Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι σημαντική η θετική σκέψη; Αξίζει να την καλλιεργήσουμε ακόμα και αν δεν είναι στη φύση μας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Γιατί είναι άραγε σημαντική η θετική σκέψη; Τι χάνουν οι άνθρωποι που είναι κατά βάση αρνητικοί και απαισιόδοξοι; Αξίζει να αποφασίσουμε να καλλιεργήσουμε θετική σκέψη, ακόμα και αν δεν είναι στη φύση μας, σε μεγαλύτερη ηλικία; Τι θα κερδίσουμε αν το κάνουμε; Τι θα χάσουμε αν δεν το κάνουμε; Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι ρητορικά, αλλά είναι βασικά για την αξία της θετικής σκέψης.

Είναι ερωτήματα που είναι ίσως στο μυαλό κάθε ανθρώπου, και ιδιαίτερα των σκεπτικιστών, ως προς τη θετική σκέψη.

Σε αυτά τα ερωτήματα δίνω τις απαντήσεις πάντοτε στα σεμινάρια θετικής σκέψης του Believe in You, στην αρχή κιόλας του σεμιναρίου. Γιατί εάν δεν πειστεί κάποιος για το γιατί είναι σημαντικό να καλλιεργήσει θετική σκέψη, ακόμα κι αν πάρει τη γνώση, δεν θα τη βάλει σε εφαρμογή στη ζωή του. Γιατί απλούστατα δεν θα έχει πειστεί ότι αξίζει τον κόπο να το κάνει. Ως τεκμηρίωση λοιπόν θα αναλύσω 3 βασικά αποτελέσματα της θετικής σκέψης, που είναι ο αυτοέλεγχος, το γεγονός ότι ζούμε μια όμορφη ζωή και το χτίσιμο αυτοπεποίθησης.

Τα πλεονεκτήματα της θετικής σκέψης

1) Ελέγχουμε τον εαυτό μας

Ισχύει όπως είπαμε το τρίγωνο «Σκέψη-Συναίσθημα-Συμπεριφορά», δηλαδή η σκέψη μας προκαλεί συναίσθημα, που πυροδοτεί αντίδραση ή συμπεριφορά. Ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή μια συμπεριφορά μάς προκαλεί το αντίστοιχο συναίσθημα που μας προκαλεί σκέψη (π.χ. αν κάποιος βρίσει τη μητέρα του, μπορεί να νιώσει ενοχές, σκεπτόμενος στη συνέχεια ότι είναι κακός άνθρωπος ή αχάριστος).

Άρα αν δεν μας αρέσουν τα συναισθήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, δηλαδή βιώνουμε κατά κανόνα αρνητικά συναισθήματα, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε ή τις σκέψεις μας ή τη συμπεριφορά μας, με βάση την αλληλουχία. Μαντέψτε τι είναι πιο εύκολο να αλλάξουμε από τα δυο! Φυσικά και είναι η σκέψη, γιατί η αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί αυτοέλεγχο και πειθαρχία που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν ιδιαίτερα. Εάν αλλάζουμε μια αρνητική σκέψη σε αντίστοιχη θετική, τη στιγμή που δημιουργείται, μπορούμε να αλλάζουμε αυτόματα το συναίσθημά μας. Π.χ., αν κάποιος πάει σε συνέντευξη για δουλειά και νιώθει άγχος, θα πρέπει να τσεκάρει ποιες αγχωτικές σκέψεις κάνει.

Εάν σκέφτεται «Αποκλείεται να με διαλέξουν. Δεν έχω τα προσόντα για αυτή τη θέση», τι συναισθήματα θα νιώθει; Άγχος; Έλλειψη αυτοπεποίθησης; Απογοήτευση, προτού καν μπει στη συνέντευξη; Τι θα ήθελε να νιώθει, αντίθετα, ώστε να έχει πιθανότητες να πάρει τη δουλειά; Σιγουριά; Αυτοπεποίθηση; Αισιοδοξία; Τότε πρέπει να κάνει τις αντίστοιχες σκέψεις που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

• «Έχω όλα τα προσόντα για τη θέση. Είμαι ο καλύτερος και θα το δουν πολύ γρήγορα» = Σιγουριά.

• «Φυσικά και μπορεί να διαλέξουν εμένα. Έχω τις ικανότητες να τους πείσω ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του ρόλου» = Αυτοπεποίθηση

• «Ακόμα κι αν δεν μου κάτσει αυτή η δουλειά, θα βρω αυτή που μου ταιριάζει σύντομα» = Αισιοδοξία

Δεν είναι φανταστικό κόλπο να αλλάζετε το συναίσθημά σας, κατά βούληση, τη στιγμή που το χρειάζεστε; Εξασκήστε το και θα το διαπιστώσετε.

2) Βιώνουμε θετικά τη ζωή

Τη ζωή δεν τη ζείτε ανεξάρτητα από το μυαλό σας. Τη ζείτε μέσα στο μυαλό σας. Δεν είναι τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που σας προκαλούν συναισθήματα, αλλά η ερμηνεία κάθε γεγονότος στο μυαλό σας είναι που του δίνει πρόσημο – θετικό ή αρνητικό. Για να το πω πιο απλά, δεν υπάρχουν αντικειμενικά θετικά ή αρνητικά γεγονότα. Υπάρχει μόνο ερμηνεία, υπάρχει αντίληψη.

Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά μόνο υποκειμενική. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα εντελώς διαφορετικά, μοναδικά, με βάση τα στοιχεία που συνθέτουν το φίλτρο αντίληψής του. Έτσι αν τα περισσότερα στοιχεία μέσα στο φίλτρο είναι αρνητικά, αρνητικά θα αντιλαμβάνεται τα γεγονότα. Αρνητικά θα βιώνει τη ζωή. Π.χ., αν πεις σε μια κοπέλα με χαμηλή αυτοπεποίθηση «Τι όμορφη που είσαι σήμερα!», μπορεί να σου απαντήσει «Γιατί, τι είχα χθες;». Ακόμα κι ένα κομπλιμέντο δηλαδή το ερμηνεύει και το βιώνει αρνητικά. Η αρνητική αυτοεικόνα της, που είναι στοιχείο του φίλτρου αντίληψης, αλλάζει τον τρόπο που ερμηνεύει ακόμα και τα κομπλιμέντα.

3) Η θετική σκέψη χτίζει αυτοπεποίθηση

Πώς είναι δυνατόν να νιώθει αυτοπεποίθηση κάποιος που μιλάει αρνητικά στον εαυτό του συνεχώς;

• «Τι χαζή που είμαι, ξέχασα τα κλειδιά του αυτοκινήτου».

• «Δεν είμαι καλός να θυμάμαι ονόματα».

• «Σιγά μη με κοιτάξει ποτέ αυτή η κοπέλα. Θα ήθελε κάποιον
στα κυβικά της».

• «Πάχυνα πάλι, έχω γίνει σαν φάλαινα».

• «Νομίζω ότι είμαι όμορφη».

• «Δεν ξέρω να φτιάχνω μουσακά».

• «Δεν είμαι καλή στις ξένες γλώσσες».

 

enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika