Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εποχική κατάθλιψη: 8 απλοί τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων- ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο χειμώνας μπορεί να φέρνει μαζί του τη χαρά των γιορτών, σε κάποιους όμως προκαλεί κακοκεφιά, απώλεια της ενέργειας και κατάθλιψη.

Συχνά τα συμπτώματα είναι σοβαρά και απαιτούν θεραπεία. Η κατάσταση, η οποία είναι γνωστή και ως εποχική συναισθηματική διαταραχή, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες ηλικίας 15 έως 55 ετών.

Τα παρακάτω tips μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των συμπτωμάτων.

Αν πάντως έχετε σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

 

Πρωινός περίπατος: Η ήπια σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε θετικά την ημέρα. Η καλή κυκλοφορία του αίματος και ο φρέσκος και ψυχρός αέρας ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας.

Σωστή διατροφή: Κάποια τρόφιμα είναι γνωστό ότι ανεβάζουν τη διάθεση. Τέτοια είναι τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρια, όπως ο σολομός, καθώς και η βρόμη που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη.

Αφεθείτε στη δύναμη της φύσης: Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη φύση έχει ισχυρή επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία. Μην χάνετε λοιπόν την ευκαιρία να πάτε μια εκδρομή στο βουνό ή μία πρωινή βόλτα στη θάλασσα.

Μείνετε στο φως: Ανάψτε τα φώτα, τραβήξτε τις κουρτίνες και γενικά προσπαθείτε να μένετε σε όσο το δυνατόν πιο φωτεινούς χώρους. Οι ειδικοί της Mayo Clinic τονίζουν ότι η έκθεση στο φως αποτελεί βασικό τρόπο θεραπείας της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Να είστε δραστήριοι: Η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της χαράς, γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους καταπολέμησης της χειμωνιάτικης μελαγχολίας. Είναι σημαντικό να κινείστε, να εργάζεστε και να αθλείστε, προκειμένου να αισθάνεστε θετικά και αισιόδοξα.

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες του χειμώνα: Πιείτε ένα καφέ με τους φίλους σας, φτιάξτε ένα χιονάνθρωπο και ωφελήστε την ψυχική σας υγεία, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τηρείτε σταθερό πρόγραμμα: Για τη διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού και κατά συνέπεια της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας, είναι σημαντικό να τηρείτε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και άσκησης. Ο κιρκάδιος ρυθμός επηρεάζεται από το φως της ημέρας και μπορείτε να τον διαχειριστείτε καλύτερα όταν ακολουθείτε σταθερό πρόγραμμα.

Ζητήστε βοήθεια: Εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά και δεν μπορείτε να χαρείτε με τίποτα, ίσως πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό. Η συζήτηση με ένα ψυχολόγο θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε εργαλεία για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ενώ μπορεί να παραπέμψει σε ψυχίατρο εάν κρίνει ότι χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή.

www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika