Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Πως να νικήσετε τη χειμωνιάτικη γρίπη με διατροφικά «όπλα»!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συμβουλές και μυστικά για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από γρίπες και κρυολογήματα

Τώρα που ο καιρός αρχίζει να χαλάει και τα κρυολογήματα παραμονεύουν… στη γωνία, είναι καλό να γνωρίζουμε τους φυσικούς μας -διατροφικούς- συμμάχους, οι οποίοι θωρακίζουν την υγεία μας. Βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, είναι αυτά που κρατάνε το σώμα δυνατό και δίνουν τα «όπλα» στον οργανισμό για αποκρούσει κάθε μικρόβιο και ιό.

Και όταν μιλάμε για τροφές δεν εννοούμε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά. Αφού τα τρόφιμα από κάθε ομάδα μπορούν να βοηθήσουν ως ασπίδα προστασίας του οργανισμού ενάντια σε κρυολογήματα και στη γρίπη. Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από αυτά, καθώς σε κάθε κατηγορία υπάρχουν πολλές τροφές που βοηθάνε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των επιβλαβών φλεγμονής του σώματος. Έτσι τα ωμέγα -3 λιπαρά μπορούν να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα σε πολλές περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι είναι γεμάτα βιταμίνη C. Έτσι πιείτε χυμό πορτοκαλιού. Αν είναι έτοιμος, προσέξτε τι γράφει στην ετικέτα για την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη, φάτε απλά ένα πορτοκάλι. Γιατί η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης μπλοκάρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο μέσος ενήλικας κρυολογεί κατά μέσω όρο τρεις φορές το χρόνο και κάθε κρυολόγημα διαρκεί περίπου εννέα μέρες και οι παραπάνω τροφές, είτε μόνες τους, είτε σε συνδυασμούς βοηθούν ώστε να μειωθούν οι φορές που αρρωσταίνουμε, αλλά και η διάρκεια των ημερών ασθένειας.

5 συμβουλές για να γλυτώσετε τη γρίπη!

Αν δείτε ότι αρχίζετε σιγά σιγά να κρυώνετε ή να νιώθετε ότι αρρωσταίνετε, υπάρχουν πράγματα να κάνετε πριν είναι πολύ αργά! Εφαρμόστε τις παρακάτω τέσσερις απλές στρατηγικές για να αποφύγετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων και την περιττή ταλαιπωρία.

1. Πάρτε συμπλήρωμα ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος θα σας βοηθήσει να περιορίσετε τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η συστηματική λήψη του συμπληρώματος μειώνει το συνολικό αριθμό των επεισοδίων κρυολογήματος σε ετήσια βάση. Ο ψευδάργυρος αναστέλλει την αναπαραγωγή του ρινοϊού, τον ιό που ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα κρυολογήματος.

2. Φτιάξτε μια κοτόσουπα

Το γιατροσόφι των γιαγιάδων είναι πράγματι αποτελεσματικό! Μια ουσία που αναδεικνύεται από τη διαδικασία βρασμού του κοτόπουλου, η καρνοσίνη, ενισχύει το ανοσοποιητικό κι έτσι βοηθά στην ταχύτερη καταπολέμηση ενός παθογόνου μικροοργανισμού. Δεδομένου ότι η κοτόσουπα περιέχει και αρκετά λαχανικά, ενισχύεται περαιτέρω το ανοσοποιητικό με πολύτιμες βιταμίνες.

3. Ενισχύστε τον οργανισμό με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δεν παρέχει πλήρη προστασία από τη γρίπη και το κρυολόγημα, όμως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Γερό ανοσοποιητικό σημαίνει γρήγορη ανάρρωση.

4. Κοιμηθείτε καλά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό απελευθερώνει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Ένα απολαμβάνετε καθημερινά αρκετό και ποιοτικό ύπνο, είναι επίσης πιο πιθανό να αποφύγετε γενικώς τη γρίπη και το κρυολόγημα.

5. Θεραπεύστε τον πονόλαιμο

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων “υπεύθυνος” για τον πονόλαιμο είναι κάποιος ιός. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν τον ιογενή πονόλαιμο. Και όταν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει σαφής οδηγία από τον γιατρό σας, τότε κάνετε κατάχρηση και τα φάρμακα αυτά δεν θα σας βοηθήσουν τόσο καλά στο μέλλον, όταν αυτό θα είναι απαραίτητο. Ο πονόλαιμος αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, εάν:

-Σας γίνει ιατρική διάγνωση για στρεπτόκοκκο

-Σας γίνει ιατρική διάγνωση για για χλαμύδια ή γονόρροια

-Ο πονόλαιμος οφείλεται στη γρίπη και ο γιατρός σας κρίνει ότι πρέπει να πάρετε αντιιικά φάρμακα.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας ανακουφίσουν ταχύτερα από τον πονόλαιμο:

-Πίνετε ζεστά υγρά, όπως το τσάι με λεμόνι ή τσάι με μέλι

-Κάντε γαργάρες πολλές φορές την ημέρα με ζεστό αλατισμένο νερό (1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό)

-Δοκιμάστε σκληρές καραμέλες ή παστίλιες λαιμού

-Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα για να “μαλακώσετε” την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο/σπίτι.

www.typosthes.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika