Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

O κορονοϊός είναι πλέον πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κάθε μέρα που περνά η Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες η πνευμονία Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από ό,τι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος και έχει αναδειχθεί έτσι σε πρώτη αιτία θανάτου, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.

Το διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου, o μέσος όρος των απωλειών της πανδημίας έφτασε τους 2.430 θανάτους την ημέρα, αναφέρουν ερευνητές του Χάρβαρντ στo Journal of the American Medical Association. Αυτό σημαίνει ότι ο κοροναϊός ξεπέρασε την καρδιοπάθεια, η οποία ήταν κανονικά πρώτη αιτία θανάτου με 1.700 θανάτους την ημέρα κατά μέσο όρο.

«Το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια ήταν άγνωστη πριν από έναν χρόνο, και τώρα κατατάσσεται ως η πρώτη αιτία θανάτου στα τέλη της χρονιάς, είναι απλά σοκαριστικό» σχολίασε στο Business Insider o Χάουαρντ Κοχ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ο Κοχ δεν συμμετείχε στη μελέτη, συνυπογράφει όμως συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού, στο οποίο επισημαίνει ότι, λόγω περιορισμών στη συγκέντρωση δεδομένων, αλλά και στις έμμεσες επιπτώσεις της Covid-19 η ανάλυση πιθανότατα υποεκτιμά τους θανάτους από κοροναϊό κατά τουλάχιστον 20%.

Αν εξετάσει κανείς όλο το 2020, η Covid-19 πιθανότατα δεν ήταν η πρώτη αιτία θανάτου, αν και πλησίασε ανησυχητικά. Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη εξέτασαν τους θανάτους από κοροναϊό το διάστημα Μάρτιος – Οκτώβριος και τους συνέκριναν με τις κυριότερες αιτίες θανάτου την αντίστοιχη περίοδο του 2018, τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα.

Μόνο οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος σκότωσαν περισσότερους Αμερικανούς αυτή την περίοδο. Για τα άτομα άνω των 85, ο κοροναϊός ήταν δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Ο ημερήσιος ρυθμός θνησιμότητας της Covid-19 αντιστοιχεί σε νέα επίθεση όπως η 11η Σεπτεμβρίου κάθε μιάμιση μέρα, αν και την τελευταία εβδομάδα έχει αυξηθεί σε μια νέα επίθεση κάθε 1,2 ημέρες.

«Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί» εκτιμά ο Κοχ και οι συνεργάτες του. «Οι κρίσιμης σημασίας στρατηγικές υγείας θα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα της κοινωνίας στο παρόν και το μέλλον» προειδοποιεί η ομάδα.

ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika