Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

6 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεσαι κάθε μέρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Oι πιθανότητες λένε πως δεν λαμβάνεις τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, ημερησίως.

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία είναι βασικά για τη ζωή μας, αφού χωρίς αυτά δε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ή να αναπνεύσουμε. Το πιθανότερο σενάριο λέει πως δεν λαμβάνεις ούτε τις απαραίτητες βιταμίνες ούτε τις αναγκαίες ποσότητες για μία καλή υγεία. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε τα (θρεπτικά) στοιχεία – κλειδιά που χρειάζεται να καταναλώνεις, αλλά και ποια θα «κερδίσεις» από τροφές και ποια είναι αποδεκτό να αγοράσεις σε μπουκάλι.

Οι απαραίτητες βιταμίνες για σένα

Βιταμίνη Α

Αυτό το αντιοξειδωτικό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει την όραση και μειώνει την πιθανότητα για καρδιακή προσβολή. Α! Μπορεί να επιβραδύνει και τη γήρανση του δέρματος!

Καλές πηγές: Ένα μεγάλο καρότο ή ένα φλιτζάνι κομμένο πεπόνι περιέχουν Βιταμίνη Α.

Βιταμίνες Β

Οι 8 βιταμίνες Β βοηθούν στη διατήρηση του μεταβολισμού, στη μυική τόνωση και το κοφτερό μυαλό, λέει η Mary Ellen Camire, Ph.D και καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο Maine.

Καλές πηγές: Χρειάζεσαι συμπλήρωμα; Μάλλον όχι! Ένα φλιτζάνι δημητριακών έχει όλη τη βιταμίνη Β που χρειάζεσαι ημερησίως. Στις εναλλακτικές πηγές συγκαταλέγονται το ψωμί ολικής αλέσεως, τα σπαράγγια και τα φασόλια.

Βιταμίνη C

Tο συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό πιστεύεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την καρδιακή προσβολή, προγεννητικά προβλήματα και ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια. Ακόμα, βοηθά στη γρηγορότερη επούλωση των πληγών.

Καλές πηγές: Δεν χρειάζεσαι συμπλήρωμα εφόσον τρως εσπεριδοειδή φρούτα και λαχανικά. Ένα και μόνο πορτοκάλι σου παρέχει σχεδόν όλη τη Βιταμίνη C που χρειάζεσαι ημερησίως. Το ίδιο ισχύει για μία κόκκινη πιπεριά ή ένα φλιτζάνι μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Οι γιατροί πιστεύουν πως μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού κατά 50%, ενώ παράλληλα προσφέρει προστασία από καρκίνο στις ωοθήκες και τον διαβήτη. Επιπλέον, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία των μυών. Η D ανήκει στις απαραίτητες βιταμίνες και οι έρευνες συνεχώς αποδεικνύουν όλο και περισσότερες ιδιότητές της.

Καλές πηγές: Το πιθανότερο είναι πως χρειάζεσαι συμπλήρωμα. Το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού και ο σολομός περιέχουν μικρή ποσότητα βιταμίνης D.

+ 2 απαραίτητα μέταλλα

Ασβέστιο

Δύο λέξεις: Γερά κόκαλα. Και όχι μόνο, αφού βοηθά στο να παραμείνουν τα δόντια υγιή ενώ παράλληλα θρέφει και το νευρικό σύστημα.
Καλές πηγές: Το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεσαι συμπλήρωμα μιας και μπορεί το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί να περιέχουν ασβέστιο αλλά η ποσότητα δεν θεωρείται ιδανική.

Σίδηρος

«Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για γυναίκες που έχουν βαριά περίοδο», λέει η Carol Haggans, R.D. και σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Υγείας.

Καλές πηγές: Τροφή πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλέψου τον γιατρό σου για το αν χρειάζεσαι κάποιο συμπλήρωμα, αφού η υπερβολική δόση μπορεί να είναι βλαβερή για τον οργανισμό σου.

www.shape.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika

Το συστατικό στο κρέας και τα γαλακτοκομικά που ευνοεί την αρθρίτιδα

Efi Nika