Newsitamea.gr
NEWS FEED ΥΓΕΙΑ

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη – ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η άνοια, το άσθμα, η κατάθλιψη και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Τα τρία σημαντικότερα ωμέγα 3 λιπαρά είναι το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA), το εικοσιδυoεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA).

Τα δύο πρώτα προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντσούγιες και οι σαρδέλες, ενώ το τρίτο υπάρχει μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Σε όσους έχουν ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι γιατροί συστήνουν τη λήψη συμπληρωμάτων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και ωφελούν τον εγκέφαλο.

Μία κάψουλα παρέχει ένα γραμμάριο ιχθυελαίου και διαφορετικές δόσεις EPA και DHA.

Δεν υπάρχει συνιστώμενη ποσότητα ή υγιεινή πρόσληψη που μπορούν να καθορίσουν οι γιατροί, μελέτες υποδεικνύουν ωστόσο, ότι επαρκούν 0,25 γραμμάρια EPA και DHA. Η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-3 πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι βασικότερες από αυτές είναι:

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη

Εγκεφαλικό:

Υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για την πρόσληψη υπερβολικής δόσης ωμέγα-3 και αύξησης του κινδύνου εγκεφαλικής αιμορραγίας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι όταν τράφηκαν με ιχθυέλαια παρουσίασαν μεγαλύτερη αιμορραγία και πιο σοβαρή κινητική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση. Άλλες μελέτες πάντως, έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 προλαμβάνουν τον σχηματισμό θρόμβων.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη

Διάρροια:

Το λινέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3, είναι γνωστό ότι έχει ήπια καθαρτική δράση, καθώς διεγείρει τις κινήσεις του εντέρου.

Εάν μετά την πρόσληψη ωμέγα-3 έχετε διάρροια, πρέπει να τα λαμβάνετε μαζί με φαγητό ή μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη

Αιμορραγία:

Μια αποδεδειγμένη παρενέργεια είναι η αιμορραγία, όπως οι ρινορραγίες και η αιμορραγία των ούλων. Μικρή μελέτη αποκάλυψε ότι το 72% των εφήβων που λάμβαναν 1 έως 5 γραμμάρια ιχθυελαίου παρουσίασαν ρινορραγία σαν παρενέργεια.

Ωμέγα-3 λιπαρά: Πιθανές παρενέργειες από την πρόσληψη

Χαμηλή αρτηριακή πίεση:

Ανάλυση μελετών από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προκαλούν πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: Medical Daily

 

www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika