Newsitamea.gr
NEWS FEED ΠΑΙΔΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαζύγιο με παιδιά: μήπως είναι η καλύτερη επιλογή για την ψυχολογία τους;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένας γάμος με προβλήματα που επιμένουν δεν είναι εύκολο να αντέξει στον χρόνο. Πολλές φορές, όμως, δύο άνθρωποι μένουν μαζί για χάρη των παιδιών τους, ακόμη κι όταν έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους.

Το να κρατήσει κανείς ενωμένο ένα σπίτι που είναι έτοιμο να διαλυθεί είναι μια δύσκολη επιλογή, αλλά και θεμιτή, αφού γίνεται με γνώμονα την ψυχολογία των παιδιών. Κι όμως, καμιά φορά ίσως είναι προτιμότερο τα πράγματα να προχωρούν φυσικά κι ας είναι δυσάρεστο στην αρχή. Μακροπρόθεσμα, μπορεί ν’ αποδειχθεί καλύτερο για όλους και ειδικά για τα παιδιά…

Παύουν να μεγαλώνουν σε ένα σπίτι με εντάσεις

Όπως και να το κάνουμε, όποια συμφωνία και αν κάνουν οι γονείς μεταξύ τους, μια σχέση που δεν βελτιώνεται δεν μπορεί παρά να παράγει διαρκώς εντάσεις, που όσο καταπιέζονται οι σύντροφοι τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κλίμα τοξικό, ακόμη κι αν η επιφάνεια δηλώνει κάτι άλλο. Και φυσικά, δεν υπάρχει παιδί που δεν μπορεί να αντιληφθεί πως κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι και να μην επηρεαστεί απ’ αυτό. Μια έγκαιρη λύση του γάμου όμως, μπορεί να του προσφέρει, τουλάχιστον,  ένα πιο ήρεμο και ασφαλές σπιτικό.

Επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με τους γονείς

Η σχέση του παιδιού με δύο γονείς που, καθημερινά, «δαγκώνουν τα χείλη» για να μοιραστούν στιγμές και δραστηριότητες χωρίς να ξεσπάσουν, είναι αδύνατο να είναι ομαλή, αφού, πέρα απ’ την μεταξύ τους ένταση, δεν αποκλείεται να ξεσπούν επάνω του για ασήμαντες αφορμές. Αν, όμως, μέσω ενός πολιτισμένου διαζυγίου, εκτονωθεί η κατάσταση, η σχέση του παιδιού με τον κάθε γονιό επαναπροσδιορίζεται απ’ την αρχή, και εξελίσσεται πάνω σε νέες βάσεις που μπορούν να είναι πιο υγιείς και στέρεες από πριν.

Προσαρμόζονται πιο ομαλά στη νέα πραγματικότητα

Δυστυχώς, όταν οι γονείς έχουν αποφασίσει ότι το μόνο που τους δένει είναι τα παιδιά, ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος και αργά ή γρήγορα θα οριστικοποιηθεί. Και δεν έχει σημασία αν τα παιδιά είναι πια ενήλικα, αφού το σοκ παραμένει μεγάλο και επιβαρύνεται απ’ τη συνειδητοποίηση ότι για χρόνια ζούσαν σε μια ψευδή πραγματικότητα. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το διαζύγιο αποτρέπει την επιμήκυνση μια δυσάρεστης κατάστασης και δίνει στο παιδί χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα σταδιακά και ομαλά.

Ωριμάζουν γρηγορότερα

Κακά τα ψέματα, ένα διαζύγιο, όσο ομαλά και αν έρθει, είναι για τα παιδιά μια απότομη ρήξη με την πραγματικότητα και μια βίαιη εισαγωγή στις δυσάρεστες «αλήθειες της ζωής». Κοντολογίς, είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που απαιτεί από εκείνα να την διαχειριστούν και, πιθανότατα για πρώτη φορά στη ζωή τους, να ισορροπήσουν ανάμεσα σε συναισθήματα, επιθυμίες, απογοητεύσεις και εντάσεις. Ακούγεται δύσκολο, όμως είναι μια διαδικασία απ’ την οποία τα παιδιά μπορούν να βγουν πιο ώριμα – με τη βοήθεια και των γονιών τους.

Γίνονται πιο υπεύθυνοι άνθρωποι

Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις μετά το διαζύγιο, το σίγουρο είναι πως, από μια ηλικία και μετά, τα παιδιά θα κληθούν αρκετές φορές να αποφασίσουν για τον εαυτό τους ή να παρέχουν βοήθεια σε κάποιον γονιό – ακόμη και να προσέχουν το αδερφάκι τους. Μιας και δεν έχουν πια δύο γονείς συνεχώς από πάνω τους, ειδικά τα μεγαλύτερα, αναγκάζονται να αναπληρώσουν μέρος του κενού στο σπίτι και γίνονται σταδιακά πιο υπεύθυνα, αλλά και πιο υποψιασμένα για όσα τους περιμένουν στην ενήλικη ζωή τους.

mama365.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika