Αργή επούλωση τραυμάτων και πληγών

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, τα οποία μπορούν να βλάψουν την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμη μικρές πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να επουλωθούν. Η αργή επούλωση πληγών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μούδιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να βλάψουν τα νεύρα του σώματος. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως νευροπάθεια και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, εάν ένα άτομο δεν λάβει θεραπεία για τον διαβήτη του.

Κνησμός και μολύνσεις ζύμης

Η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα και τα ούρα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Οι μολύνσεις ζύμης τείνουν να εμφανίζονται σε ζεστές, υγρές περιοχές του δέρματος, όπως το στόμα, τις γεννητικές περιοχές και τις μασχάλες.

Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Η αναγνώριση των πρώτων σημείων του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να επιτρέψει σε ένα άτομο να λάβει διάγνωση και θεραπεία νωρίτερα. Η λήψη κατάλληλης θεραπείας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Χωρίς θεραπεία, τα επίμονα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως:

Καρδιακή ασθένεια

Εγκεφαλικό

Νευρική βλάβη ή νευροπάθεια

Προβλήματα ποδιών

Νεφρική νόσο

Οφθαλμική νόσος ή απώλεια όρασης

Σεξουαλικά προβλήματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ορισμένων από αυτές τις επιπλοκές. Όσο περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν ανεξέλεγκτα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος άλλων προβλημάτων υγείας.

Όποιος βιώνει πιθανά σημεία και συμπτώματα διαβήτη θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό για αξιολόγηση, ειδικά εάν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της πάθησης. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou