Newsitamea.gr
NEWS FEED ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΓΕΙΑ NEWS

Χαράλαμπος Γώγος: «Το καλύτερο lockdown είναι η χρήση μάσκας» – Σε ποιες ηλικίες μετακινείται η αύξηση κρουσμάτων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, πριν μπει ο χειμώνας και δυσκολέψει η κατάσταση ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση της χώρας, ως προς την περίοδο που εμφανίζεται αυτή η μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, δηλαδή λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε, αν δεν προσέξουμε τώρα το σύστημα υγείας ίσως να “λυγίσει”, ακόμη και αν τα μέτρα μειώσουν τα περιστατικά της γρίπης. Τα κρούσματα από την 1η Αυγούστου οφείλονται κυρίως σε εσωτερικές μολύνσεις και όχι στους τουρίστες, τόνισε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά τα ποσοστά μετάδοσης.

Επισήμανε, επίσης, ότι το πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού μετακινείται σταδιακά από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, από τις ηλικίες των 20-29 ετών, η αύξηση των κρουσμάτων μετακινείται προς τα δεξιά, δηλαδή προς τις ηλικίες 50-60. “Ηλικίες που δεν είναι μακριά από τη βαριά νόσηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Γώγος.

Επιδημιολογικά στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου σε συνολικά 6.320 κρούσματα

  •  Το 13% (842 κρούσματα) ήτα τα εισαγόμενα
  • Τα  30% είναι ασυμπτωματικά
  • Το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Τρόποι μετάδοσης

  • Σε επαγγελματικούς χώρους και νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν οι 698 μολύνσεις
  • Στις κλειστές δομές καταγράφηκαν 168 κρούσματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα λόγω θνησιμότητας γι’ αυτό και άλλαξαν οι οδηγίες

Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανέφερε ο καθηγητής και υγειονομικά απλώς δυσάρεστη διότι το σύστημα υγείας μπορεί σε αυτή τη φάση να την αντιμετωπίσει. Εντούτοις, «τώρα πρέπει να περιορίσουμε την κατάσταση. Πρέπει να φυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα και να προσέξουμε τα νοσοκομεία. Κατάλληλη επιτήρηση και τεστ που έχουν αυξηθεί και βοηθούν στην έγκαιρη  ανίχνευση κρούσματος θα μας βοηθήσουν. Πρέπει όμως και οι πολίτες να προσέχουν», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος κατέληξε ότι θα πρέπει να βάλουμε ότι μέσα και δυνατότητες έχουμε ενόψει της χειμερινής περιόδου.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέθυμνο: αστυνομικός έσωσε 6χρονη και τον μπαμπά της από βέβαιο πνιγμό

Penni Syggrou

Άρπαξε τον σταυρό και την χτύπησε: Χαμός σε κηδεία πάνω από τον τάφο του νεκρού, ο αδερφός τσακώθηκε με τη νύφη – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Πελώριο, πιο μεγάλο και από ΙΚΕΑ: Αυτό είναι το νέο υπερκατάστημα των ZARA που ανοίγει άμεσα στην Αθήνα

Efi Nika