Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Κορωνοϊός: Δείτε ποιο άγνωστο σύμπτωμα είναι συχνά το μοναδικό στους ηλικιωμένους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Σε έναν στους δέκα ηλικιωμένους είναι το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ερευνητές ζητούν να προστεθεί στη λίστα των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19.

Το ντελίριο είναι συχνό στους ηλικιωμένους που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμά της, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 800 ηλικιωμένους πάσχοντες από τη λοίμωξη Covid-19 διαπίστωσαν ότι το σχεδόν 30% είχαν ντελίριο. Συνολικά, ήταν το έκτο συχνότερο σύμπτωμα στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ντελίριο είχαν ορισμένες υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα ή προβλήματα όρασης.

Το ντελίριο δεν ανήκει στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρέπει πλέον να προστεθεί σε αυτήν.

Τι είναι το ντελίριο

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το ντελίριο αποτελεί συχνό σύμπτωμα στους ηλικιωμένους με σοβαρά νοσήματα που διακομίζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ωστόσο δεν ανιχνεύεται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Το ντελίριο (ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο) είναι μία οξεία κατάσταση σύγχυσης, που χαρακτηρίζεται από πολλά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Μεταβολή του επιπέδου συνείδησης
  • Αποπροσανατολισμός
  • Αδυναμία επικέντρωσης της προσοχής
  • Διαταραχή της αντίληψης
  • Διαταραχές σκέψης και λόγου (π.χ. παραλήρημα)
  • Διαταραχές του συναισθήματος

Το ντελίριο σχετίζεται με αρνητικές εκβάσεις, όπως παρατεταμένη νοσηλεία και θάνατο. Γενικά στους ηλικιωμένους (όχι σε όσους έχουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός) μπορεί να αποτελεί την πιο πρώιμη, αν όχι μοναδική, ένδειξη λοίμωξης.

Σε άνδρες και γυναίκες

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν συνολικώς 817 ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά με τη λοίμωξη Covid-19. Η μέση ηλικία τους ήταν τα σχεδόν 78 έτη. Το 47% (οι 386) ήσαν άνδρες.

Από τους ασθενείς, οι 226 (ποσοστό 28%) είχαν ντελίριο κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Στους 37 από αυτούς ήταν το κύριο σύμπτωμα. Το πιο ανησυχητικό εύρημα όμως είναι πως οι 84 δεν είχαν κανένα τυπικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν λ.χ. πυρετό ή δύσπνοια, αλλά μόνο οξεία συγχυτική κατάσταση.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, λένε οι ερευνητές, διότι μπορεί να μην πάει ο νους των γιατρών στο ενδεχόμενο να έχει προκληθεί η οξεία σύγχυση από τον νέο κορωνοϊό.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες κινδύνους για εκδήλωση αυτής της κατάστασης ήταν:

  • Ηλικία άνω των 75 ετών
  • Διαβίωση σε γηροκομείο ή χώρο νοσηλευτικής φροντίδας
  • Προτέρα χρήση ψυχοδραστικών φαρμάκων
  • Διαταραχή της όρασης
  • Διαταραχή της ακοής
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Νόσος του Πάρκινσον

Οι ασθενείς με ντελίριο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους.

Πρέπει να προστεθεί στα επίσημα συμπτώματα

«Το ντελίριο δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maura Kennedy, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.  «Μερικές φορές όμως αποτελεί το κύριο σύμπτωμά του, ακόμα κι αν οι ηλικιωμένοι δεν προσέρχονται εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19. Κάποιοι ασθενείς, π.χ., έφτασαν σε εμάς από πτώσεις που είχαν προκληθεί από την οξεία σύγχυση και εκ των υστέρων βρέθηκε ο κορωνοϊός. Αν, όμως, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, υπάρχει κίνδυνος να μην ανιχνευθεί αυτή εγκαίρως».

Δεδομένου, λοιπόν, ότι είναι πολύ συχνό στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό πιθανό σύμπτωμά της, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

 

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήγαν εκδρομή και πέθαναν: 18 νεκροί Έλληνες μέσα σε μία ημέρα, το πασχαλινό ταξίδι που κατέληξε σε τραγωδία – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

Penni Syggrou