Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η φλεγμονή είναι ένα θέμα που αφορά όλου μας, ειδικά σε σχέση με τη διατροφή μας. Γνωρίζουμε ότι φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως τα φρούτα, το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα φυλλώδη λχανικά- μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να αποτρέψει τη χρόνια φλεγμονή. Και δεν είναι μυστικό ότι η  χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία μας: έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα και το Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή και ένα συστατικό που βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η ζάχαρη. Η υπερβολική ζάχαρη στη διατροφή μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Παρακάτω θα δείτε τρεις βασικούς τρόπους. 

Όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με το σάκχαρο στο αίμα μας, οδηγεί σε επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται Advanced Glycation End Products (AGEs) και μπορεί αυτές οι ενώσεις να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η ζάχαρη προκαλεί την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία οδηγεί σε περισσότερη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονή.

Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολικό σωματικό λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Το αποτέλεσμα; Το μαντέψατε: φλεγμονή.

Η επίλυση του φαύλου κύκλου της φλεγμονής γίνεται μειώνοντας τα γλυκά. Αλλά πιο εύκολο είναι να το λέμε  παρά να το κάνουμε: τελικά είμαστε άνθρωποι και μας αρέσουν οι γεύσεις. Και το πιο σημαντικό, η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο σε γλυκές λιχουδιές, αλλά και σε άλλες πολλές τροφές, όπως σάλτσες, ποτά, γιαούρτια, ακόμη και σε φαινομενικά υγιή σνακ ή δημητριακά.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τη ζάχαρη; Το κλειδί είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης (ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα που δεν το χρειάζεστε πραγματικά), να την περιορίσετε και να βρείτε κατάλληλες αντικαταστάσεις. Ξεκινήστε διαβάζοντας την ετικέτα ενός φαγητού ή ενός συστατικού. Η FDA έχει εφαρμόσει μια νέα ετικέτα Nutrition Facts που περιλαμβάνει τώρα ένα ξεχωριστή στήλη για τα πρόσθετα σάκχαρα. Σύμφωνα με τις  Διατροφικές Αμερικάνικες Οδηγίες, πρέπει να διατηρήσουμε την πρόσληψη σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

 

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea

Καούρες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν και ποιες ανακουφίζουν – Μία διαιτολόγος συμβουλεύει

Efi Nika

Μπορεί ένα ακτινίδιο να βελτιώσει τον ύπνο; Ναι, μαζί με άλλα τρία τρόφιμα που υπόσχονται «όνειρα γλυκά»

Δημήτρης