Newsitamea.gr
CELEBRITY NEWS FEED ΥΓΕΙΑ NEWS

Pfizer-Εμβόλιο: Ένας Θεσσαλονικιός στο τιμόνι – Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Με ανακοίνωσή της η Pfizer γνωστοποίησε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει μαζί με την Biontech κατά του κορονοϊού είναι «αποτελεσματικό κατά 90%» στην προστασία από τη νόσο και αυτό μας υπενθυμίζει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει στο τιμόνι του έναν Έλληνα, τον Θεσσαλονικιό Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, παντρεύτηκε στη Θεσσαλονίκη την οποία υπεραγαπά και δεν χάνει ευκαιρία να την επισκέπτεται. Ο Άλμπερτ Μπουρλά πήρε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι δεν ήθελε να έρθει στην Αθήνα, κάτι που άλλαξε όταν η Pfizer του πρότεινε να εργαστεί για εκείνη στην έδρα της στην πρωτεύουσα. Πράγματι, άρχισε να εργάζεται στην Pfizer το 1993 και ανέλαβε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους σε διάφορα τμήματα όπως αυτά των εμβολίων, της ογκολογίας και της επιχείρησης υγειονομικής περίθαλψης καταναλωτών και της Pfizer Innovative Health. Το 2019 έγινε πρόεδρος και CEO της εταιρείας που τώρα ηγείται του αγώνα κατά του COVID-19. Το 2020, κατατάχθηκε ως κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της Αμερικής στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων από το περιοδικό Institutional Investor.

Τον Αύγουστο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναρτήσει μία φωτογραφία του από την πλατεία Αριστοτέλους έχοντας στο πλευρό του τον CEO της Pfizer, γράφοντας Τέλειο να ξανασυναντώ τον διεθνή συμπατριώτη μου, Άλμπερτ Μπουρλά, στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, από όπου και οι δύο ξεκινήσαμε τα διεθνή μας ταξίδια. Συζητήσαμε την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία, την πρόοδο -και τη δίκαιη πρόσβαση- του εμβολίου, τις ευρωατλαντικές σχέσεις και τον Άρη”.

Λίγες μέρες πριν ο Άλμπερτ Μπουρλά είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έγραψε σε ανάρτησή του στα social media: “Φιλική συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Μιλήσαμε για τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19.

H Pfizer βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι, όμως, να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να επαγρυπνούμε: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Όπως στην επιστήμη, έτσι και στην καθημερινότητα η επιτυχία έρχεται με ατομική ευθύνη, ορθή σκέψη και συλλογική δράση”.

Τον Δεκέμβριο του 2019 βρέθηκε στο ΑΠΘ, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής του ΑΠΘ όπου αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου.

Η αναγόρευσή του Δρ. Μπουρλά γίνεται σε μια συγκυρία που ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του πρώτου κέντρου ψηφιακής καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, κάτι για το οποίο -όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ στην ομιλία του- συνέβαλε και ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε πως στην ίδια αίθουσα πριν από 30 χρόνια είδε για πρώτη φορά τον πατέρα του να δακρύζει όταν αναγορεύτηκε διδάκτορας.

Όπως είπε αστειευόμενος, πολλοί από τους φίλους που ήταν τότε στην αίθουσα είναι και τώρα απλά πολλοί είναι πλέον με περισσότερα κιλά και λιγότερα μαλλιά. «Η επαγγελματική δεοντολογία και οι κοινωνικές ευαισθησίες που απέκτησα στο ΑΠΘ με προετοίμασαν για τις μεγάλες ευθύνες που συνεπάγεται ο ρόλος μου […]

Το ΑΠΘ και η ελληνικότητά μου με προετοίμασαν καλά για αυτές τις ευθύνες», είχε τονίσει στην ομιλία του στην τελετή, σύμφωνα με το voria.gr.

enikos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

«Έσκασαν» τα ευχάριστα νέα για την Κέιτ Μίντλετον: Μεγάλες χαρές 2 μήνες μετά την διάγνωση με καρκίνο – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea