Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

7 τρόφιμα που δεν ξέρατε ότι έχουν καφεΐνη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν θέλετε να την αποφύγετε για οποιοδήποτε λόγο, τότε πρέπει να ξέρετε ότι δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και σε μικρές ποσότητες σε άλλα τρόφιμα που ίσως θα πρέπει να αποχωριστείτε.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη της, αλλά ταυτόχρονα περιέχει 12mg καφεΐνης σε 28 γραμμάρια. Μια ολόκληρη μπάρα σοκολάτας μπορεί να φτάσει τα 70mg.

Κακάο
Αν το έχετε στην καθημερινότητά σας και το χρησιμοποιείτε στα αρτοποιήματά σας, πρέπει να ξέρετε ότι προσθέτει κάτι παραπάνω από γεύση σοκολάτας στο αποτέλεσμα. Μια κουταλιά της σούπας συγκεκριμένα, περιέχει 12,4mg καφεΐνης, δηλαδή όσο θα πάρετε και από μια γουλιά καφέ.

Ντεκαφεΐνέ
Είναι συνηθισμένη πεποίθηση ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, αλλά είναι λανθασμένη. Μελέτη του 2006 βρήκε ότι υπάρχουν μεταξύ 8 και 14mg καφεΐνης σε κάθε φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ, ποσότητα που είναι φυσικά μικρή. Υπάρχουν ωστόσο κάποια brands που δεν έχουν καθόλου καφεΐνη.

Ζεστή σοκολάτα
Η ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται σε ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας διαφέρει ανάλογα το brand και μπορεί μια μερίδα να φτάνει τα 25mg καφεΐνης. Αν θέλετε να τη φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι, ψάξτε για brands που είναι caffeine free στο μεγαλύτερο ποσοστό και το αναγράφουν στη συσκευασία.

Τσάι
Κάποια είδη τσαγιού βοηθούν στη ναυτία και το ανακατεμένο στομάχι, ενώ άλλα μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Αυτό συμβαίνει γιατί το τσάι περιέχει καφεΐνη και μάλιστα κάποια είδη έτοιμου κρύου τσαγιού φτάνουν τα 37mg καφεΐνης. Τόσα περίπου φτάνει και ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι, ενώ το πράσινο φτάνει τα περιέχει 20-45 mg.

Kombucha
Το Kombucha είναι ένα τσάι ζύμωσης που διαδίδεται ολοένα και περισσότερο στους κύκλους υγιεινής διατροφής, λόγω των προβιοτικών του. Κάποια brands χρησιμοποιούν τσάι με καφεΐνη στο μείγμα τους, αν και οι ποσότητες συνήθως είναι μικρές.

Matcha
Άλλο ένα είδος τσαγιού, το matcha προέρχεται από τα φύλλα του πράσινου τσαγιού κι έχει σχεδόν την ίδια καφεΐνη με τον καφέ, δηλαδή περίπου 70mg σε μια μερίδα. Ωστόσο, πολλοί από τους φαν του τσαγιού αυτού αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη ενέργεια και ευεξία αφότου άλλαξαν τον καφέ με το τσάι αυτό. Αν, λοιπόν, ψάχνετε την εναλλακτική του καφέ, ίσως αυτή είναι η λύση.

 

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης