Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο θετικός ρόλος της μικρής αδερφής στον χαρακτήρα ενός αγοριού

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να μεγαλώνουν με την συντροφιά μιας μικρότερης αδελφής στο σπίτι, αλλά αυτοί που το έχουν ζήσει ξέρουν πολύ καλά και τα εκνευριστικά, αλλά και τα καλά αυτής της συμβίωσης!

Εάν έχετε την παραμικρή ανησυχία για τη σχέση του μεγάλου σας με την μικρή σας, ξεχάστε την. Και τα δυο σας παιδιά είναι πολύ τυχερά που έχουν το ένα το άλλο – καθένα για διαφορετικούς λόγους.  Δείτε, λοιπόν, τι θα κερδίσει ο μεγάλος σας γιος από την συνύπαρξή του με την μικρή σας κόρη.

Γίνεται πιο υπεύθυνος

Όπως όλα τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, έτσι και ο μεγάλος σας γιος, που έχει υπό την προστασία του την μικρή του αδερφή, μαθαίνει από νωρίς να βάζει όρια και να τηρεί τους κανόνες. Συνειδητοποιεί τους κινδύνους που άλλα παιδιά ίσως ακόμα αγνοούν, ενώ συχνά παίρνει πρωτοβουλίες και αναλαμβάνει ευθύνες για την ασφάλεια της αδελφής του. 

Βέβαια, στο να γίνει ένα αγόρι πιο υπεύθυνο, βοηθάει και η ύπαρξη μεγαλύτερου αδερφού, αλλά όταν τα φύλα είναι αντίστροφα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Τα μεγαλύτερα αγόρια είναι συνήθως πιο προστατευτικά απέναντι στις μικρές τους αδερφές απ’ ότι στους μικρούς τους αδερφούς. Το ότι έχουν να κάνουν με κορίτσια, τα βοηθά να έχουν περισσότερη κατανόηση και να συμπεριφέρονται πιο τρυφερά.

Αποκτά μεγαλύτερη ενσυναίσθηση

Μέχρι τώρα, υπήρχε η αντίληψη ότι τα μικρότερα παιδιά ζητούσαν κυρίως την προσοχή, ώστε να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν από τα μεγαλύτερα αδέλφια. Ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Child Development επιβεβαιώνει ότι τα μικρότερα αδέλφια ενσταλάζουν στα μεγαλύτερα την ενσυναίσθηση, ένα πολύτιμο εργαλείο για την ενήλικη ζωή τους.

Εκτός από την επιρροή που έχουν τα μεγάλα παιδιά της οικογένειας στα μικρότερα αδέλφια τους κυρίως στην κοινωνικοποίησή τους, συμβαίνει και το αντίστροφο. Η μικρή σας κόρη βοηθά τον μεγάλο σας γιο να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του με το πέρασμα των χρόνων. Τον βοηθά να καταλαβαίνει τις ευαισθησίες των άλλων, να δέχεται τις διαφορετικές τους απόψεις αλλά και να μπαίνει στη θέση τους όταν χρειάζεται. 

Γίνεται θετικό πρότυπο

Όταν μεγαλώνεις γνωρίζοντας πως κάποιος αντιγράφει όσα λες και όσα κάνεις, συνειδητοποιείς πως οι πράξεις σου έχουν μεγαλύτερο βάρος. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο κάποιος είναι η μικρή σου αδερφή την οποία υπεραγαπάς! Γίνεσαι πιο προσεκτικός και βάζεις τα δυνατά σου να είσαι ένα σωστό και θετικό πρότυπο για το μικρό ζιζάνιο που σε τρέχει συνέχεια από πίσω σου. 

Όσο περνάν τα χρόνια, της μαθαίνεις να συμπεριφέρεται σωστά, την βοηθάς στο διάβασμα, την προσέχεις στα κρυφά στα διαλείμματα του σχολείου και είσαι έτοιμος να την υπερασπιστείς ανά πάσα στιγμή! Θέλεις να γίνει ένας σωστός άνθρωπος και ξέρεις πως για να συμβεί αυτό, πρέπει να της δώσεις πρώτος εσύ το καλό παράδειγμα.

Μαθαίνει να σέβεται τις γυναίκες

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω, όμως, το έχεις μικρότερη αδερφή (και όχι αδερφό), σου δίνει κι ένα τεράστιο πλεονέκτημα: μαθαίνεις αυτό που θέλουν οι γυναίκες! Η συναναστροφή σου μαζί της σε βοηθά να καταλάβεις καλύτερα την κοριτσίστικη ιδιοσυγκρασία. Μαθαίνεις μυστικά για το πώς σκέφτονται, πώς νιώθουν και πώς αντιδρά το άλλο φύλλο – ένα μάθημα με ανεκτίμητη αξία! Βέβαια, το ίδιο μάθημα παίρνει και η μικρή σου αδερφή από σένα.

Όταν μεγαλώσει, γίνεται καλύτερος πατέρας

Είναι αλήθεια ότι τα αγόρια που μεγάλωσαν με μικρότερες αδερφές, απέκτησαν την απαραίτητη ενσυναίσθηση και ευαισθησία που χρειάζεται ένας γονιός. Ξέρουν πώς πρέπει να χειριστούν ένα μικρό παιδί που βρίσκεται εκτός ελέγχου ή πώς πρέπει να βάλουν όρια όταν πρέπει. Γενικά, όταν είσαι αγόρι και μεγαλώνεις στο ίδιο σπίτι με ένα μικρότερο κοριτσάκι που του έχεις αδυναμία, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον θα γίνεις ένας υπέροχος μπαμπάς!

 

mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika