Newsitamea.gr
Ειδήσεις ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χρόνιος πόνος: Δύο εναλλακτικές πρακτικές που ανακουφίζουν και νικούν την κατάθλιψη

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο διαλογισμός και η γιόγκα στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου υποστηρίζοντας τόσο τη σωματική, όσο και ψυχική υγεία των πασχόντων;

Τεχνικές διαλογισμού για μείωση του στρες μέσω ενσυνειδητότητας (mindfulness) σε συνδυασμό με ασκήσεις χαλάρωσης γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία, ανθρώπων που καλούνται να ζήσουν με χρόνιο πόνο, όπως προκύπτει από νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην Journal of the American Osteopathic Association.

Οι συμμετέχοντες σε ανάλογο πρόγραμμα διαλογισμού, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, ανέφεραν μετά τη λήξη του σημαντική βελτίωση στα επίπεδα και τη διαχείριση του πόνου, της κατάθλιψης που συχνά συνοδεύει πάσχοντες από χρόνιο πόνο, καθώς και στην κινητικότητά τους.

Η σχετική, μικρής κλίμακας, μελέτη διεξήχθη σε ημι-αγροτικό πληθυσμό στο Όρεγκον των ΗΠΑ, όπου είναι κοινά τα προβλήματα οικονομικής δυσπραγίας, εθισμού και αδυναμίας πρόσβασης σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας (περίπου 100 εκατομμύριοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το σχετιζόμενο ετήσιο κόστος να ανέρχεται περίπου σε 635 δισ. δολάρια).

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν συγκεκριμένα το πρόγραμμα μείωσης του στρες με βάση την ενσυνειδητότητα MBSR (Mindfulness-based stress reduction). Διδάχθηκαν εντατικά τεχνική διαλογισμού για την επικέντρωση της προσοχής/επίγνωση εαυτού κατά την παρούσα στιγμή σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης της χάθα γιόγκα.

Ποσοστό 89% εκ των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το πρόγραμμα τους βοήθησε να βρουν τρόπους να διαχειριστούν καλύτερα τον πόνο, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν ουδέτεροι.

Από τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου μέτρησης επιπέδων κατάθλιψης μετά το πέρας του προγράμματος καταγράφηκε για ορισμένους συμμετέχοντες μείωση κατά 3,7 μονάδες σε κλίμακα 27 μονάδων -μείωση ανάλογη με αυτήν που μπορεί να επιφέρει σε ορισμένους ασθενείς η έναρξη αντικαταθλιπτικής αγωγής.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα επειδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο χρόνιος πόνος δεν θα υποχωρήσει ποτέ ολοκληρωτικά» επισημαίνει η οστεοπαθητικός Cynthia Marske, διευθύντρια μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης στις Κοινοτικές Κλινικές Υγείας στην κομητεία Μπέντον και Λιν.

Όμως, κατά την ίδια η γιόγκα και ο διαλογισμός με βάση την ενσυνειδητότητα αποδεικνύεται και μέσω της νέας αυτής μελέτης ότι μπορούν να συμβάλουν «στη βελτίωση της δομής και λειτουργίας του σώματος, το οποίο υποστηρίζει τη διαδικασία της επούλωσης».

«Η θεραπεία και η επούλωση είναι εκ φύσεως διαφορετικές. Θεραπεία σημαίνει εξάλειψη της ασθένειας, ενώ η επούλωση έγκειται στο να γίνει κάποιος πιο ολόκληρος. Σε ό,τι αφορά τον χρόνιο πόνο, η επούλωση περιλαμβάνει να μάθεις να ζεις με ένα επίπεδο πόνου που είναι διαχειρίσιμο. Σε αυτό, η γιόγκα και οι διαλογισμός μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμοι» επισημαίνει.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika