Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι δεν θα κάνουν το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιες ομάδες θα προηγηθούν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και ποιες όχι.

Με τον χρόνο να κυλά πλέον αντίστροφα για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα για την Covid-19 (εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο) και τον σχεδιασμό για τα εμβολιαστικά κέντρα και τον τρόπο που θα γίνονται οι εμβολιασμοί να έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος, σήμερα Τρίτη 15 Δεκεμβρίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει εκ νέου για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση των ομάδων που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα προηγηθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η Επιτροπή όμως θα πρέπει να καταλήξει στα κριτήρια για τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, τα σώματα ασφαλείας κτλ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν οι έγκυες, αλλά ούτε και τα παιδιά κάτω των 16 ετών. Επίσης, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19, καθώς δεν έχει μελετηθεί το όφελος στην ομάδα αυτή του πληθυσμού, παρόλο που έχει διαπιστωθεί πως κάποιοι από τους ασθενείς χάνουν τα αντισώματά τους με τον καιρό.

“Εύλογα τίθεται από πολλούς το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν αυτό χορηγηθεί σε αυτούς τους ειδικούς πληθυσμούς, σε αυτούς δηλαδή που το χρειάζονται περισσότερο από όλους και επειγόντως. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Και αυτό, γιατί οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο αυτή είναι η ηλικία – οι μεγάλοι άνθρωποι είναι αυτοί που νοσούν πιο βαριά” σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός. Αλλά θα ήθελα να προτρέψω όλους να το κάνουν. Το προφίλ της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν εξαιρετικό και για αυτό άλλωστε βλέπουμε και οι θεσμικοί παράγοντες της μιας χώρας μετά την άλλη, να προχωρούν στην άμεση έγκριση της κυκλοφορίας του” συμπλήρωσε.

Ο σχεδιασμός

Οι προετοιμασίες για την υλοποίηση του σχεδιασμού συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και γίνονται προσωμοιώσεις της διαδικασίας. Αρχικά αναμένεται να γίνει η προμήθεια 500.000-600.000 δόσεων του εμβολίου της Pfizer και BioNTech, ενώ λίγο αργότερα εκτιμάται πως θα έχουμε 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολίων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, θα δημιουργηθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κατανεμημένα στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.

Εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες. Οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίσουν εμβολιασμό μέσω sms, διαδικτυακά, ή τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης θα αποστέλλεται ενημέρωση με το προτεινόμενο ραντεβού και για τις δύο δόσεις του εμβολίου.

 

thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θλίψη για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του, άφησε πίσω του 2 κοριτσάκια

Efi Nika

Η 12χρονη κόρη μου είναι ανερχόμενη influencer, θα την σταματήσω από το σχολείο για να αφοσιωθεί στο TikTok – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Penni Syggrou

Η χαρά κατέληξε σε εφιάλτη: Πήγε στην Κύπρο να γιορτάσει τα γενέθλιά της και βρέθηκε να χαροπαλεύει στην εντατική

Penni Syggrou