Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κάνεις δίαιτα; Φάε αυτά τα 5 φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Βάλε τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά στην λίστα σου.

Αν βαρέθηκες το πεπόνι και το καρπούζι με τα ροδάκινα, τι θα έλεγες να μπεις σε mood φθινοπωρινό.

Όσο κι αν δεν το φαντάζεσαι, το φθινόπωρο κρύβει θησαυρούς για το πιάτο μας και μπορεί να κάνει τη δίαιτα και τις λιγούρες, παιχνιδάκι.
Και μην πάει το μυαλό σου στην κολοκύθα κάθε τύπου.  Έχεις κι άλλες εναλλακτικές για να πετύχει η επιστροφή στην υγιεινή διατροφή.

Ακτινίδιο: Ξεχωρίζει λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και χαλκό. Αποτελεί ακόμη, καλή πηγή βιταμινών Α και Ε καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων που τα βρίσκουμε στα σποράκια τους. Θεωρείται πολύτιμο για την υγεία των ματιών, χάρη στη λουτεϊνη που περιέχει και είναι διάσημο για τη σημαντική συμβολή του στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αυτό που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως οι φλούδες του περιέχουν τριπλάσια αντιοξειδωτικά από τον καρπό, οπότε καλό είναι να μην τις πετάμε και να τις χρησιμοποιούμε μέσα σε smoothies!

Λωτός: Περιέχει βιταμίνες Α και C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και αρκετά μέταλλα. Θεωρείται αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό και αντιυπερτασικό. Με την ιδιαίτερη γεύση του μπορεί να αντικαταστήσει το γλυκό σε περίπτωση δίαιτας (γνωρίζοντας πως η θερμιδική του αξία ισοδυναμεί με 2 φρούτα, δηλαδή 120 θερμίδες).

Κυδώνι: Δεν χρειάζεται να το φας σαν γλυκό του κουταλιού. Το κυδώνι περιέχει βιταμίνη D, C, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Όχι μόνο καταπολεμά το έλκος του στομάχου, συμμετέχει στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και του συκωτιού. Ενώ σαν αφέψημα (βράζοντας τους σπόρους του σε ζεστό νερό) δρα ευεργετικά στο βήχα και τον πονόλαιμο. Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πατάτες σαν συνοδευτικό σε κάποιο κρέας στο φούρνο.

Ρόδι: Το λατρεμένο: Το απόλυτο superfood του φθινοπώρου! Ο κατάλογος με τα θρεπτικά συστατικά του απεριόριστος, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, Ε, C, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και κυρίως αντικαρκινικές ουσίες για τις οποίες είναι ιδιαιτέρως γνωστό. Έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί και από το πράσινο τσάι. Εκτός από την αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την πίεση και αντιμετωπίζει τη διάρροια.

Κολοκύθα: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο (που φαίνεται και από το χρώμα της), χαλκό, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Είναι αντιοξειδωτική και αντικαρκινική και φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στα στομαχικά προβλήματα. Η κολοκύθα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης.

Κλειώ Δημητριάδου

Queen.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 βότανα «σύμμαχοι» της καρδιάς ρίχνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν το στρες και διώχνουν τη θλίψη

Penni Syggrou

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Γιώργος Newsitamea

Το παντοδύναμο όσπριο γεμάτο πρωτεΐνη και σίδηρο – Κάποιοι όμως πρέπει να το αποφεύγουν

Γιώργος Newsitamea