Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Πειραιάς – Εικόνες σοκ: Το εμπορικό έκοψε στα δύο το Καλλιστώ- Ποιό είναι το μυστικό που απέτρεψε την βύθισή του-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού “Καλλιστώ” με το φορτηγό πλοίο ήταν σφοδρή. Πώς η “αχίλλειος πτέρνα” του το έσωσε τελικά.

Παραλίγονα σημειωθεί τραγωδία στον Σαρωνικό Κόλπο, λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά όταν ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε κοντέινερ συγκρούστηκε με το πολεμικό πλοίο – ναρκοθηρευτικό – “Καλλιστώ”.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και το “Καλλιστώ” κινδύνευσε να βυθισθεί στο περίπου ίδιο σημείο στο οποίο το 1972 έλαβε χώρα μία μεγάλη ναυτική τραγωδία, όταν βυθίστηκε το οχηματαγωγό “Μέρλιν”.

Ποιο είναι το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” – Η “αχίλλειος πτέρνα” του

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Πρόκειται για ένα “ιδιαίτερο” πολεμικό σκαρί, κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους στις νάρκες και υψηλή αντοχή. Στην προκειμένη περίπτωση αυτή ήταν μέν η “αχίλλειος πτέρνα του”, διότι το φορτηγό σκάφος MAERSK LAUNCESTON ως φορτηγό πλοίο ήταν φορτωμένο με κοντέινερ και ήταν μήκους 266 μέτρων και το χτύπημα που επέφερε στο Καλλιστώ ήταν σφοδρό.

Ωστόσο, το “Καλλιστώ” και πλοία όπως αυτό, ακριβώς λόγω της κατασκευής τους που είναι ελαφριά, έχουν μεγάλη πλευστότητα και πιθανότατα γι’ αυτό δεν βούλιαξε.

Το “Καλλιστώ” καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Διαστάσεις: 60/10/3,4 μέτρα

Εκτόπισμα: 750 τόν.

Πρόωση: 2 MTU 8V 396 74K 1080HP (805KW)Diesel βοηθητική 1 MTU8V396 74K765HP(570KW),2 έλικες, 1 προωθητής πρώρας (bow thruster) Ηλεκτρομηχανές 3 MTU6R183 TE52 200KW

Ταχύτητα: 15 κόμβοι

Η τραγική μοίρα του “Μέρλιν” το 1972

Ήταν πριν 48 χρόνια, στις 15 Νοεμβρίου 1972, όταν το οχηματαγωγό ΜΕΡΛΙΝ του ΠΝ, βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, τρία μίλια νότια από το λιμάνι του Πειραιά, όταν συγκρούστηκε με το γιγαντιαίο δεξαμενόπλοιο WORLD HERO.

Τότε είχαν βρει τον θάνατο 44 από τα μέλη του πληρώματος που εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό του πλοίου.

Το δυστύχημα έγινε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην σημερινή σύγκρουση του ναρκοθηρευτικου “Καλλιστώ”.

Όπως γράφει το Militaire.gr, eκείνη τη μέρα, στις 3 το απόγευμα η θάλασσα ήταν γαλήνια και η ορατότητα μεγάλη. Στη θαλάσσια περιοχή, 4 μίλια από τις ακτές του Παλαιού Φαλήρου, έπλεαν η ναυαρχίδα του στόλου του Σταύρου Νιάρχου “WORLD HERO” χωρητικότητας 215.914 τόνων και το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού “ΜΕΡΛΙΝ” που με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μπεγιετη είχε βάλει πλώρη για την Ρόδο.

Κάτω από πραγματικά περίεργες συνθήκες τα δύο πλοία βρέθηκαν στην ίδια πορεία πλεύσεως.

Λίγα λεπτά αργότερα μια τρομακτική σύγκρουση συντάραξε τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Πειραιά αλλά και τα γύρω παράλια.

Το γιγαντιαίο δεξαμενόπλοιο είχε εμβολίσει το ΜΕΡΛΙΝ πέφτοντας με τον τεράστιο όγκο του στην πρύμνη του μικρού οχηματαγωγού.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν τραγικές. Οι σειρήνες του αποβατικού ούρλιαζαν συνεχώς, όσοι από το πλήρωμα βρίσκονταν στο κατάστρωμα προσπαθούσαν να ειδοποιήσουν τους συνάδελφους από τα κάτω διαμερίσματα, ενώ συνεχώς ακούγονταν τα τριξίματα από τις λαμαρίνες που υποχωρούσαν κάτω από τον τεράστιο όγκο του υπερδεξαμενόπλοιου.

Συνολικά 44 άνδρες παγιδεύτηκαν στα κάτω διαμερίσματα, στο μηχανοστάσιο και στους άλλους χώρους εργασίας του οχηματαγωγού.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Λίγα λεπτά αργότερα, 5 ρυμουλκά απομακρύνονταν από το λιμάνι κατευθυνόμενα στο τόπο του ναυαγίου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες πλοία επιβατηγά, ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, αλιευτικά, τορπιλάκατοι ναρκαλιευτικά ακόμη και μικρά πλοιάρια της γραμμής Πειραιά-Σαλαμίνα έβαλαν πλώρη προς την περιοχή της τραγωδίας σε μια προσπάθεια να παρέχουν πάσης φύσεως βοήθεια στους ναυαγούς.

Πρώτο στον τόπο του δυστυχήματος έφθασε το ολλανδικό φορτηγό “SWINDREGT” το οποίο – σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής – έπλεε στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα ερχόταν πίσω από το δεξαμενόπλοιο.

Το ολλανδικό φορτηγό και το “WORLD HERO” περισυνέλεξαν 14 άνδρες λίγο μετά τη βύθιση του οχηματαγωγού, και ήταν και οι μόνοι που βγήκαν ζωντανοί από το συνταρακτικό δυστύχημα.

Πως έγινε το ατύχημα του “Καλλιστώ”

Το “Καλλιστώ” μετά τη σύγκρουση κινδύνευσε να βυθισθεί, καθώς η πρύμνη του ουσιαστικά αποκόπηκε από το υπόλοιπο μέρος του σκάφους και υπήρξε εισροή υδάτων. Όμως, τελικά ρυμουλκείται στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους. Μόνο δύο άτομα τραυματίσθηκαν αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Μόλις έγινε η σύγκρουση ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά.

Υπάρχουν δύο τραυματίες, μέλη του πληρώματος, που διακομίσθησαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ γύρω από τα πλοία έχουν σπεύσει παραπλέοντα σκάφη, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανθρώπους στη θάλασσα.

Περίπου 27 άτομα, μέλη του πληρώματος του ναρκοθηρευτικού, απομακρύνθηκαν όλα σώα από το “Καλλιστώ”, ωστόσο μόνο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το “Καλλιστώ” με 27 άτομα πλήρωμα έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του πολεμικού με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό “Καλλιστώ” του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ.

Πειραιάς - Εικόνες σοκ: Το εμπορικό έκοψε στα δύο το "Καλλιστώ"- Ποιό είναι το μυστικό που απέτρεψε την βύθισή τουΟχηματαγωγό ΜέρλινΜέρλιν ΕφημερίδαΚαλλιστώ_ΣύνθεσηΣύγκρουση πλοίων ΠειραιάςΚαλλιστώ

 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Της “κακομοίρας” σε κηδεία: Αυτό που είπε η σύζυγος του νεκρού σόκαρε τους συγγενείς του και έγινε ο κακός χαμός

M M

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika