Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Ιάσων-Σταύρος Σόμογλου: Ο 17χρονος που έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιος είναι ο Ιάσων-Σταύρος Σόμογλου που έχει κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτική, σύμφωνα με το Forbes.

Είναι μόλις 17 ετών και δημιουργεί αλγόριθμους που πολλοί θα δυσκολεύονταν να κατανοήσουν, ενώ έχει ήδη καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο της ρομποτικής, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο λόγος για τον Ιάσoνα-Σταύρο Σόμογλου δυο φορές πρωταθλητή Ελλάδας στη Ρομποτική και 7ο Ολυμπιονίκη Ρομποτικής στην Κόστα Ρικα το 2017, ο οποίος όπως λέει και η προπονήτριά του Διάνα Βουτυράκου (Forbes 30U30 Greece 2019) είναι από τις περιπτώσεις που ο μαθητής ξεπερνάει τον δάσκαλό του.

Η ρομποτική μπήκε στη ζωή του Ιάσονα πριν από 5 χρόνια. Η πρώτη διάκριση ήρθε το 2016 όταν συμμετείχε για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, παρουσιάζοντας με την ομάδα του ένα ρομποτικό σωλήνα που ξεχώριζε ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Κέρδισαν την πρώτη θέση κι έτσι το… εισιτήριο να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Ινδίας.

Τον επόμενο χρόνο με νέα ομάδα και με ένα πρότζεκτ αειφόρου κοινότητας που διαχειριζόταν με αλγόριθμους την ενέργεια που παράγεται και καταναλώνεται σε μία κοινότητα, κέρδισε ξανά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, διάκριση που τον οδήγησε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα της Κόστα Ρίκα, όπου έλαβε την 7η θέση, φέρνοντας στην Ελλάδα μια Ολυμπιακή Διάκριση στη Ρομποτική.

Στη συνέχεια επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή στο Coding Summer School στις Βρυξέλλες που διοργανώνεται από την Boeing σε συνεργασία με τη Think Young, με σκοπό να διδάξει προγραμματισμό σε μαθητές Γυμνασίου.

Συνεχείς διακρίσεις

Αναβαθμίζοντας το πρότζεκτ της αειφόρου κοινότητας κέρδισε την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα, ενώ δύο μήνες αργότερα συμμετείχε ως Junior Software Developer στην Έκθεση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIG στο Παρίσι. Το 2019, με νέα ομάδα, συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge στο Ντουμπάι, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο μηχανικής και την 6η θέση στη συνολική κατάταξη.

Παράληλλα, είναι ο Software Developer στη spACS ομάδα του American Community Schools of Athens, η οποία μελετά πώς αντιδρά το μέλι, το ούζο και το πετιμέζι σε μηδενική βαρύτητα, σε απόσταση 100 χλμ από την επιφάνεια της γης, πείραμα που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διαστημική κάψουλα της Blue Origin. Τέλος, είναι βοηθός προπονητή σε ομάδα ρομποτικής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής της Κορέας το 2020 ενώ παράλληλα ετοιμάζει και την πρώτη του επιστημονική δημοσίευση.

Mεθοδολογία: Από τις συνολικά 100 αρχικές υποψηφιότητες που έλαβε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.

Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 under 30 Greece 2021” πληρούν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1991 και μετά.

 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δε θα τα δούμε ποτέ στα ράφια: Τα 4 προϊόντα που απαγορεύεται να πωλούνται στα Jumbo & ο αδιαπραγμάτευτος λόγος

Efi Nika

Γι’αυτό θέλουν όλοι να γίνουν Ευρωβουλευτές: Το παχυλό “μηνιάτικο” και οι έξτρα παροχές που το εκτινάσσουν στα ύψη

Efi Nika

Ο τυχεράκιας της χρονιάς: Αγόρασε στο παζάρι «μαϊμού» Rolex με 45 ευρώ το πήγε για φτιάξιμο & έμαθε τη πραγματική του αξία

Efi Nika