Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί τα… σκουπίδια των κυττάρων για να εξαπλωθεί στο σώμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν πως ξεγελά ο νέος κορωνοϊός το ανοσοποιητικό. Αδρανοποιεί το… σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών των κυττάρων. Μόλις δύο ή τρεις άλλοι ιοί εκμεταλλεύονται το ίδιο «κενό ασφαλείας» του οργανισμού.

Ο κορωνοϊός Covid-19 βγαίνει από τα μολυσμένα κύτταρα με τα… σκουπίδια, προκειμένου να εισβάλλει στα παρακείμενα υγιή, χωρίς να τον αντιληφθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνει να εξαπλώνεται στον οργανισμό, χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί μια ασυνήθιστη οδό για να εξέλθει από τα κύτταρα που έχει μολύνει. Η οδός αυτή είναι τα λυσοσώματα. Τα λυσοσώματα είναι σφαιρικά οργανίδια των κυττάρων. Περιβάλλονται από μία απλή μεμβράνη και περιέχουν ορισμένα ένζυμα που συμβάλλουν στην πέψη των κυτταρικών «σκουπιδιών».

Τα κυτταρικά «σκουπίδια» είναι ουσίες που πρέπει να διασπαστούν σε μικροσκοπικά κομμάτια, για να απομακρυνθούν από το κύτταρο. Ανάμεσα σε αυτά τα «σκουπίδια» συμπεριλαμβάνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Ωστόσο, ο νέος κορωνοϊός χρησιμοποιεί τα λυσοσώματα ως οδό διαφυγής, αδρανοποιώντας βασικές λειτουργίες τους. «Εξ όσων γνωρίζουμε, μόνο δύο ή τρεις ιοί εξέρχονται από τα μολυσμένα κύτταρα μέσω αυτής της οδού», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Nihal Altan-Bonnet, από το ομοσπονδιακό Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHBL) των ΗΠΑ. «Επιπλέον, ο νέος κορωνοϊός είναι ο μοναδικός ιός με έλυτρο που το κάνει αυτό».

Όπως εξήγησε, όλοι οι άλλοι ιοί με έλυτρο χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς για να εξαπλωθούν από κύτταρο σε κύτταρο. Ανάμεσα σε αυτούς τους άλλους ιούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι ιοί της γρίπης
  • Ο ιός της ηπατίτιδας C
  • Ο ιός Zika
  • Ο ιός που προκαλεί δάγκειο πυρετό
  • Ο ιός Έμπολα
  • Ο ιός του Δυτικού Νείλου

Τι είναι το έλυτρο

Ο κορωνοϊός αποτελείται από ένα πρωτεϊνικό περίβλημα (πυρηνικό καψίδιο) που μέσα του περιέχει το γενετικό του υλικό (RNA). Το καψίδιο μαζί με το RNA αποτελούν το λεγόμενο νουκλεοκαψίδιο.

Γύρω από αυτό τον σχηματισμό υπάρχει ένα άλλο περίβλημα, σαν φάκελος, που το περικλείει. Το περίβλημα αυτό λέγεται έλυτρο και αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες. Λόγω των λιπιδίων διαλύεται εύκολα από το σαπούνι, γι’ αυτό το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό απαλλάσσει τα χέρια μας από τον ιό.

Απενεργοποιεί τα λυσοσώματα

Όπως εξήγησε η Dr. Altan-Bonnet, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόλις τα λυσοσώματα διασπάσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα προωθούν στην επιφάνεια του μολυσμένου κυττάρου. Με αυτό τον τρόπο ενημερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την παρουσία του εισβολέα.

Ωστόσο ο νέος κορωνοϊός απενεργοποιεί τη διαδικασία προώθησης του λυσοσώματος.  Έτσι, παρεμποδίζει την ενημέρωση του ανοσοποιητικού.

«Πιστεύουμε ότι η ανακάλυψή μας θα αποδειχθεί ουσιώδης στη μάχη εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», τόνισε η ειδικός. «Αν κατανοήσουμε το πώς αποδιοργανώνει τον οργανισμό, ιδίως το ανοσοποιητικό, θα βρούμε τρόπους να τον νικήσουμε».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Κακά μαντάτα για όσους έχουν αυτοκίνητο 10ετίας, φέτος δεν γλυτώνουν το πρόστιμο – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Άγιου Εφραίμ, να τη λες συνέχεια όπου και να’σαι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Το «ρούφηξε» η αντλία: Τραγωδία σε ξενοδοχείο, 8χρονη είχε μαρτυρικό τέλος στην πισίνα, σοκαρισμένοι οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika