Newsitamea.gr
NEWS FEED ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι φιλίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Oι φιλίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου για τον απλό λόγο ότι οι άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Καθώς προχωράμε στους διαφορετικούς ρόλους που παίρνουμε στη ζωή, από παιδί, έφηβοι, νεαροί ενήλικες, γονείς και ούτω καθεξής, η αίσθηση του εαυτού μας και οι ανάγκες μας αλλάζουν. 

Το πώς περνάμε τον χρόνο μας και τι χρειαζόμαστε από τους φίλους μας όταν είμαστε έφηβοι ή νέοι είναι συχνά πολύ διαφορετικό από αυτό που απολαμβάνουμε και χρειαζόμαστε όταν είμαστε μεγαλύτεροι. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Mερικοί από τους λόγους που τελειώνουν οι φιλίες

Υπάρχουν κάποιες φιλίες που θα διαρκέσουν από την παιδική ηλικία μέχρι και για πάντα. Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας. Συνήθως, οι φιλίες αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα ενός από τους 3 παράγοντες: κοινές δραστηριότητες,  γεγονότα ζωής. Ωστόσο εάν σύνδεση δεν βαθαίνει με την πάροδο του χρόνου, χάνεται και η φιλία.  Επίσης τα γεγονότα της ζωής φέρνουν συχνά νέους φίλους στη ζωή μας.

Εάν μια φιλία δεν βασίζεται σε βαθιά αμοιβαία στοργή και σεβασμό, δεν είναι τόσο πιθανό να διαρκέσει, όταν εμφανίζονται διαφορές απόψεων.  Συνήθως ανεχόμαστε πολλά από τους αληθινούς φίλους μας, που δεν θα μπορούσαμε να ανεχτούμε από άλλους επειδή η αφοσίωση, η σύνδεση και η εκτίμηση για τον φίλο υπερτερούν κατά πολύ της δυσάρεστης συμπεριφοράς.

Εάν αρχίζετε να αναρωτιέστε ότι κάτι συμβαίνει με έναν φίλο, οι πιθανότητες είναι ότι η σχέση έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Επίσης, εάν βρεθείτε να αγνοείτε τις κλήσεις ή να φοβάστε να περάσετε χρόνο με έναν συγκεκριμένο φίλο, τότε η σχέση δεν σας προσφέρει αυτό που κάποτε σας έδινε. Οι φιλίες είναι σχέσεις επιλογής, όχι υποχρέωση, καθώς δεν είναι οικογενειακές σχέσεις, οπότε αν δεν επιλέγετε πλέον να περνάτε χρόνο με κάποιον, ακούστε την εσωτερική σας φωνή. Δεν χρειάζεται να τερματίσετε μια σχέση, αλλά ίσως θελήσετε να απομακρυνθείτε για λίγο ή να γνωρίσετε και άλλους ανθρώπους.

Υπάρχει μια ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας: «Είμαι καλύτερα με ή χωρίς τον φίλο μου;» Αν διαπιστώσετε ότι πλέον δεν θέλετε να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας, τότε ίσως δεν χρειάζεται να διατηρήσετε πλέον αυτή τη σχέση, γιατί σπαταλάτε πολύ συναισθηματική ενέργεια που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε πιο παραγωγικούς σκοπούς. Θυμηθείτε, οι φιλίες πρέπει να βασίζονται στην επιλογή και να μην σας αφήνουν να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να επενδύσετε σε μια σχέση.

Ο καλύτερος κανόνας για τις φιλίες είναι ότι εάν αισθάνεστε χειρότερα, όχι καλύτερα, αφού περάσετε χρόνο με κάποιον, τότε υπάρχει κάτι που δεν είναι σωστό για τη σχέση και ίσως είναι καιρός να απομακρυνθείτε.

 

jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

20 «αθώες» συμπεριφορές των γονιών που πληγώνουν βαθιά τα παιδιά

Penni Syggrou

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika