Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το φρούτο του πάθους έχει ένα σημαντικό όφελος

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πάρτε μια βαθιά… ανάσα και θα το μάθετε αμέσως.

Μπορεί να μοιάζει περίεργο, αλλά η φλούδα του φρούτου του πάθους μπορεί ν’ ανακουφίσει τα συμπτώματα άσθματος, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research.

Στο πλαίσιο της μελέτης, άτομα που έπασχαν από άσθμα λάμβαναν καθημερινά για 4 εβδομάδες 150 mg εκχυλίσματος της φλούδας του φρούτου. Στη συνέχεια της μελέτης ανέφεραν 76% λιγότερο βήχα και 81% λιγότερο φτέρνισμα, δείχνοντας ότι πράγματι το εξωτικό αυτό φρούτο έχει ευεργετική επίδραση. Ο λόγος είναι ότι το εκχύλισμα αυτό μειώνει τους ερεθισμούς που προκαλούνται από την παρεμπόδιση των αναπνευστικών αεραγωγών.

Ακόμη, όμως, κι αν δεν πάσχετε από άσθμα, το φρούτο του πάθους έχει κι άλλα οφέλη, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ωφελώντας το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και την κυκλοφορία του αίματος. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, ενώ έχει και προστατευτική δράση έναντι σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Δοκιμάστε το σε smoothies, σε γλυκά, ακόμη και σε κοκτέιλ!

6 oφέλη για την υγεία

Το φρούτο του πάθους είναι ένα εξωτικό φρούτο με ένα πολύ υγιεινό διατροφικό προφίλ και πολλά οφέλη για την υγεία.

Προέρχεται από το γένος Passiflora, με περισσότερα από 500 είδη σε περιοχές με τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Η ποικιλία Passiflora edulis Sims fo. flavicarpa, είναι γνωστή ως passion fruit, και η καλλιέργειά του επικεντρώνεται κυρίως στη βιομηχανία χυμών και πολτού. Το Παθανθές το εδώδιμον είναι ένα είδος αναρριχητικού φυτού της οικογένειας των Παθανθών, εγγενές στη Βραζιλία, την Παραγουάη και τη Βόρεια Αργεντινή.

Τα φρούτα του πάθους έχουν πολύ γλυκιά γεύση και περιέχουν υψηλά επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων.Έχουν στρογγυλό έως ωοειδές σχήμα, χρώμα κίτρινο ή σκούρο μοβ με την ωρίμανση και το εσωτερικό τους είναι ζουμερό γεμάτο με πολυάριθμα σπόρια.

Ο καρπός είτε τρώγεται με το κουταλάκι είτε γίνεται χυμός και συχνά ο χυμός του προστίθεται σε άλλους χυμούς φρούτων για την ενίσχυση του αρώματος.

Θρεπτικά συστατικά

Το passion fruit είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και βιταμινών. Ένα φρούτο του πάθους περιέχει 1,9g φυτικών ινών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αφού περιέχει 30mg βιταμίνης C ανά 100g φρούτου καλύπτοντας το 40% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Το passion fruit περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, περίπου 1272 IU ανά 100 g. Είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη και νιασίνη, κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ο καρπός έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά οξέα όπως τις ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και το β-καροτένιο που φαίνεται να είναι το κύριο συστατικό, συνεπώς μια αυξημένη δραστηριότητα της προβιταμίνης Α.

Επομένως, είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα που αποτελούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια καλή υγεία.

Συγκεκριμένα,

  1. Tο passion fruit είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο και πολυφαινόλες, ενώσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών ελευθέρων ριζών από το σώμα. Τα αντιοξειδωτικά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των συστημάτων του σώματος υγιή, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα.
  2. Τα φρούτα του πάθους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση δρώντας στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και της νόσου Alzheimer. Συμπληρώματα με συστατικό τη φλούδα του φρούτου έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, σε άτομα με άσθμα και οστεοαρθρίτιδα, όπως έχουν δείξει οι έρευνες.
  3. Το passion fruit αν και μικρό σε μέγεθος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση υγιούς εντέρου, για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
  4. Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο φρούτο του πάθους οι ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και το β-καροτένιο, έχει φανεί να έχουν προστατευτική δράση κατά τις εκφυλιστικές και χρόνιες παθήσεις και στην αναστολή της καρκινογένεσης.
  5. Η συχνή κατανάλωση passion fruit υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όταν καταναλώνονται με τους σπόρους τους, προσδίδουν περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας χοληστερόλης από το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.
  6. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται στα passion fruit, η πολυφαινόλη πιικατανόλη, μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη ενός ατόμου, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι με λήψη 20 mg πιικατανόλης κάθε μέρα για 8 εβδομάδες παρουσίασαν βελτιωμένη μεταβολική υγεία και ευαισθησία στην ινσουλίνη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Τα φρούτα του πάθους είναι απολύτως ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να εμφανίσει αλλεργία.

 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυγά, πατάτες, καφές, ποπ κορν: Τα τρόφιμα που δεν κατηγορούμε αδίκως

Efi Nika

Νερό με λεμόνι: Μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Γιώργος Newsitamea